SLAŽE SE KABINET

Plenković otkrio neka kadrovska rješenja u novoj Vladi: Ako nas još netko u Saboru bude htio podržati, neće biti snubljenja

Plenković je, doznajemo, kazao kako bi nova Vlada trebala imati najviše 16 ministarstava
 Davor Pongracic/Cropix

- Izborni rezultati su veliko postignuće HDZ-a, u svega nekoliko sati smo skupili 76 ruku - kazao je šef HDZ-a Andrej Plenković na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća održanoj u zagrebačkom hotelu Westin, na kojoj su se analizirali izborni rezultati, te je dana jednoglasna potpora Plenkoviću za formiranje nove parlamentarne većine. Na sjednici je, umjesto Gordana Jandrokovića, za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran Krunoslav Katičić, dok Jandroković, prema ranijem dogovoru, ostaje šef Sabora.

Plenković je, doznajemo, kazao kako bi nova Vlada trebala imati najviše 16 ministarstava, te da će Boris Milošević biti potpredsjednik Vlade, ali neće imati ministarstvo. Naveo je kako je namjera da se 22. srpnja sazove sjednica Sabora.

Doznajemo i da je Plenković na sjednici Središnjeg odbora stranke, koja je u nastavku održana u Westinu, kazao kako Ministarstvo branitelja ipak ostaje zasebno. Podsjetimo, dugo se nagađalo kako bi ono moglo biti spojeno s Ministarstvom obrane. Doznajemo i da Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Gordan Jandroković kazao je na sjednici da je sudjelovao u puno kampanja, ali da je ova bila bez puno stresa jer su sve dobro organizirali i pripremili, te da su imali dobru sinergiju s terenom. Na sjednici Središnjeg odbora govorili su i Branko Bačić te Tomo Medved.

Kako smo doznali, Plenković je stranačkim kolegama na sjednici poručio i da zastupnike koji trenutno nisu dio većine ne nagovaraju i ne pozivaju da daju HDZ-u podršku, a da će onaj od tih zastupnika koji to želi morati to napraviti samoinicijativno i javno jer ne želi nikakve dogovore ispod stola koji bi u javnosti izazvali kritike da je riječ o novim 'žetončićima'.

Grlić Radman ostaje šef hrvatske diplomacije

Nakon sjednice vrha HDZ-a Plenković je izašao pred novinare i potvrdio informacije do kojih je prije toga neslužbeno došao Jutarnji list.

- Tomo Medved će biti drugi čovjek Vlade i ministar branitelja. Sve će biti dobro, rekao je Plenković koji je kasnije potvrdio da Gordan Grlić Radman ostaje šef hrvatske diplomacije.

Progovorio je i o sastanku na koji je pozvao oporbene čelnike.

- Nije to nikakav plenarni sastanak s više stranaka, nego jedan razgovor aktualnog i budućeg predsjednika Vlade s čelnim ljudima onih stranaka koji su izabrane o tome kakvi su naši planovi, da im kažemo direktno, da otvorimo jednu vrstu dijaloga. Moja poruka je bila vrlo jasna: radi dijaloga, izravnog upoznavanja s predsjednicima stranaka o problemima koje hrvatsko društvo ima. Smatrali sm da će takavi razgovori biti korisni i dobri. Ako netko misli da će time dobiti nekakve poene - neće, izjavio je.

- Jasan stav Središnjeg odbora je sljedeći - ukoliko netko od izabranih zastupnika ima iz nekih svojih razloga - želje za stabilnošću zemlje, potpore Vladi - namjeru podržati našu većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno. Nema nikakvih snubljenja. Postoji normalan razgovor između ljudi kojima je hrvatski narod dao povjerenje. Onaj tko još živi u nekakvom modu natjecanja treba se prisjetiti kako je hrvatski narod glasao, tko ima većinu. Nemamo razloga nadmetati se na taj način, dodao je.

Jandroković: Donacije koje smo primili nakon 12. ožujka uplatili smo državi

Dosadašnji glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao je u ponedjeljak medijske navode da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa.

- Radi se o informaciji koja nije točna. Te donacije uplaćene su najkasnije do 12. ožujka, prije nego se išlo u zatvaranje i primjene mjera za pomoć gospodarstvu. Nakon 12. ožujka nismo primili niti jednu donaciju odnosno primili smo neke donacije ali smo ta sredstva onda vratili u državni proračun, otprilike 70 tisuća kuna, izjavio je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako su "te donacije uplaćene prije nego što se uopće dogodila situacija s COVID-om", poručivši kako u tom trenutku nisu mogli znati što će se događati kasnije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:31