ULOŽILI I ŽALBU

NESPREMNI ZA RODITELJSTVO Posvojili trojicu braće pa ih nakon dva dana vratili uz obrazloženje: Preaktivni su!

Vladimir Ivanov/CROPIX

Bračni par uzeo je djecu od dvije, četiri i šest godina u subotu, a već u ponedjeljak ih vratio i uložio žalbu na rješenje kojim ih je dobio

Dobrostojeći bračni par iz manjeg hrvatskog grada godinama je nastojao dobiti dijete. Nakon više godina uzaludnog pokušavanja odlučili su se za posvojenje te 2011. godine postali potencijalni posvojitelji. Početkom ove godine sreća im se napokon osmjehnula: socijalna radnica obavijestila ih je da imaju trojicu braće, u dobi od dvije, četiri i šest godina, spremne za posvojenje. Radi se o zdravoj djeci, čijim je roditeljima oduzeta roditeljska skrb.

Požurivali službe

Bračni par pristao je bez puno dvoumljenja. Budući roditelji uvjeravali su ih da su, nakon godina čekanja, spremni. Posjećivali su braću u udomiteljskoj obitelji u kojoj su živjela, družili se s njima, požurivali nadležni Centar za socijalnu skrb da ubrza postupak posvojenja. Obnovili su stan, uredili dječje sobe, kupili tri dječje sjedalice za auto.

Početkom kolovoza konačno je potpisano i rješenje o posvojenju. Jedne subote došli su po svoju djecu i odveli ih kući.

Međutim, nakon samo dva dana - u ponedjeljak - vratili su djecu udomiteljima!

- Događa se da potencijalni posvojitelji i djeca ‘ne kliknu’ i da posvojitelji odustanu. Smatramo to poštenim jer je mnogo lošije rješenje nasilu zasnovati loše posvojenje - priča naš upućeni sugovornik.

Posvojenje je, kaže, već bilo zasnovano i tekao je 14-dnevni žalbeni period, nakon kojeg bi rješenje postalo pravomoćno. Posvojitelji su iskoristili taj period i sami poslali žalbu na rješenje koje je bilo doneseno u njihovu korist.

U obrazloženju su naveli, kako neslužbeno doznajemo, da su previše olako donijeli odluku o posvojenju troje djece, da su djeca preakitvna i prerazigrana za njih te da ih nisu mogli smiriti. Djeca su, navodno, već u autu, na putu od udomitelja do kuće posvojitelja, bila preživahna i stvarala napetu atmosferu, a drugi dan je bilo još gore: nisu ih mogli dovesti u red nenasilnim metodama. Sve je to, obrazlažu, najviše iscrpljivalo posvojiteljicu, koja je plakala te tvrdila da se ne može nositi s djecom i da će završiti u bolnici bude li ovako izgledao njihov život. Stoga navode, tvrdi naš izvor, da su odlučili u zakonskom roku vratiti djecu.

Propuštena prilika

Ministarstvo socijalne politike nije željelo komentirati konkretan slučaj, no upozoravaju da i on ukazuje na važnost pripreme posvojitelja. Takva priprema, svojevrsna škola za posvojitelje, do sada je postojala samo u Zagrebu.

- Stupanjem na snagu novog Obiteljskog zakona pripreme postaju obavezne za sve posvojitelje - kažu u Ministarstvu, u kojem su za obavezne pripreme posvojitelja osigurali milijun kuna.

Izdvajamo