APSURDNA ODLUKA

'NIJE PRESLOŽILA SVOJ ORMAR' Ravnateljica dala izvanredni otkaz trudnici, povukla ga nakon intervencije ministrice Murganić

 
lijevo: Nada Murganić; desno: Nela Bodrožić-Selak
 Krasnodar Peršun / CROPIX, Facebook

Višegodišnja zaposlenica Centra za posebno skrbništvo, ustanove u nadležnosti Ministarstva demografije, u subotu, 13. listopada, poštom je primila izvanredni otkaz zbog “osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa”, i to baš nekoliko dana nakon što je u Ministarstvu predala anonimnu predstavku zaposlenika koji se žale na način kojim ravnateljica Nela Bodrožić-Selak upravlja Centrom.

Da bi stvar bila još gora, zaposlenica koja je dobila otkaz jer, kako proizlazi iz Odluke o otkazu, nije u zadanom roku reorganizirala ormar sa spisima te se grubo suprotstavila ravnateljici, u petom je mjesecu trudnoće.

- Po saznanju o slučaju izvanrednog otkaza djelatnici Centra za posebno skrbništvo promptno smo reagirali i zatražili ispitivanje opravdanosti postupka. Ministarstvo za demografiju poduzima ono što je u njegovoj nadležnosti, a to je žurno traženje očitovanja od ravnateljice, nakon kojeg smo saznali da je povučen otkaz te smo zatražili žurno očitovanje Upravnog vijeća u odnosu na navedeni slučaj. Slijedom navedenog Ministarstvo će poduzeti odgovarajuće mjere - odgovorili su jučer iz ministarstva Nade Murganić.

I dalje čeka obavijest

Ipak, zaposlenicu, čiji su podaci poznati redakciji, kako doznajemo, jučer do popodnevnih sati još nitko nije obavijestio da je otkaz povučen - navodno još 9. ili 10. listopada, kako tvrdi ravnateljica Centra - a prije dva dana primila je mail u kojem se od nje traži da vrati karticu za ulazak u zgradu i GPS.

- Ne znam je li primila obavijest ili nije, mi smo je obavijestili poštom. Otkaz je napisan 4. listopada i povučen 9. ili 10. listopada. Tražili smo da zaposlenica vrati stvari kako bismo ih mogli dati osobi koju ćemo kao zamjenu zaposliti na njezino mjesto tijekom bolovanja i porodiljnog dopusta - tvrdi ravnateljica Centra Nela Bodrožić-Selak.

Na upit zbog kojih je razloga odlučila dati otkaz trudnoj zaposlenici, s obzirom na to da Zakon o radu to izričito zabranjuje, ravnateljica tvrdi kako nije znala da je zaposlenica u drugom stanju.

- Poslodavac to, znate, ne smije pitati. Čim je zaposlenica dostavila dokumentaciju, otkaz je stavljen izvan snage - tvrdi ravnateljica. No, iz razgovora s našim sugovornicima, kao i službenih izjava koje su napisali zaposlenici Centra, proizlazi da je ravnateljica bila upoznata s trudnoćom zaposlenice, da joj je zaposlenica spornog dana, kad je došlo do sukoba, objašnjavala da nije reorganizirala ormar upravo zato jer se ne može penjati po ormarima i dizati teške spise zbog stanja u kojem se nalazi te da joj je sljedećeg dana dostavila doznake kako bi otvorila bolovanje zbog čuvanja trudnoće.

- Ne vidim daljnju svrhu ove rasprave. Otkaz je stavljen izvan snage, sada postoje protokoli postupanja, tražit će se moje očitovanje i to je to - kaže ravnateljica.

Hoće li ravnateljica za ovaj potez snositi posljedice, odlučivat će Upravno vijeće ustanove.

Krenula istraga

- Upoznata sam s odlukom o izvanrednom otkazu zaposlenici Centra za posebno skrbništvo, a vezano uz predmetnu odluku Upravno vijeće Centra će u što skorijem roku od ravnateljice zatražiti izjašnjenje o svim relevantnim okolnostima, a sve sukladno odredbama Statuta Centra za posebno skrbništvo. Dakle, nakon provođenja propisanog postupka Upravno vijeće će donijeti odluku sukladno pozitivnim zakonskim propisima - kratko nam je odgovorila predsjednica Upravnog vijeća Božena Fofić.

Ravnateljica Nela Bodrožić-Selak na čelo Centra za posebno skrbništvo, ustanove koja zapošljava licencirane odvjetnike koji zastupaju djecu i druge ranjive skupine u sudskim postupcima poput posvojenja, konfliktnih razvoda ili lišenja poslovne sposobnosti, došla je prije dvije godine.

U zadnjih godinu dana, tvrde naši sugovornici, došlo je do ozbiljnih problema u organizaciji posla ionako potkapacitirane ustanove, ali i odnosu ravnateljice prema dijelu zaposlenika. Zbog toga je prvo reagirala podružnica iz Osijeka, koja je upozorila na nemogućnost obavljanja posla zbog manjka osoblja i sredstava, a zatim i ona zagrebačka.

Kršila statut?

Prema navodima iz predstavke koja je predana Ministarstvu, zaposlenici su se žalili na preopterećenost te posebno apostrofirali činjenicu da ravnateljica ustanove, koja po Statutu ujedno treba obavljati i poslove posebnog skrbnika, poslove u zagrebačkoj podružnici radi u iznimno skromnom obimu: prema evidenciji koju su dostavili Ministarstvu, zagrebački je ured 2018. godine zaprimio ukupno 2418 predmeta: ostali posebni skrbnici preuzeli su između 340 i 420 predmeta po osobi, dok je ravnateljica imenovana posebnom skrbnicom u njih 16.

Lani je, tvrde, imala 4 predmeta. Isto tako iznose sumnje na nezakonito korištenje službenog automobila i drugih resursa Centra. U Odluci o izvanrednom otkazu trudnoj zaposlenici ravnateljica Bodrožić-Selak navela je da je početkom srpnja zatražila od svih zaposlenika da preslože svoje ormare sa spisima i odvoje riješene od aktivnih spisa te da ova zaposlenica jedina to nije učinila.

Zbog toga je, piše, od nje zatražila izvješće o tome, na što ju je zaposlenica “vrišteći napala uz bujicu uvreda” i napustila radno mjesto oko 14 sati. To, navodi u Odluci, predstavlja grubu i tešku povredu obveza iz radnog odnosa, zbog čega joj je uručila izvanredni otkaz bez prava na otkazni rok.

No, u izjavama pojedinih zaposlenika koji su nazočili događaju, koje su napisane po nalogu ravnateljice, a koje smo dobili na uvid, stoji kako je zaposlenica rekla ravnateljici da ne može reorganizirati ormar zbog trudnoće.

Na to joj je ravnateljica, prema izjavi, odgovorila da ona “neće odgovarati za njezin nerad”, na što se zaposlenica uzrujala i odgovorila da joj nema pravo to govoriti s obzirom na to da je u proteklom periodu imala 1300 predmeta, pitajući istovremeno ravnateljicu koliko ih ima ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:44