VODI STAMBENO U MAKARSKOJ

NEVJEROJATAN INTERVJU S MLADIM HDZ-ovcem KOJEG SU UPRAVO POSTAVILI ZA DIREKTORA 10-ak godina sam u stranci, prošao sam sve faze i evo sad sam direktor

 
Na fotografiji: Dragica Roščić, Zlatko Ževrnja i Ivan Kotarac 2015.
 Ivo Ravlić / CROPIX

Da će Ivan Kotarac iz podmlatka makarskog HDZ-a, doći na čelo Stambenog gospodarstva priča se još od kraja prošle godine. Tračevi su bivali sve glasniji pa su novinari Makarske kronike odlučili mladića upitati ima li u tome istine. Prvi put su razgovarali 4. siječnja kad su tražili da kaže zna li da će biti imenovan na to rukovodeće mjesto, piše Slobodna Dalmacija.

- Nisam s time upoznat - odgovorio je.

Pitali su potom ima li barem tu ambiciju.

- Nemam.

A u budućnosti?

- Ne znam. Za sad stvarno nemam nikakvih planova. Bio jesam u Nadzornom odboru Stambenog, ali sad imam neke druge planove - ležerno je poručio ovaj 28-godišnjak s deset godina staža u HDZ-u.

No, 12 dana kasnije, Kotarac je na svom Facebook profilu objavio status da "kao novi direktor Stambenog prvi radni dan provodi u obilasku zgrada, razgovarajući sa stanarima o gorućim problemima. Znam da sam preuzeo jednu odgovornu funkciju te se nadam da ću zadovoljiti očekivanja građana i gradske vlasti. Moj osobni cilj je podići standard i kvalitetu naše usluge."

Uslijedio je novi poziv Kotarcu iz redakcije Makarske kronike, a u nastavku prenosimo kako je taj razgovor izgledao.

- Dobar dan! Ma, nikako vam nisam stigao javiti, jesam, eto, zaposlen sam na kraju, direktor sam Stambenog.

E, vidimo, vidimo. Ali odakle sad to, kad smo se nekidan čuli rekli ste da vas to baš i ne zanima? Što se dogodilo? Kako sad ovo odjednom?

- A… Ne odlučujem ja.

Što?! Nisu vas uopće pitali želite li?!

- Mislim, ne pita se mene. Ima tko tu odlučuje. Sad snimam situaciju. Bio sam na terenu. I tako. Na četiri godine sam postao direktor.

O, čestitamo, čestitamo. A to je, bit će, bilo neko vijeće, odbor, pa su glasali, birali među prijavama, procijenili da ste vi idealni za tu funkciju?

- Ma kakvi! Gradonačelnik me sam imenovao.

Makarska, 310715.
Zupan Splitsko-dalmatinski Zlatko Zevrnja kod lukobrana grdske luke u Makarskoj.
Na fotografiji : Zupan Zlatko Zevrnja kod makarskog lukobrana a drustvo su mu Dragica Roscic i Ivan Kotarac, predstavnici LAG Adrion.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX
Na fotografiji: Ivan Kotarac, Zlatko Ževrnja i Dragica Roščić 2015.

Aha. Nego, kakve su vaše kvalifikacije za to radno mjesto?

- Završio sam pet godina fakulteta. Stručni sam specijalist ekonomije. Ispunjavam sve uvjete. Radio sam za Dragicu Roščić u Lag Adrionu. U Nadzornom odboru Stambenog bio sam godinu i nešto. Kroz to smo vrijeme imali šest, sedam sastanaka. Tako da razumijem problematiku, vidio sam da se može napraviti da poduzeće bude transparentnije. Da radimo korektno. Grad Makarska kao turističko mjesto. Da se zgrade obnavljaju, fasade. Parlafoni. Tako. Zanimala me problematika. Stanje zgrada. Koji su to problemi, zašto se nisu rješavali.

Jasno. A kad ste prvi put osjetili baš poziv da želite unaprjeđivati održavanje zgrada, jeste li od malih nogu sanjali da jednog dana postanete direktor Stambenog?

- Pa, mislim, sve je išlo nekim svojim tokom. Prije toga sam bio gradski vijećnik. I tako. Prošao sam sve te faze.

Vi ste u HDZ-u praktično od punoljetnosti.

- Je, desetak godina. Bio sam i predsjednik ovdašnje mladeži, prošao sam sve te neke faze kroz stranku, u gradskom sam odboru, i županijski vijećnik u mladeži sam bio. Ali, znate šta, čut ćemo se za godinu dana, kad budu rezultati, neke veće promjene. Ja u Stambenom želim što prije uvesti red. Da sve funkcionira jedan kroz jedan.

Kako vam je prošao prvi radni dan?

- Obišao sam par zgrada vezano za zemljišno-pravne odnose i problematiku grada. Moj cilj je da podignem standard i kvalitetu usluge koju nudimo, za razliku od onih koji su prije mene radili.

Kako to izgleda - ovako za nas laike - koja je to usluga?

- Usluga znači pružanje građanima, na primjer, kad im se nešto pokvari, mi nađemo investitora. Recimo, pokvari se zvono, parlafon, sređivanje pravnih poslova, uknjižba zgrade, održavanje krovova.

Je li kakva informatizacija u planu, digitalizacija podataka?

- Moj osnovni cilj je transparentnost. Na tome će se temeljiti moj rad ove četiri godine. Ne želim da me netko proziva. Želim napraviti web stranicu tako da bi stanari jednim klikom mogli vidjeti stanje svoje zgrade. Modernizirat ću informatiku. Radit ću i na prikupljanju novih zgrada da dođu u Stambeno, a radit ću i na podizanju usluge koja možda prije nije bila tolika. Radit ću na suradnji s predstavnicima stanara da uočimo probleme. To je moj jedini cilj i nikakav drugi. Nikakve druge filozofije tu nema.

Super, pa to baš lijepo zvuči!

- Je, je. Promjena kad bude, čut ćemo se. Sad mi treba mjesec dana da to sve pohvatam, ali ne bojim se, surađujem s ljudima. Tu je pet osoba zaposleno i ja šesti. Pravna služba, računovođa i tehnička služba. Ja sam sebi smanjio plaću tako da sam odmah pokazao…

A je! Pa to je glavna stvar!

- …da drugima treba pokazati na svom primjeru.

Fantastično! Na koliko ste je smanjili?

- A, sad, pa to je poslovna tajna.

Kakva poslovna tajna, to je javni podatak!

- A dobro.

Nećete mi reći?

- (Tišina)

Hoćete da pošaljemo novinarski upit…?

- Ha.

Ajde dobro. Poslat ćemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 05:56