RAZDOR U ZBORNICI

NESVAKIDAŠNJI RAZDOR ZBOG ZAPOŠLJAVANJA U SREDNJOJ ŠKOLI Profesori nisu podržali kolegu jer vjeruju da je u vezi s učenicom škole

 
Profesor i učenica snimljeni na sajmu vjenčanja

Na Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac zaposlili su 30-godišnjeg profesora povijesti iz trećeg pokušaja jer u prva dva nije dobio potrebna četiri većinska glasa članova Školskog odbora. Podršku su mu u sva tri slučaja uskratili predstavnici školskog osoblja, odnosno njegovi kolege profesori Jasminka Bertoti, Marina Polovina i Vladimir Valić, iako je ravnateljica Lidija Mikšić snažno zagovarala njegovo zapošljavanje.

Razlog je nesvakidašnji. Na sjednici Školskog odbora iznijeli su informacije da je taj profesor u vezi s jednom njihovom učenicom i da ona s njim čeka dijete. To je rekla predsjednica Školskog odbora Jasminka Bertoti. Ona smatra da bi profesor svojim učenicima trebao biti uzor, njezin kolega Valić smatra da je takvo ponašanje u suprotnosti s etičkim kodeksom, a profesorica Polovina takav čin drži neprimjerenim.

Podrška politike

No, nitko od njih sa sigurnošću ne može tvrditi da je njihova učenica doista zatrudnjela s profesorom, tim više što njih oboje to demantiraju. Za ravnateljicu Mikšić to je dovoljno da ustraje u njegovu zapošljavanju. Osim toga, smatra da bi sve drugo bilo miješanje u njegov privatni život.

Troje profesora ni u jednom od tri glasovanja nije dalo podršku kolegi, ali je izabran kao najbolji kandidat zbog ostalih članova Školskog odbora. Od preostala četiri člana, troje ih je predstavnika osnivača, odnosno Karlovačke županije - HDZ-ovci Marijana Pavičić, Ines Streljak i Bruno Dujmović, a četvrta je predstavnica roditelja Jasminka Rožić.

Od njih je u prva dva navrata na sastancima nedostajao po jedan pa profesor nije uspio dobiti ključni glas sve dok u trećem pokušaju nisu došli svi, pa je dobio potrebne četiri ruke od ukupno sedam. Na prethodne natječaje javilo se osam, odnosno pet drugih kandidata koji su imali jednake reference kao taj profesor, a neki čak i položeni stručni ispit koji on nema ni danas, ali nije izabran nitko od njih.

Bio je zamjena

- Nije bilo pogodovanja profesoru, pogotovo ne političkog. On ima položen ispit za pomoćnika u nastavi, a u tijeku je rješavanje stručnog ispita. Zaposlen je kao pomoćnik u nastavi, 35 sati tjedno, a iste je poslove radio i prošle školske godine. Od početka školske godine izvodi nastavu u 1.c razredu i s tim satima ima puno radno vrijeme. Prije je radio u našoj školi na zamjeni i njegovim sam radom bila zadovoljna - izjavila je ravnateljica Lidija Mikšić.

Dodala je da informacije koje kruže školom o tome da je učenica s njim zatrudnjela nisu lako provjerljive bez ozbiljnih dokaza.

- Učenica pohađa 4. razred naše škole i budući da je jedan razred ponavljala, starija je godinu dana od svoje generacije maturanata. Profesor predaje dva sata u prvom razredu, dakle nisu u doticaju kao profesor-učenik - rekla je ravnateljica.

Ona smatra da ne treba zadirati u ničiji privatni život, pogotovo ne jer je učenica bila punoljetna kad je zatrudnjela i ima pravo samostalno odlučivati o svojem životu. - To smatra i većina u Školskom odboru - kaže ravnateljica i dodaje da će čin smatrati neprimjerenim tek ako se “dokaže na bilo koji način da su spomenute informacije istinite”.

To je očito i stav Karlovačke županije, osnivača škole, koji su nam, zamoljeni za komentar, proslijedili ravnateljičino mišljenje. U njezinu smo uredu razgovarali i s profesorom. Njega je zanimalo tko nam je dao tu informaciju te su se on i ravnateljica složili da je to ključni problem, a sve ostalo je zadiranje u privatni život.

Privatni život

- Uplitanje u privatnu sferu života je nemoralno i nečasno. Ako želite o nečemu pisati, pišite o dječaku kojemu sam asistent - izjavio je profesor, negirajući vezu s učenicom.

- Sve je to rekla-kazala. Da bih bila sigurna, ja bih trebala tražiti DNK analizu. Ona mi je rekla da je zatrudnjela s bivšim dečkom, a ja ne mogu zadirati u tuđi život i tuđu intimu. Možda je istina, a možda i nije, vrijeme će pokazati. Napišite da je moj stav da je sve urađeno prema zakonu - rekla je ravnateljica Mikšić.

Svoj stav nije promijenila ni kad je vidjela fotografije svojeg profesora i učenice snimljene na balu vjenčanja u jednom karlovačkom restoranu gdje su, zajedno s drugih deset mladenaca, sudjelovali u raznim nagradnim igrama kao što su “Složi buket” i “Napravi muffin”. Profesor je zaključio da je riječ o fotomontaži.

Ravnateljica navodi i kako nije primila nikakve prigovore roditelja. Informaciju smo pokušali provjeriti u obitelji učenice.

- Što ja imam i što vi imate s tim? Ja nemam ništa protiv toga - rekao nam je muškarac koji nije htio potvrditi da je njezin otac.

Kodeks škole ne zabranjuje izričito vezu đaka i nastavnika

Školski odbor Ekonomsko-turističke škole Karlovac donio je 18. prosinca 2008. etički kodeks, kojemu je cilj “promicati etičke vrijednosti specifične za djelatnost škole u najširem smislu”.

Svaka je škola dužna po članku 58. Zakona o odgoju i obrazovanju donijeti kućni red i etički kodeks. Iako nije poznat slučaj škole bez kućnoga reda, s etičkim su kodeksima škole ponešto nemarnije. Upravo u tom dokumentu, koji škola donosi autonomno, leži ključ za rješavanje etičkih dvojbi.

Etički kodeksi većine škola propisuju osnivanje etičkih povjerenstava, koja donose mišljenja o konkretnim slučajevima ili načelnim pitanjima. Da se Ekonomsko-turistička škola Karlovac odlučila pozvati na svoj kodeks u konkretnom slučaju, mogla je aktivirati etičko povjerenstvo. Po kodeksu, etičko povjerenstvo škole sastoji se od tri člana, ali ako se traže mišljenja koja se tiču učenika, povjerenstvo se proširuje za dva člana iz redova učenika. Zahtjev mogu podnijeti ravnatelj, nastavnici, članovi školskog odbora...

Da bi povjerenstvo moralo utvrditi je li narušen Etički kodeks škole, slučaj treba povezati s člankom kodeksa.

Iako sam kodeks izričito osuđuje primanje darova, odnosno korupciju, sukob interesa ili spolno uznemiravanje, u njemu nema decidirane zabrane bliskog (ili spolnog) odnosa učenika i nastavnika.

Najbliži slučaju je članak 8., stavak 2., koji kaže: “Radnici škole ne smiju zlouporabiti svoj autoritet i ne smiju dopustiti da osobni interesi i odnosi utječu na etično i profesionalno obavljanje radnih obveza”. S druge strane, članak 7. izričito napominje: “Svim radnicima i učenicima škole mora biti osigurano pravo na privatnost”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:58