UJEDINJENA OPORBA:

'Nevjerojatno je da jedna stranka u torbi dobije 4 mil. kn i onda ih stavi u stranačku blagajnu. Koalicija je spremna za izbore'

Nakon četveromjesečne pauze danas su se ponovno sastali čelnici oporbene Kukuriku koalicije
Beli Manastir, 110710.Sastanak tzv. "Kukuriku" koalicije u Hotelu Patria u Belom Manastiru. Na sastanku su bili Radimir Cacic (HNS), Zoran Milanovic (SDP) , Ivan Jakovcic (IDS) i Silvano Hrelja (HSU). Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Uskoro bi čelnici oporbene Kukuriku koalicije odnosno SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a, kako doznajemo, mogli donijeti zajednički programsku izjavu kojom će učvrstiti svoju suradnju, a do kraja godine mogli bi i potpisati i formalni sporazum o zajedničkom izlasku na izbore. Zoran Milanović, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Damir Kajin danas su se ponovno našli zajedno na, kako je objasnio šef SDP-a, redovnom sastanaku oporbenih stranaka. Ovaj puta mjesto sastanka nije bio restoran već središnjica socijaldemokrata, a teme gotovo sve - od gospodarstva, borbe protiv korupcije, funkcioniranja pravosuđa, te proračuna za iduću godinu.

Premda nikakve velike zaključke nisu donijeli činjenica je da su oporbenjaci svjesni kako su izbori sve bliže i da se za njih treba pripremiti.

- Razgovarali smo o tome što ćemo i kako dalje raditi - kratak je bio jedan sudionik sastanka.

Iako Milanović nije želio izravno odgovoriti na pitanje kada se očekuje fomaliziranje njihove koalicije, neki sudionici sastanka rekli su nam kako bi to moglo biti vrlo brzo.

- Možda do kraja godine, a možda već za 10 ili 15 dana. Pa vidite i sami kakva je situacija u državi i kako se sve odvija. Situacija nije zabrinjavajuća samo u gospodarstvu, a zaista je nevjerojatno da jedna stranka u torbi dobije 4 milijuna kuna, a onda to stavi u stranačku blagajnu. Zato naša koalicija i formalno treba biti spremna za zajednički izlazak na izbore - kaže naš sugovornik koji upozorava kako izbori sigurno neće biti prijevremeni, ali to ne znači da neće biti raniji.

- Svi izbori nakon 1. siječnja iduće godine više nisu prijevremeni - objašnjava. Drugi izvor znakovito je najavio kako će uskoro Kukuriku koalicija pokazati nešto “novo, konkretno, stvarno, na tragu očekivanja građanma”.

- Ozbiljni ljudi ozbiljnih stranaka razgovaraju, a sadržaj i geste tih razgovora sadrže neku obvezu, i to traje već godinu i pol - odgovorio je Milanović na pitanje kada se očekuje potpisivanje suradnje.

Kukuriku koalicija je jučer prozvala Vladu kako priprema još jedan loš i štetan proračun. Prema tvrdnja HNS-ovca Čačića, Hrvatska će u 2011. godini s planiranim proračunom potonuti za dodatnih 2 milijare eura.

- Vlada je potpuno jasno, čvrstvo i bez ostatka potvrdila da nema nikakve ambicije, vizije, znanja, strategije da Hrvatsku izvuče iz gliba u koji je dovela gospodarstvo - kazao je Čačić koji stoga ocjenjuje kako je “MMF već odavno poželjan u Hrvatskoj”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:55