KAŽU DA NISU RAZOČARANI

NIŠTA OD REKORDA Guinness ipak odbio Cvetojevića i Maštruka koji su prvi Teslom prešli Saharu: 'Zahtjev vam je malo previše specijaliziran'

 Darko Tomas / CROPIX

Poduzetnik Saša Cvetojević i putopisac Oleg Maštruko ipak neće krasiti stranice Guinnessove knjige rekorda.

Iako su, kako smatraju, prvi u povijesti prošli Saharu u električnom automobilu u sklopu međunarodnog relija Budimpešta - Bamako, iz Guinnessa su im poručili kako je njihov prijedlog “malo previše specijaliziran”.

- Probali smo, nije prošlo, ali idemo dalje. Prije su prihvaćali i mnogo luđe zahtjeve, ali, eto, naš nisu - kaže Cvetojević.

Čudni kriteriji

I stvarno jesu prihvaćali luđe stvari. Recimo, 2009. godine Nijemac Simon Elmore ušao je u knjigu tako što je u usta utrpao 400 plastičnih slamčica, a tu je i rekord koji drži Aaron Caissie, klinac iz Kanade, koji je na licu istodobno držao 17 žlica. Ipak, prelazak Sahare u električnom autu jednostavno nije dovoljno dobra kategorija za Guinnessa.

- Bez obzira na to što su odbili našu prijavu, mi ćemo se i dalje hvaliti da smo prvi prešli Saharu električnim autom! Nitko nije pobio naš zahtjev, u smislu da je netko drugi to napravio prije, nego samo da im ne paše predložena kategorija - napisao je Maštruko na društvenim mrežama te svoju objavu uljepšao videom psa koji je u najkraćem roku probušio 100 balona. Taj pas je, za razliku od njih, ušao u knjigu rekorda.

Nisu razočarani

Stručni tim iz Guinnessa dečkima je ponudio neke alternative za ulazak u knjigu. Najveća udaljenost prijeđena u 24 sata u električnom automobilu ili, pak, najdulje putovanje u automobilu na električni pogon. Ipak, oni ih nisu ostvarili, a i nisu ciljali na njih. U fokusu je bilo samo proći Saharu u električnom autu, ali to je kategorija koja, čini se, nije mjerljiva. Valjda zato što se Sahara ne može izmjeriti ili zato što se taj pothvat ne može kasnije nadmašiti.

- Nije nas previše pogodio ovaj odbijanac jer smo cijeli projekt započeli a da nismo o Guinnessu uopće razmišljali, bilo je to ako prođe, prođe, nije prošlo i nikom ništa. Neka je barem ćuko sretan što grize balone - rekao je Maštruko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:23