TRAGEDIJA KOD BIHAĆA

Nitko neće biti kriv za smrt Kosovarke koja se smrzla na granici s dvogodišnjim djetetom na rukama

 Joško Ponoš/CROPIX

GOSPIĆ, KARLOVAC - Nitko neće biti odgovoran za smrt Enise Binekaj-Šahinović, 29-godišnje Kosovarke koja je u siječnju tragično preminula na bosansko-hrvatskoj granici, nedaleko Ličkog Petrovog Sela , kamo je pokušala doći ilegalno, usred noći po mećavi i velikoj hladnoći s dvogodišnjim djetetom na rukama - ovakav epilog obiteljske tragedije da se zaključiti iz Istražnog zahtjeva koje je ODO Gospić dostavio Istražnom odjelu Županijskog suda u Karlovcu.

Pet osoba koje su bile upletene u ovaj slučaj oni sumnjiče samo za nedozvoljeno provođenje preko državne granice, odnosno organizaciju ilegalnog prijalaza, a smrt se očito tretira kao nesretni slučaj. - Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podnijelo je istražni zahtjev protiv troje državljana Bosne i Hercegovine (27, 24 i 31 god.) i protiv dvojice hrvatskih državljana (40 i 56 god.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice - priopćio je ODO Gospić.

Navode kako postoji osnovana sumnja da su 22. siječnja 2011., zajedno i prema prethodnom dogovoru trojica osumnjičenih državljana BiH dogovorili sa državljaninom Kosova (Enisinim bratom Elvisom, op.a.) te sa četvrtoosumnjičenim i petoosumnjičenim hrvatskim državljanima da će za iznos od 2.500 eura s područja BiH prevesti mimo graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo u Republiku Hrvatsku, i dalje prema zemljama zapadne Europe, državljanku Kosova i njeno dvogodišnje dijete.

Trećeosumnjičenik je pješice, mimo obilježenog graničnog prijelaza, preveo 29-godišnjakinju i njeno dijete na područje Republike Hrvatske u mjesto Ličko Petrovo Selo, a nakon što je državljanin Kosova preuzeo dijete od svoje sestre, ona je ostala sama na otvorenom tijekom snježne mećave te je tijekom noći preminula uslijed pothlađenosti i iscrpljenosti.

Elvis je nakon cjelonoćnog tumaranja došao do prvih kuća, potom i do pograničnih policajaca BiH, koji su pronašli mrtvo tijelo njegove sestre. Konačno odredište nesretne obitelji trebala je biti Francuska gdje živi njihov brat Deni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:47