TAKTIKE ZASTRAŠIVANJA

Retorika HDZ-a: Birače plaše komunizmom

ZAGREB - Retorika HDZ-a prije izbora je gotovo uvijek ista. Njihov bivši šef Ivo Sanader s kojim su dva puta pobjeđivali na izborima oba je puta pribjegavao taktici plašenja povratkom komunističke vlasti. Sanader je sličnu metodu koristio i uoči lokalnih izbora 2009. godine, iako oni imaju vrlo malo veze s nacionalnom politikom.

Novi porezi

Podsjetimo, tako je u proljeće 2009. na skupovima za lokalne izbore poručivao:

- Ne glasujte za SDP jer njihov program želi ukinuti vjeronauk u školama, legalizirati lake droge, oduzeti pravo glasa Hrvatima u dijaspori i uvesti nove poreze.

Slične poruke Sanader je slao i dvije godine prije u izbornoj 2007.:

- SDP želi uvesti porez na kapitalnu dobit i porez na imovinu, legalizirati lake droge i ukinuti pravo glasa dijaspori i Hrvatima iz BiH.

- SDP nudi elemente socijalističke planske ekonomije, to je bilo u Sovjetskom Savezu, Poljskoj i Čehoslovačkoj i neće biti u Hrvatskoj.

Osim toga, kako bi pridobili glasove desnice, Sanader i stranački vrh poručivali su i da je glas za HSP glas za SDP.

Od centra do desnice

- Razgovarajte s HSP-ovcima i onima koji glasuju za neke druge stranke od centra do desnice i recite im da je glas za HSP glas manje za HDZ, a time jača ljevica. Od centra do desnice svi glasovi moraju ići HDZ-u i ne može se dopustiti da se ti glasovi na desnici rasipaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:18