NA SNAZI OD 1. SRPNJA

NI RUŠEVINA VEĆA OD 50 KVADRATA NE MOŽE U PRODAJU BEZ ENERGETSKOG CERTIFIKATA

Agencije za posredovanje u prometu nekretnina po slovu zakona od ponedjeljka više ne smiju ni oglašavati nekretnine koje nemaju energetski certifikat
 Ivan Klindić / CROPIX

Energetski certifikat koji od 1. srpnja, dana stupanja u Europsku uniju, moraju imati sve nekretnine, pa i ruševne potleušice koje se prodaju, a veće su od 50 metara četvornih, izazvao je posljednja dva dana dosta glavobolje kako prodavateljima kuća i stanova tako i vlasnicima agencija za nekretnine, piše Slobodna Dalmacija.

Agencije za posredovanje u prometu nekretnina po slovu zakona od ponedjeljka više ne smiju ni oglašavati nekretnine koje nemaju energetski certifikat , a kazne građanima za prodaju objekta za koji nemaju potreban dokument penju se čak do 10.000 kuna!

– Oko legalizacije objekata vodila se velika medijska kampanja i ljudi su navrijeme shvatili što trebaju činiti, komu i kada predati zahtjeve za legalizaciju svojih kuća i drugih nekretnina. Međutim, traženje energetskog certifikata izazvalo je potpunu pomutnju jer se o tome počelo govori kasno, a pravila nisu jasna, ni nama, a kamoli našim klijentima – žali se Boro Vujović, vlasnik zagrebačke agencije “Opereta Nekretnine”.

Energetski certifikat svojevrsna je iskaznica nekog objekta u kojoj je navedeno kojem energetskom razredu pripada, odnosno koliko taj objekt troši energije i koliko je nepotrebno gubi. Energetski razredi slični su onima koji se mogu vidjeti kod različitih uređaja, hladionika ili televizora. Energetski su najštedljiviji objekti svrstani u razred A+, slijede razredi A, B, C, D, E i F, dok su najrastrošnije kuće ili stanovi svrstani u razred G.

Tko kontrolira?

U agencijama za nekretnine tvrde kako je načelno gledano izdavanje energetskoga certifikata dobra stvar jer on jasno svrstava objekt u razred koji pripada po rastrošnosti energije i svaki kupac zna kupuje li najštedljiviju nekretninu iz razreda A+ ili pak najrasipniju razreda G. No, problem je, upozoravaju, što ta novina koja se preuzela iz europskih direktiva nije dobro pripremljena. Boro Vujović tako navodi niz propusta u pravilniku i ističe kako zakonodavac nije propisao tko uopće kontrolira je li kao sastavni dio kupoprodajnog ugovora priložen i energetski certifikat.

– Ni gruntovnica ni javni bilježnik, pa čak ni porezna uprava nisu dužni kontrolirati ima li objekt koji je prodan potreban energetski certifikat. Imali smo, doduše, nekoliko slučajeva u Splitu gdje su u zemljišnoknjižnom odjelu odbili upisati nekretninu zbog nedostatka certifikata, međutim to se nije odnosilo na stare objekte, nego na ove nove koji su sagrađeni nakon 2010. godine i čiji su investitori već prije puštanja u prodaju morali pribaviti certifikate – ispričao je Vujović.

ISTEKAO ROK ZA LEGALIZACIJU Navala na šaltere nadmašila očekivanja, Ministarstvo upozorava da nema produženja rokova

U većini agencija za nekretnine, s čijim smo predstavnicima jučer razgovarali, tvrde kako su obustavili zaključivanje kupoprodajnih ugovora za nekretnine koje nemaju certifikat, međutim rijetko koja od njih je povukla oglas za necertificirane objekte, što su također bili dužni po pravilniku. Samo letimičan pogled na web oglasnike potvrdio je kako su i jučer uredno oglašene nekretnine koje nemaju potreban certifikat.

– Prema Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji vlasnik nekretnine je taj koji novčano odgovara za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata, tako da nije jasno kako se mi kao agencija koja posreduje prodaji moramo ponašati – tumači Vujović.

Nazvali smo jučer jednog internetskog oglašivača koji prodaje ruševnu kamenu kuću na otoku Pagu od 53 kvadrata, i koji nije istaknuo certifikat. Na pitanje ima li kuća energetski certifikat ostao je potpuno zatečen.

– Kakav certifikat? Pa vidite na slici da je to ruševina bez krova! Da nije, ne bi je prodavao za 35 nego za 150 ‘iljada eura! Kakva kazna? 10.000 kuna??? Jeste li vi normalni? O čemu pričate? Prodajem kuću već godinu dana, nije se javilo ni pet ljudi. Svi ste vi ludi! – odbrusio nam je nepoznati Novljanin, poklopio slušalicu, a potom i uklonio oglas s interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:59