TAJNA LETOVA JORDANSKIH AVIONA S PLESA

New York Times potvrdio informacije Jutarnjeg lista: 'Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim puškama!'

New York Times citira tekst objavljen u Jutarnjem listu i prenosi da se posljednjih mjeseci neuobičajeno često vidjelo jordanske teretne avione na pisti zračne luke Pleso. SAD su vjerojatno bili posrednik u cijeloj operaciji

Saudijska Arabija financirala je veliku pošiljku pješadijskog naoružanja iz Hrvatske i dostavila je sirijskim pobunjenicima.

Oružje im je počelo stizati u prosincu preko Jordana, objavio je New York Times.

Pozivajući se na zapadne dužnosnike, list piše kako je to oružje koje bi trebako dovesti do preokreta u ratu u Siriji dio viška naoružanja koje je Hrvatskoj ostalo nakon završetka rata devedesetih. Jedan zapadni dužnosnik rekao im je da je u Siriju poslano na tisuće pušaka i stotine strojnica, kao i nepoznata količina municije. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i agencija za izvoz oružja sve su negirali, a vlasti Saudijske Arabije i Jordana odbile su razgovarati s njima.

'OTKAD SU DOBILI VAŠE ORUŽJE, POČELI SU POBJEĐIVATI' Novinar koji je otkrio istinu o sirijskim pobunjenicima

New York Times citira hrvatskog vojnog analitičara Igora Tabaka, koji im je rekao da nakon godina kad su zemlje bivše Jugoslavije prodavale oružje na crnom tržištu, Hrvatska sada očekuje ulazak u EU pa se striktno drži međunarodnih propisa o trgovini oružjem.

Jedan dužnosnik iz Washingtona rekao im je da je moguće da su pošiljke iz Hrvatske pripremane od prošlog ljeta, kad je jedan hrvatski dužnosnik posjetio Washington i rekao Amerikancima da Hrvatska ima dosta oružja koje bi moglo biti poslano pobunjenicima u Siriji. U tom trenutku Washington nije bio zainteresiran, piše NYT.

TAJNA LETOVA JORDANSKIH AVIONA S PLESA Sirijski pobunjenici dobivaju oružje preko Zagreba!

New York Times citira tekst objavljen u Jutarnjem listu i prenosi da se posljednjih mjeseci neuobičajeno često vidjelo jordanske teretne avione na pisti zračne luke Pleso. SAD su vjerojatno bili posrednik u cijeloj operaciji, prenosi NYT, no tekst zaključuju izjavom Ivice Nekića da se radi o špekulacijama.

List piše da je oružje počelo pristizati u Siriju kad je nekoliko zapadnih zemalja odlučilo aktivnije podržati sirijsku opozociju, u strahu da Iran ne zadobije premoć. Oružje je prije svega namijenjeno sekularnim pobunjenicima, a ne ozloglašenim džihadistima. Dok se Zapad suzdržavao naoružavati ove druge, džihadisti su postajali sve jači i utjecajniji.

Kakva je u tome uloga SAD-a, nije jasno, piše list. Novinari su razgovarali među ostalim i s američkim dužnosnicima, pa i onima iz CIA-e, ali su im odgovorili da je stvar delikatna i odbili im o tome javno pričati. Jedan im je rekao da Iran još uvijek više oružja šalje Asadu nego što arapske zemlje šalju pobunjenicima.

Od prosinca se u snimkama sirijskih pobunjenika na Youtubeu počelo viđati oružje iz rata u Jugoslaviji. Blogger Eliot Higgins, koji piše pod imenom Brown Moses, zabilježio je da se pojavilo oružje proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji, među ostalim ručni raketni bacači, bestrzajni topovi, minobacači i strojnice. On je prvi put zabilježio da to oružje pojavilo početkom siječnja u području Dara blizu Jordana, u a veljači ga je već vidio u rukama pobunjenika u drugim dijelovima Sirije, u Hami, Idlibu i području Alepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:04