UVOĐENJE REDA

KREĆE 'REFORMA SVIH REFORMI'? 'Spajanje gruntovnice i katastra izuzetno bitno, bez toga nema investicija!'

 Ranko Šuvar/EPH

U jutrošnjoj emisiji U mreži prvog diskutiralo se o tome hoće li jedna od prvih reformi Vlade biti spajanje gruntovnice i katastra i uopće u uvođenje reda u zemljišne knjige. Bez toga, upozoravaju gospodarstvenici teško je očekivati ozbiljne i velike investitore, piše HRT.

Zašto je spajanje gruntovnice i katastra izuzetno bitno ili kako se već popularno naziva 'reformom svih reforma', objasnio je predsjednik Udruge stranih investitora Mladen Fogec.

- Kada smo dobili podatke i vidjeli u kojem si stanje zemljišne knjige u Hrvatskoj, došli smo do zaključka da ni jedan investitor nema motiva da investira u Hrvatskoj. Katastar nije usklađen s gruntovnicom a to dvoje nije usklađeno sa stvarnim stanjem. U Hrvatskoj imamo 3500 katastarskih općina, od njih 220 uopće nema knjige, a 70 posto njih je ažurirano u 19. stoljeću - za vrijeme, onda taj podatak sve govori, poručio je Fogec.

Predsjednik Komore inžinjera geodezije Vladimir Krupa smatra da država treba uložiti puno sredstva u izmjeru zemljišta RH jer ne postoje kvalitetmne zemljišne evidencije, a neophodno je vidjeti kakvo je stvarno stanje.

Ministar pravosuđa Anton Šprlje kaže da je država premalo učinila po tom problemu. Vlada ima plan reformi i trenutno se radi na povezivanju podataka iz katastra i zemljišnih knjiga tako da se jednim klikom može vidjeti tko je posjednik, tko je vlasnik i ostali podaci koji su upisani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:58