PONIŽENI PACIJENTI

NEVJEROJATNA PRIČA IZ NOVOOTVORENE POLIKLINIKE, ZGROŽENE PACIJENTICE U NEVJERICI 'Svi nas gledaju gole jer nema paravana! Ovo je sramota, teror!'

'Osjećam se poniženo i kao pacijent i kao osoba. Sramota', požalila nam se jučer pacijentica iz Zadra koja je odlučila prekinuti liječenje do daljnjeg'
Dr. Edi Karuc

- Tužna sam i osramoćena. Tamo više ne idem. Od danas ću ići na privatnu fizikalnu terapiju. Osjećam se poniženo i kao pacijent i kao osoba. Sramota - kaže razočarana 52-godišnja žena iz Zadra koja je nakon odlaska na terapiju u srijedu navečer u nove prostorije Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju zadarske Poliklinike na Relji čvrsto odlučila da se tamo više nikad neće pojaviti.

Iako joj je to trebala biti treća od deset zakazanih terapija, zbog uvjeta u kojima se terapije odvijaju ne želi više stupiti u prostorije Poliklinike, otvorene nakon višedesetljetne gradnje, potkraj srpnja prošle godine. Među prvim odjelima zadarske Opće bolnice koji su se tada preselili u novu zgradu bio je i odjel fizikalne medicine, koji je zauzeo oko 1100 četvornih metara u podrumu zgrade.

I muški i ženski

No, unatoč boljim prostornim uvjetima, odjel do danas, gotovo šest mjeseci, nije uspio nabaviti paravane koji osiguravaju privatnost pacijenata, tako da se oni, i muškarci i žene, moraju razgolititi pred desecima drugih pacijenta i medicinskog osoblja u prostoriji kako bi primili svoju terapiju, što mnogima nije ugodno.

- Možete samo zamisliti kako to izgleda. Došla sam na terapiju i sestra mi govori da se moram skinuti. Tu, ispred svih, gdje me svi vide jer cijela Poliklinika nema paravan! Je li to normalno!?! Dva sam puta to nekako podnijela, ali u srijedu više nisam mogla. Nisam više mogla trpjeti da me drugi pacijenti gledaju dok mi sestra daje terapiju. Ne govorim vam ovo samo zbog sebe, nego zbog svih pacijenta Zadarske županije koji moraju koristiti usluge fizikalne terapije u Poliklinici.

U starijim prostorijama imali smo paravane, ne idealne, ali služili su svrsi. Ovdje ih nema, a prostorija je velika kao košarkaška dvorana. Sve terapije rade se na otvorenom, kao da ste na cesti. Nema dostojanstva ni prema nama pacijentima ni prema medicinskom osoblju koje mora raditi u tim ‘katakombama’ bez prozora - priča gospođa koja je, kaže, spremna vlastitim novcem kupiti najmanje tri paravana za odjel fizikalne medicine kad vodstvo bolnice to nije u stanju napraviti.

- Medicinsko osoblje koje tamo radi misli jednako kao i ja. I tim je ljudima jako neugodno što u takvim uvjetima moraju raditi i tražiti od pacijenta da se skinu, a nemaju paravane da ih zaštite od tuđih pogleda. Oni su mi i rekli: ‘Ako se vi kao pacijenti ne pobunite protiv ovakvih uvjeta, nećemo nikada dobiti paravane’. Mislim da je to civilizacijski minimum koji se treba omogućiti ljudima da se u situacijama kad primaju terapiju, koje nisu uvijek ugodne i zbog kojih se ponekad trebaju skinuti dogola, osjećaju koliko-toliko ugodno. A vidim da smeta i drugima.

Znam mnogo pacijenata koji su zbog ovakvih uvjeta odustali od fizikalne terapije. Ovo je teror nad pacijentima, gazi se njihovo dostojanstvo, ponižavaju se jer žele ozdraviti. To je za mene nedopustivo i molim vas da o tome pišete jer ako javnost ne sazna za ove uvjete koji traju gotovo pola godine, bojim se da se stanje na fizikalnoj terapiji neće promijeniti nabolje - poručuje naša sugovornica.

Zapeo natječaj

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc potvrdio nam je da Odjel fizikalne medicine još nije uspio nabaviti paravane koji bi pacijentima osigurali nužnu privatnost kod primanja terapije.

- Nažalost, sve je to točno. U procesu smo nabave paravana, ali natječaj je nepredviđeno prolongiran zbog žalbe nekih ponuditelja. Najveći je problem to što oskudijevamo u novcu, pa moramo tražiti najpovoljnije ponude. U takvim slučajevima ponuditelji se često žale na rezultate natječaja i proces izbora se ne može okončati. Paravani, nažalost, nisu jedini problem, ni svi prozori na Poliklinici još nemaju zastore i rolete, a tu su i druge slične stvari. Od useljenja, brojne takve nedostatke pokušavamo riješiti u hodu, ali zakon o javnom nabavi nam ne ide uvijek naruku - kaže dr. Karuc. Njegovo mišljenje dijeli i dr. Neven Birkić, voditelj Odjela fizikalne medicine.

- Cijela situacija na Odjelu zbog tih paravana jako je neugodna. Ispričavam se ovim putem svim pacijentima i kolegama koji na ovaj, uistinu neprimjeren način moraju raditi. Nekim ljudima ne smeta što nema paravana, ali meni bi, da sam pacijent, to smetalo. Zato se svaki put kad sam u prilici ispričam i pacijentima i svojim kolegama jer znam da u takvim uvjetima nikome nije ugodno raditi - kaže dr. Birkić i dodaje da je natječaj za nabavu 40-ak paravana zapeo na žalbi jednog ponuditelja, ali da je taj proces, prema njegovim saznanjima, sada okončan i paravani bi uskoro trebali stići.

Strpljenja, molim

- Što znači to ‘uskoro’? To znači za najviše mjesec dana. Trebali su biti isporučeni prošlog mjeseca, ali opet je negdje zapelo. Problem je što natječaj za nabavu opreme nije raspisao Odjel, nego bolnica i na tom su natječaju paravani samo dio opreme koja se nabavlja, tako da stvarno ne znam koji je bio razlog žalbe - objašnjava dr. Birkić, koji je ujedno i pomoćnik ravnatelja zadarske bolnice za kvalitetu.

- Ispada smiješno da ja kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu na svojem odjelu pacijentima ne mogu pružiti osnovne uvjete, odnosno da ima problem kvalitete usluge. Ali, nažalost, tako je. Znam da pacijentima nije ugodno dolaziti na terapiju u ovakvim uvjetima, a isto se tako osjećaju i moji kolege. Zato ih sve molim za još malo strpljenja - kaže voditelj Odjela fizikalne medicine zadarske bolnice dr. Neven Birkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:37