KORONA U HRVATSKOJ

Danas gotovo 7000 zaraženih, u protekla 24 sata umrlo je 36 osoba, većina nije cijepljena

Kako neslužbeno doznajemo, jučer je utrošeno čak 17.000 doza cjepiva, što je najviše još od početka ljeta

Alemka Markotić, Vili Beroš, Davor Božinović i covid potvrde

 Goran Mehkek/Marko Todorov/Cropix

Najvažnije korona informacije dana

U Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novobooljela, umrlo 36 osoba

Na presici Stožera najavljena još strože ograničena okupljanja, širi se upotreba Covid potvrda

Božinović najavio moguće promjene s covid potvrdama od 4.1. 2022., ako se situacija pogorša

----------------------------------------------------------------

12:00 - Nacionalni stožer danas je objavio nove mjere, sve detalje možete pročitati OVDJE.

----------------------------------------------------------------

11:45 - Ministar Božinović je na press konferenciji Nacionalnog stožera najavio da je, ako se situacija u narednom razdoblju ne popravi, moguća i velika promjena u covid potvrdama koja bi važila od 4 siječnja. Više pročitajte OVDJE.

----------------------------------------------------------------

11:40 - Od 15. studenoga svih zaposlenici škola u Hrvatskoj morat će imati covid-potvrde. Za one bez potvrda, uvest će se obveza testiranja dva puta tjedno, potvrdio je Stožer.

----------------------------------------------------------------

11:10 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.932 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 28.541, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1.711 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 231 pacijent.

Preminulo je 36 osoba, od kojih je 9 cijepljeno s obje doze, a jedna osoba s jednom. Njih 26 nije bilo cijepljeno.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 490.074 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 9.400 preminulo, ukupno se oporavilo 452.133 osoba od toga 3.983 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.362 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.155.683 osoba, od toga 15.079 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 4.11.2021. utrošeno je 3.658.686 doza cjepiva, a cijepljeno je 47,57% ukupnog stanovništva, odnosno 56,94% odraslog stanovništva. Na dan 4.11.2021. utrošeno je 17.038 doza cjepiva, a od toga je 7.798 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 4.11.2021. 1.930.471 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.811.801 osobu (1.693.445 osoba cijepljeno s dvije doze te 118.356 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 53,57% odraslog stanovništva.

----------------------------------------------------------------

8:55 - Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, u posljednja 24 sata zabilježeno je gotovo 7000 novozaraženih, što predstavlja novi rekord u Hrvatskoj.

S obzirom na visoke brojke i sve veću popunjenost kapaciteta bolnica danas će biti predstavljene nove mjere koje se mahom tiču proširenja upotrebe covid potvrda.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo jučer je utrošeno čak 17.000 doza cjepiva.

----------------------------------------------------------------

8:05 - U Međimurju je zabilježen i prvi zaraženi delta plus varijantom virusa, piše HRT.

----------------------------------------------------------------

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 6310 novozaraženih koronavirusom, što je uvjerljivo najveća dnevna brojka od početka pandemije.

Među testiranima bila je gotovo polovica zaraženih, a povećan je broj hospitaliziranih na 1680 od kojih 219 na respiratoru. Umrle su 32 osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na presici nakon sjednice Vlade da će Nacionalni stožer uvesti nove mjere.

Kako je neslužbeno doznao Jutarnji list, digitalne covid potvrde uvode se u sve državne, lokalne i regionalne institucije.

U sklopu mjera koje će danas predstaviti Nacionalni stožer, neslužbeno doznajemo, najviše toga odnosi se upravo na proširenje upotrebe covid potvrda, koje su do sada bile pravilo na okupljanjima iznad sto osoba, zatim na svadbama, klubovima, i sličnim događanjima.

Članovi Stožera s timom tijekom jučerašnjeg popodneva imali su sastanak na kojem su usuglašavali mjere, koje će se po potrebi još tijekom današnjeg jutra još 'peglati'.

No, prema našim izvorima, u primjenu covid digitalne potvrde se neće ići na sve zatvorene prostore gdje je u upotrebi maska, kako se još ljetos najavljivalo. Naime, šoping centri, kafići i restorani bit će izuzeti ove obveze predočenja, ali ona će se koristiti na bazenima i, primjerice, u fitness centrima.

Svugdje gdje bude obvezna potvrda, ona će se odnositi na sve zaposlenike, ali i posjetitelje. Tako da, primjerice, prilikom ulaska u neko ministarstvo, svi moraju imati potvrdu. Također, isto se odnosi i na npr. Finu ili podizanje dokumenata.

Škole će, čini se, biti izuzete od ovog pravila.

Sugovornici nam govore da se od šoping centara odustalo jer su preveliki prostori i nema pretjeranog kontakta koji bi se smatrao rizikom (poput 15 minuta bližeg kontakta), a maske su obveza. U restoranima i kafićima također smatraju da je manji rizik zbog pravila sjedenja za stolom, a prilikom ulaska u objekt, osoba nosi masku sve dok ne sjedne, kao i prilikom odlaska na toalet.

Stožer se, doznajemo, nije odlučio za smanjenje broja osoba na okupljanjima, tako da će tu pravila ostati ista kao i ranije.

Jedna od mjera koju bi danas, doznajemo, trebali predstaviti je i ograničavanje radnog vremena do pola noći, izuzev svadbi, uz uvjet covid potvrde, koje će se moći održavati do 2 sata ujutro.

Klubovi kao takvi neće raditi. Moći će imati radno vrijeme do 24 sata, ali po principu kafića, odnosno svi će morati sjediti uz razmak kakav je propisan u kafićima i restoranima.

Sve ostale mjere ostaju na snazi, a njihova provedba će se kontrolirati često i strogo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:27