NAČELNIK SE PRAVDA

NI 9 GODINA IM NIJE DOVOLJNO Općina novac dijeli bez natječaja, a komunalije ne naplaćuje svima: 'Ajde naplatite toj starčadi, a nemaju ni za hranu'

 
 Braco Ćosić, Vladimir Duganžić / HANZA MEDIA

Zakon kaže: treba provesti. A tko će to učiniti - uzvratio je protupitanjem Božo Čubić, načelnik Općine Cista Provo, na naše traženje ključnih odgovora na brojne propuste koje su u toj lokalnoj vlasti utvrdili državni revizori, piše Slobodna Dalmacija.

Općini, naime, ni devet godina nije bilo dovoljno da izvrši naloge Državnog ureda za reviziju. Još 2008. obavljena je kontrola rada te jedinice lokalne samouprave, pa je naveden niz nepravilnosti koje su, općinari naravno, trebali – ispraviti.

No, tijekom lanjskog nadzora utvrđeni su stari, neriješeni problemi i dodane nove primjedbe. Tako općinska uprava nije donijela rješenje o komunalnoj naknadi svim obveznicima, a nije provela ni usluge održavanja javne rasvjete u skladu sa zakonskim odredbama, dok je tek djelomično donesen Program održavanja komunalne infrastrukture.

Revizori su, "češljajući" poslovne knjige utvrdili da u njima pojedini prihodi, rashodi, potraživanja i obveze nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana, pa nije ustrojena evidencija danih i primljenih jamstava. Nisu iskazani ni točni podaci o dospjelim i nedospjelim obvezama Općine, a čak 99.965 kuna, što nigdje ne bi smio biti sitniš, a kamoli u općini čiji temeljni proračun iznosi samo 2 milijuna kuna, doznačeno je sportskim društvima i udrugama bez objavljenog javnog natječaja i zaključenja ugovora.

Osim toga, u revizorskom nalazu navedeno je i kako nije evidentirana vrijednost zemljišta na kojima se nalaze groblja u dva naselja. Po svemu navedenom, puno toga nije uredno u poslovanju Općine Cista Provo, pa smo načelnika Čubića upitali zašto je tako i kada će se ispraviti gomila propusta.

Braco Ćosić, Vladimir Duganžić / HANZA MEDIA
Božo Čubić, načelnik Općine Cista Provo

- To je sve administrativno, ne financijski! Nikoga nismo zakinuli, nikome nismo uzeli novac. Itekako pazimo na javnu nabavu, u lipu su nam točni iznosi. Ovdje se radi o administrativnim greškama. Od 2008. godine nas prate i nismo ni devet godina kasnije uspjeli sve ispraviti, jer dvoje ljudi, pročelnica i djelatnica u Jedinstvenom upravnom odjelu, jednostavno to ne stignu sve popratiti - kaže prvi čovjek općine na zapadnom rubu Imotske krajine i dodaje:

- Upravo smo u dogovoru s jednom tvrtkom za provedbu geodetskog "snimanja" groblja kako bi sutra imali kompletnu evidenciju zemljišta. Slijedi zatim dogovor i za nerazvrstane ceste, no nama treba milijun kuna da bi ih uknjižili kao općinsko vlasništvo, a izvorni nam je proračun dva milijuna kuna. Iako sada sa svim "vanjskim" primicima imamo nešto više od šest milijuna kuna proračuna, pa se snađi s to malo novca.

Prema Čubićevim riječima, prije dvije godine morali su smanjiti plaće zaposlenih u Općini, jer je ukupan iznos prelazio dopuštenu razinu od 20 posto općinskog proračuna.

- Tako nas četvero, dvoje zaposlenih, moj zamjenik i ja danas imamo manja primanja za 15 posto, jer moramo zadržati izdvajanja za osobne prihode na manje od 20 posto proračuna, odnosno na razini oko 400.000 kuna - tvrdi načelnik.

Cista Provo dobila je općinski status prije 25 godina, nakon podjele "velike" prijeratne Općine Imotski na manje jedinice, a Čubić je neprekidno vodi još od 1995. godine:

- Mučimo se kako bismo poboljšali život naših 2300 stanovnika, redom staračke dobi. Pa ajde naplatite toj starčadi komunalnu naknadu, a nemaju ni za sebe. No, najvažnije je da nismo nikome ništa ukrali! Revizija je savjetodavno tijelo, nema kazni, samo upozorenja i traženje da ispravimo administrativne greške, a svi u radu griješimo. Naš jedini izlaz iz ove situacije bilo bi zapošljavanje novih ljudi, kadrovski se ekipirati i zaposliti dvoje novih samo za administraciju, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:32