NEOBIČNA SITUACIJA

NEVJEROJATAN SLUČAJ O KOJEM BRUJI GORNJOGRADSKA GIMNAZIJA U ZAGREBU Učenica izostala 700 sati, inspekcija joj dopustila čak šest izlazaka na popravni

 
Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX, Profimedia

Prosvjetna inspekcija dopustila je učenici Gornjogradske gimnazije sa 700 sati izostanaka s nastave da na popravni ispit iz povijesti izađe čak šest puta, iako u zakonu stoji da se ispit pred povjerenstvom ne može ponavljati i da je jednom dobivena ocjena pred tim tročlanim nastavničkim tijelom - konačna.

Učenica čiji identitet zbog njezine maloljetnosti ne otkrivamo upisala se u prvi razred Gornjogradske gimnazije 2017., ali je kraj školske godine dočekala sa 700 sati izostanaka i 13 neocijenjenih predmeta.

“Svi ti izostanci su, ne znam na koji način, opravdani, a kao razlog navođeni su urasli nokat i prehlade te opravdanja koja je u školu donosio otac učenice”, rekao nam je profesor povijesti u toj gimnaziji, Josip Tičić. To je, tvrdi, “problem koji muči cijelo hrvatsko školstvo - ako roditelj donese ispričnicu za izostanak učenika, škola, kako nam tumači prosvjetna inspekcija, taj izostanak mora smatrati opravdanim”.

Kako su njezini izostanci, na ovaj ili onaj način, bili pokriveni opravdanjima, Razredno vijeće bilo je, prema zakonu, obavezno odobriti učenici polaganje 13 predmeta iz kojih nije ocijenjena. U srpnju i kolovozu prošle godine pred ispitnim je povjerenstvima Gornjogradske gimnazije položila 10 predmeta, ali je iz tri - fizike, matematike i povijesti na koje je izašla 21. i 22. kolovoza - ocijenjena negativno. Kako Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ocjenu dobivenu pred ispitnim povjerenstvom definira kao konačnu, Nastavničko vijeće odbilo je ničim argumentirano traženje roditelja da učenica ponovno polaže tri predmeta iz kojih je dobila negativnu ocjenu i 29. kolovoza donijelo odluku da mora ponavljati razred. Tadašnji gimnazijski ravnatelj sastavio je o tome i pisano rješenje, na koje su se roditelji mogli žaliti, ali to nisu učinili.

Umjesto toga otac učenice, inače zagrebački taksist, 7. rujna uputio je školi molbu u kojoj traži preispitivanje triju negativnih ocjena svoje kćeri. Nastavničko vijeće njegovu je molbu odbacilo kao nezakonitu jer institut preispitivanja ocjene koju je učenik dobio na predmetnom ispitu pred povjerenstvom ne postoji.

Favoriziranje

Otac se, međutim, obratio i prosvjetnoj inspekciji. U Gornjogradskoj gimnaziji ostali su zapanjeni kad je viša prosvjetna inspektorica Željka Duk 9. listopada 2018. ukinula odluku Nastavničkog vijeća i školi naložila da učenici omogući ponovni izlazak na ispite pred povjerenstvom iz matematike, fizike i povijesti.

Temeljni argument inspektorice Duk koji je usmeno iznijela tadašnjem školskom ravnatelju glasio je da je za učenicu kraj nastavne godine nastupio 24. kolovoza. Taj ključni argument kojim je natjerala školu da omogući učenici ponovni izlazak na ispite, inspektorica, međutim nije unijela i u pisano rješenje, već se u rješenju pozvala na zakonske članke koji su na neki način u suprotnosti s tim usmeno iznesenim argumentom.

Nastavničko vijeće gimnazije na njezino je inspekcijsko rješenje uložilo oštru žalbu. U njoj podsjećaju da odluku o početku i završetku nastavne godine donosi ministar, a ne inspektorica prigodno za pojedine učenike. Podsjećaju da je nastavna godina 2017./18. odlukom ministrice završena 15. lipnja 2018., pa učenica koja je pala na tri ispita pred povjerenstvom nema pravo iznova izlaziti na te ispite. U žalbi Nastavničkog vijeća stoji da odluka inspektorice Duk “neutemeljeno i bez ikakvog uporišta favorizira jednog roditelja i jednu učenicu”. Kako, međutim, žalba ne odgađa izvršenje inspekcijskog rješenja, gimnazija je morala postupiti po nalogu inspektorice Duk.

Liječnička potvrda

Gimnazijski ravnatelj bio je primoran u listopadu prošle godine donijeti odluku kojom se učenici omogućava ponovni izlazak na predmetne ispite iz fizike, matematike i povijesti. Fiziku i matematiku učenica je do kraja 2018. nekako i položila, ali na povijest nije ni izašla. “Peti po redu ispit iz povijesti”, ispričao nam je profesor Tičić, “zakazan je za 21. prosinca prošle godine”.

