AFERA FIMI - MEDIA

USKOK-ov svjedok: Nevenka Jurak je plaćala proviziju Mariju Dragunu

Dok su USKOK-u pričali tko je sve dobivao višak u poslovima s Fimi-Medijom, svjedoci su spomenuli i Marija Draguna
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - U istrazi o poslovanju tvrtke Fimi-Media, u kojoj se objašnjavaju poslovi s pojedinim državnim tvrtkama, nalazi se i iskaz svjedoka koji tereti Marija Draguna, sadašnjega glasnovogornika Ministarstva vanjskih poslova i bivšega glasnogovornika Plinacroa i Ine.

Poslovna arhiva

USKOK-u je, prema tvrdnjama izvora Jutarnjeg lista, predočeno da je Dragun, na funkciji šefa kabineta predsjednika Uprave Plinacroa i čovjeka zaduženog za odnose s javnošću, pri sklapanju poslova između Plinacroa i Fimi-Medije dogovarao i svoju proviziju.

Ono što su istražitelji USKOK-a pronašli u poslovnoj arhivi izuzetoj iz središta Fimi-Medije bio je dokument s napisanom razlikom između stvarne i fakturirane cijene određenih usluga i proizvoda.

Tijekom ispitivanja u USKOK-u svjedoci, koji su ispostavljali spomenute fakture, objasnili su istražiteljima tko je sve dobivao “višak” razlike između fakturirane i stvarne cijene.

U tom je kontekstu izravno spomenut Mario Dragun, glasnogovornik šefa hrvatske diplomacije Gordana Jandrokovića. Nadalje, svjedoci su otkrili kako se formirala cijena, tko je to tražio, preko kojih tvrtki se to odvijalo i, najvažnije, kako je dijeljen novac.

Prema podacima iz istrage Fimi-Media je za tvrtku Plinacro, gdje je Dragun bio zaposlen, a u razdoblju od 10. travnja 2006. do 3. lipnja 2009., realizirala poslova za nešto više od pet milijuna kuna. Dokumentaciju o poslovanju Plinacroa s Fimi-Medijom USKOK je dobio još prije godinu dana, ali zasad istražitelji s Dragunom još nisu razgovarali.

Tržišne cijene

U Plinacrou tvrde da je sve što je Fimi-Media Nevenke Jurak odrađivala za njih bilo po tržišnim cijenama.

Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova kojeg smo jučer dobili na mobitel, o poslovanju Plinacroa s Fimi-Medijom rekao nam je:

- U vrijeme kad sam ja došao u Plinacro rečeno mi je da će se poslovati s Fimi-Medijom i da nećemo osnivati vlastiti odjel koji će se baviti izradom vizualnog identiteta tvrtke, odnosno prezentacijom tvrtke u javnosti. Naprosto, bilo bi prehrabro i preglupo da sam tražio bilo kakvu proviziju.

Sve što je Fimi-Media odradila s Plinacroom bilo je kvalitetno obavljeno, na vrijeme, u skladu s profesionalnim standardima i cijenama na tržištu. To se može provjeriti u dokumentaciji. Svaka faktura je prolazila internu kontrolu - kazao je Dragun.

I bivši predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević, koji je također bio jedan od sudionika “famoznog sastanka” na Markovu trgu, tvrdi da je u poslovanju te tvrtke s Fimi-Medijom bilo transparentno.

Predstojnik ureda

O tome da bi navodno Dragun, kao predstojnik njegova ureda i čovjek zadužen za odnose s javnošću uzimao sebi neku proviziju, rekao je:

- Meni je to prvi glas, prvi put to čujem. Dok sam ja vodio Plinacro, mogu reći da se poslovanje odvijalo na zakonit način i u okviru tržišnih zakonitosti.

Iza toga stojim; ako netko ima suprotnih saznanja neka se to istraži i dokaže.

U razdoblju od 2005. do 2009. godine, sjećam se da je bilo barem deset događanja na kojima je bio i tadašnji državni vrh, kao i predstavnici nekih međunarodnih organizacija”, kazao je Branko Radošević, koji je iz Plinacroa otišao 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:09