SLIJEDI ‘POPRAVNI‘

Nevjerojatni propust suda: Bivša glasnogovornica splitske policije srušila presudu zbog krivotvorenja diplome

U ožujku 2014. godine osuđena je na godinu dana zatvora, koji je zamijenjen radom za opće dobro u domu za starije i nemoćne osobe

MarinA KraljeviĆ Gudelj

 Ranko Suvar/Cropix

Odobrena je obnova postupka Marini Kraljević Gudelj, bivšoj glasnogovornici splitske policije, osuđenoj zbog krivotvorenja diplome profesorice engleskog jezika i književnosti i etnologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu donijelo je odluku na temelju presude Europskog suda za ljudska prava, kojom je utvrđeno da je došlo do povrede prava na pošteno suđenje, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon presude Еuropskog suda donesene u lipnju prošle godine, Nediljko Ivančević, odvjetnik Marine Kraljević Gudelj, zatražio je obnovu postupka od zagrebačkog suda na kojem je donesena prvostupanjska presuda, kojom je proglašena krivom.

U ožujku 2014. godine osuđena je na godinu dana zatvora, koji je zamijenjen radom za opće dobro u jednom domu za starije i nemoćne osobe u Splitu, tako da je po jedan dan zatvora zamijenjen sa po dva sata rada.

Kobni premještaj

Prema presudi, Marina Kraljević Gudelj je 1996. godine od nepoznate osobe nabavila krivotvorenu diplomu Filozofskog fakulteta u Zagrebu na svoje ime, a u toj se diplomi navodilo da je diplomirala na temu ‘’Svadbeni običaji otoka Korčule’’.

Iako je, kako stoji u presudi, bila svjesna da je diploma krivotvorena, iskoristila ju je pri zapošljavanju u MUP-u, kao i pri raspoređivanju na druga radna mjesta unutar tog ministarstva za koja je potrebna visoka stručna sprema.

Tako je 22. kolovoza 2005. godine dobila posao službenice za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, da bi u ožujku 2007. godine postala glasnogovornica te 5. svibnja 2010. godine voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću.

Krajem 2011. zatražila je premještaj u Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, ali do toga nije došlo jer se posumnjalo u autentičnost njezine diplome, da bi 2013. godine protiv nje bila podignuta optužnica.

Presuda je postala pravomoćna u ožujku 2015. godine odlukom Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Stalna služba u Požegi. Međutim, u toj je fazi napravljen propust zbog kojega se sada postupak mora ponoviti.

Naime, unatoč izričitom traženju Marine Kraljević Gudelj i njezina odvjetnika, nisu pozvani na sjednicu na kojoj se na Županijskom sudu odlučivalo o žalbi na prvostupanjsku presudu. Odluka je donesena a da nisu dobili priliku da iznesu svoju stranu, što omogućuje Zakon o kaznenom postupku.

Nakon toga je odvjetnik Nediljko Ivančević podnio tužbu sudu u Strasbourgu zbog nepozivanja na sjednice drugostupanjskog vijeća i nedostavljanja podneska suprotne strane, odnosno Državnog odvjetništva, njemu i njegovoj klijentici tijekom žalbenog postupka.

Naime, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda navodi da “osoba optužena za kazneno djelo ima pravo sudjelovanja u postupku, to jest da se brani sama”.

Konvencija jača od zakona

Europski sud je polovinom prošle godine potvrdio da je došlo do povrede prava na pravično suđenje jer je teško zamisliti kako bi Marina Kraljević Gudelj mogla ostvariti prava navedena u Konvenciji ako nije bila prisutna na sjednici.

Bez obzira na to što, prema važećem procesnom zakonu, Zakonu o kaznenom postupku, drugostupanjski sud nije bio dužan pozvati optuženu na sjednicu, Konvencija, koja je u primjeni u Hrvatskoj od 1997. godine, po pravnoj je snazi iznad zakona.

Stoga, ako u njoj stoji da ima pravo sudjelovati u postupku, nužno je da joj se to omogući od početka do kraja.

– Nakon odluke Suda u Strasbourgu, odluka o obnovi postupka Općinskog kaznenog suda u Zagrebu je očekivana. Osim što moja klijentica nije bila pozvana na sjednicu vijeća Županijskog suda u Slavonskom Brodu, gdje joj se izricala pravomoćna presuda, tijekom prvog postupka na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu krivo su vrednovani pojedini dokazi koji su nastali iz dvaju vještačenja.

Njima je utvrđeno da Kraljević Gudelj nije krivotvorila svoju diplomu, ali ta vještačenja sud nije uvažio – istaknuo je odvjetnik Nediljko Ivančević.

Odlukom zagrebačkog suda naloženo je da se postupak ponovi, ali ne od početka, nego od onog stadija u kojem je povreda napravljena. To znači da se postupak o krivotvorenju vraća u stadij odlučivanja o prvostupanjskoj presudi koja je i dalje na snazi.

Na novu sjednicu Županijskog suda bit će pozvani i optužena i njezin odvjetnik kako bi se izjasnili prije donošenja drugostupanjske, pravomoćne presude, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26