ISPRAVAK

'Nije istina da Karlobag ostaje bez vatrogasaca koji su u stečaju jer ih ne voli načelnik općine'

Ispravak informacije objavljene na portalu www.jutarnji.hr pod naslovom „POLITIČKE SPLETKE UNIŠTILE VATROGASNU ZAŠTITU U PRIMORSKOM GRADIĆU Karlobag ostaje bez vatrogasaca koji su u stečaju jer ih ne voli načelnik općine“ od dana 17. rujna 2018. godine:

'Nije istina iz naslova članka objavljenog 17. rujna 2018. g. na online portalu Jutarnji.hr da su : „POLITIČKE SPLETKE UNIŠTILE VATROGASNU ZAŠTITU U PRIMORSKOM GRADIĆU „ te nije istina da: „Karlobag ostaje bez vatrogasaca koji su u stečaju jer ih ne voli načelnik općine“.

Naime, postavlja se pitanje: Je li DVD Bag postao obiteljska zadruga?

U upravnom odboru istog društva imenovani su šurjak, šurjakov sin, brat, bliski rođak i sam Zvonko Bačić. Kada je Ivica Bačić vršio dužnost općinskog načelnika, u to je vrijeme Zvonko Bačić bio prokurist u komunalnom poduzeću, zapovjednik u DVD-u i vijećnik u Općinskom vijeću.

Dalje, DVD Bag ne vrši svoju djelatnost sukladno zakonskim propisima. Dokaz tome je i rješenje Ureda državne uprave iz Gospića koji je odbio Bačića upisati kao odgovornu osobu za zastupanje DVD-a jer nije zakonski izabran. Također, novim Zakonom o udrugama DVD je bio dužan do listopada 2015. godine uskladiti svoj statut s istim zakonom. Međutim, to nije izvršio do današnjeg dana!

Općina Karlobag prestala je financirati DVD Bag jer im Zakon o udrugama i fiskalnoj odgovornosti to zabranjuje. O tome je Općina Karlobag i obavijestila nadležna ministarstva te ukazala na to da će protekom listopada 2015. godine biti prisiljena prestati financirati DVD Bag jer im to Zakonom o udrugama i Zakon o fiskalnoj odgovornosti neće dopuštati.

S druge strane, sam DVD Bag je u svibnju ove godine, pred početak požarne sezone, proglasilo operativnu nesposobnost. Upravo radi rješenja navedene situacije održano je više sastanaka između Općine Karlobag i glavnog vatrogasnog zapovjednika ličko-senjske županije i glavnog zapovjednika i zamjenika glavnog zapovjednika RH. Na posljednjem sastanku 21. lipnja 2018. općinski načelnik Tomljenović obavezao se da će Općina pokriti troškove servisa i registracije te da će platiti liječničke preglede za članove kojima se potvrde istekle i za one koji će članovi postati jer DVD nema potreban broj od 20 operativnih članova. Rok za dostavu tih podataka bio je tjedan dana. Po trenutnim saznanjima, isto do danas još uvijek nije dostavljeno Općini Karlobag.

Nastalu situaciju komentirao je i zamjenik načelnika Općine Karlobag, Boris Smojver, koji je naveo: „Trenutno djelatnost protupožarne zaštite na području Općine Karlobag vrši Javna vatrogasna postrojba Gospić koja je ovu sezonu četiri puta uspješno intervenirala na području Karlobaga. Općina Karlobag svaku intervenciju plaća iz svog proračuna. Ali to nije zadovoljavajući način funkcioniranja protupožarne zaštite na našem području. Kako smo nakon dugoročnog zalaganja uspjeli dovesti tim hitne medicinske pomoći u Karlobag i time omogućili našim stanovnicima zdravstvenu zaštitu na koju imaju zakonsko pravo tako sam uvjeren da ćemo riješiti i stanje protupožarne zaštite. Šteta je samo što nam pojedini mediji tada nisu pomogli u borbi za dobivanje HMP na našem području.“

IVAN TOMLJENOVIĆ, načelnik Općine KARLOBAG, zastupan po odvjetničkom društvu Miljević i partneri

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 17:45