Taj dan je učenica u pratnji oca došla u školu, ali na ispit nije izašla. Prošli su bez pozdrava kroz sobu u kojoj je čekalo ispitno povjerenstvo, produžili su u sobu administracije, gdje je otac ustvrdio da njegova kći taj dan nije dobro i da ne može polagati ispit. Liječničku potvrdu o tome nije priložio.

Ravnatelj Gornjogradske gimnazije nakon još jednog posjeta prosvjetne inspekcije odobrit će učenici i novi, šesti termin za polaganje popravnog ispita iz povijesti. “Ravnatelj me 31. siječnja izvijestio da je dan prije viši prosvjetni inspektor Lautaro Galinović obavio inspekcijski nadzor u našoj školi. Ravnatelj nije imao pisani inspektorov nalaz, već mi je usmeno prenio da je inspektor utvrdio da otac 21. prosinca nije bio dužan priložiti liječničku potvrdu koja dokazuje da učenica nije u stanju izaći na ispit jer se očeva izjava smatra opravdanjem, te da bi liječnička potvrda bila samo ‘bonus’. Ravnatelj mi je prenio inspektorovo stajalište da učenica na ispit može izlaziti ‘beskonačno’, praktički koliko puta želi. Ostao sam zapanjen”, otkrio nam je profesor povijesti Josip Tičić.

Nakon toga je ravnatelj odredio i šesti termin za polaganje popravnog ispita iz povijesti, i to 5. veljače. Treba napomenuti da je krajnji zakonski rok u kojem je učenica imala pravo polagati popravne ispite za školsku 2017./2018. istekao još 25. kolovoza prošle godine.

Nejednakost

“U vrijeme određeno za ispit 5. veljače”, ispričao nam je profesor Tičić, “u ispitnu prostoriju ušli su učenica i njezin otac u društvu školskog ravnatelja, pedagoginje i psihologinje. Otac je pred svima ustvrdio da je njegova kći spremna za ispit, ali da joj on zabranjuje da ga polaže sve dok sam ja član povjerenstva”.

O postupcima prosvjetne inspekcije i nadležnih školskih tijela gimnazijski profesor Josip Tičić u proteklih je nekoliko mjeseci na adrese nadležnih institucija, uključujući i ministricu Blaženku Divjak, poslao desetak dopisa. U njima upozorava da u ovom slučaju prosvjetna inspekcija grubo krši zakonske odredbe, narušava načelo jednakosti učenika pred zakonom, ali i profesionalno i ljudsko dostojanstvo profesora.

Učenica, naime, ni jedan dan nije bila na nastavi u prvom polugodištu ove školske godine, a i nejasno je i u kojem bi je razredu trebala pohađati jer odluka o njezinu statusu još nije službeno donesena. Neslužbene informacije govore da je ravnatelj 11. veljače izjavio pred Nastavničkim vijećem da će učenica morati ponavljati prvi razred.

Na pitanje je li slučaj učenice razriješen i, ako jest, hoće li joj biti omogućeno da ponavlja prvu godinu upisom u drugo polugodište ove školske godine, od Ministarstva obrazovanja dobili smo sljedeći odgovor: “Poštovana, o maloljetnim osobama ne smijemo iznositi podatke, a za sve ostalo upućujemo Vas da se obratite školi.” Na ista pitanja upućena ravnatelju škole, iz Gornjogradske gimnazije dobili smo sljedeći e-mail: “Poštovana, ravnatelj nije u mogućnosti odgovoriti na vaš upit, jer je na stručnom skupu ravnatelja”.

'Ako učenik odbije sudjelovati na popravnom ispitu, onda pada razred'

Od inspektorice Željke Duk i inspektora Lautara Galinovića zatražili smo da nam pojasne zbog čega su učenici omogućili da nakon pada na tri predmetna ispita pred komisijom ponovno izlazi na ispite te dokad će se ta situacija produživati. Od prosvjetne inspekcije dobili smo pisani odgovor čiji smisao nam je teško odgonetnuti pa ga prenosimo u cijelosti.

“Ukoliko škola ne postupa po Zakonu, što je ovdje slučaj, inspektor je dužan poduzeti radnje kako bi Škola svoj rad ispravila i postupala sukladno Zakonu.

Što se tiče popravnog ispita i roka propisanog člankom 75., stavak 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, isti i ne može biti primijenjen ako je učenik propustom Škole na popravni ispit upućen nakon završetka školske godine što se utvrđuje inspekcijskim nadzorom.

Odredbe Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisuju da je škola dužna, ako učenik zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom, odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima, omogućiti učeniku polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu.

Dakle, sukladno članku 77. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, škola je dužna učeniku omogućiti polaganje ispita nakon prestanka opravdanog razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu.

U slučaju da učenik odbije sudjelovati u provedbi popravnog ispita, učeniku se potvrđuje negativna zaključna ocjena te samim time i pada razred.

S obzirom da je riječ o maloljetnoj osobi, Ministarstvo nije ovlašteno davati detaljnije informacije.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:31