NAKON ŠTO JE AFERA OTKRIVENA

Nevenka Jurak Bojanu Dimiću: ‘USKOK nam ne može ništa, na Poreznoj ćemo sve srediti’

 Krešimir Žabec

ZAGREB - Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida, koji je policiji 3. kolovoza prošle godine priznao da je po nagovoru vlasnice Fimi-Medije Nevenke Jurak pristao izdavati fiktivne račune, objasnio je kako ga je prvenstveno motivirala prilika za dobrom zaradom. Ponudu koju nije mogao odbiti dala mu je 2005. Anita Lončar Papeš, suradnica Nevenke Jurak, koju je poznavao od sredine 90-ih, pa je otišao na sastanke u Fimi-Mediju gdje je s Jurak dogovorio kako će izvlačiti novac.

‘Ne prisluškuju te!’

O novcu koji je predavao Jurak, ali često i Lončar-Papeš, nije pisao nikakve potvrde, a nije ni znao što je Jurak radila dalje s novcem. Tvrdio je kako nije primijetio promjenu u njezinu stilu života i da se nije razmetala luksuzom. A kad je izbila afera s Fimi-Medijom, nazvao je Jurak i pitao je li u opasnosti. Dobio je umirujući odgovor:

- Policija i USKOK ne mogu ništa, predaj papire koje budu tražili, a na Poreznoj će sve biti sređeno! - kazala mi je Jurak.

Dimić je sumnjao i da mu prisluškuju mobitel, no i za to je dobio umirujući odgovor iz dva izvora kako može biti siguran da se njegov mobitel ne prisluškuje.

Prema onome što je ustanovilo tužiteljstvo, Bojan Dimić je u razdoblju od 22. prosinca 2005. do kraja listopada 2009. Fimi-Mediji ispostavio 55 fiktivnih računa za nepostojeće usluge.

Godina žetve

Tijekom 2007. bilo je najviše fiktivnih faktura - 20, a upravo je tu izbornu godinu Mladen Barišić označio kao ‘godinu žetve’.

Dimić je izdavao i fiktivne račune tvrtke TD komunikacije, čiji je vlasnik također bio, i to svojoj tvrtki Onida. Na taj je način kompenzirao poslove dviju tvrtki, sebi priskrbio 1,6 milijuna kuna, a Jurak 14,907.364,30 kuna.

Policija je iz tvrtke Nevenke Jurak uzela tri osobna i dva prijenosna računala te poslovnu dokumentaciju.

Iako je i Anita Lončar Papeš s Fimi-Medijom poslovala preko tvrtke ANI-LOn i sjedište joj je bilo u Sesvetama, tamo nije bilo dokumentacije, već je Lončar Papeš sve držala kod kuće. Dimić nije pretražen jer je sve dobrovoljno predao policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:36