POBJEDA ZA MILINOVIĆA?

NIŠA OD NOVIH IZBORA U LICI Vijećnici ličko-senjske Županijske skupštine u zadnji čas prihvatili proračun za 2019. godinu, HSP-ovci se nisu pojavili

Darko Milinović
 Robert Fajt / CROPIX

Vijećnici ličko-senjske Županijske skupštine jednoglasno su u srijedu prihvatili proračun za 2019. godinu u iznosu oko 352 milijuna kuna te su tako posljednji dan u zakonskom roku izbjegli raspuštanje Županijske skupštine i raspisivanje novih izbora.

Na sjednici nije bio nijedan od šest vijećnika HSP-a, a proračun su poduprli vijećnici HDZ-HSS-HSU-HSP-AS, nezavisni vijećnici s liste Darka Milinovića te Bure promjene i SDSS-a.

U raspravi o proračunu vijećnici koalicije HDZ-a, HSS-a i HSU-a govorili su kako predloženi proračun Darka Milinovića ne smatraju ni boljim ni lošijim od prošlih prijedloga, kad su ga odbili, no u interesu građana Ličko-senjske županije je da se izbjegnu novi izbori.

Željko Biondić (HDZ) je rekao kako prihvaćanje proračuna nije ujedno i iskazivanje povjerenja županu Milinoviću te da mu se "sve do sada davalo vrijeme da podnese ostavku, no kako je on to odbijao učiniti, odlučili su pet do 12 deblokirati županiju".

Predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić (HDZ) je rekao kako i dalje smatra da proračun nije razvojan, ali su dobili jamstva premijera i Vlade o investicijama u županiju. Dodao je da od građana traže povjerenje te će se vidjeti dobri rezultati na kraju mandata.

Nakon sjednice, na pitanje novinara o kojoj je vrijednosti ili vrsti investicija riječ Kustić nije odgovorio. Na pitanje je li mu predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković naredio da prihvate proračun, Kustić je odgovorio da nije i da je to njihova volja jer je ta odluka u interesu županije i kao potpora županiji, a ne županu.

Na upit nisu li se uplašili lošijeg rezultata na ponovljenim izborima, Kustić je odgovorio da nisu i da bi dobili bolje rezultate. "Ovo je pobjeda svih - HDZ-a i Ličko senjske županije, svih nas, a da se išlo u nove izbore, bili bi do Nove godine. Izbori ne odgovaraju nikome, pogotovo ne građanima", rekao je Kustić.

Milinović je s govornice poručio da zahvaljuje na prihvaćanju proračuna, posebno Buri promjena, da neće likovati te da će biti korektan i prema HDZ-u kao svojoj bivšoj stranci. Izrazio je nezadovoljstvo što HSP opet nije došao na sjednicu te je njih i predsjednika Karla Starčevića nazvao "moralistima bez stava".

"No, danas je pobijedila Ličko-senjska županija, pozdravljam najavljene investicije Vlade RH u Liku i od mene nećete čuti ništa drugo. Samo molim da se u daljnjem radu nadoknadi ovih izgubljenih šest mjeseci", rekao je Milinović.

U izjavi za medije najavio je da će pokušati nagovoriti pjevača Marka Perkovića Thompsona da se predomisli i ipak održi koncert na Krbavskom polju u povodu proslave vojno-redarstvene operacije Oluje jer je za infrastrukturu u proračunu osigurano 200.000 kuna.

U izjavi za Hinu Ante Dabo (Bura) je rekao da su se HDZ i partneri takvim odlučivanjem politički degradirali te kako nije trebalo "mrcvarenje kroz sedam skupština da bi se dogodilo ono što se moglo i trebalo dogoditi odmah".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:11