REZULTATI POSTALI POLITIČKA TEMA

NITKO NEĆE ODGOVARATI ZA SKANDAL U SPLITSKOM DOMU?! Inspekcije nisu utvrdile propuste, ministrica ne daje odgovore, Škaričić odbija dati ostavku

 
Ministrica socijalne politike Vesna Bedeković (u krugu) nije ponudila ni jedan relevantan odgovor o općem stanju u najosjetljivijem i najrizičnijem sektoru socijalne skrbi. Ivan Škaričić (dolje desno) navodno je odbio dati ostavku
 CROPIX

Dvanaest štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu umrlo je zbog koronavirusa. Trenutačno je pozitivno 54 štićenika i 14 djelatnika.

Kad je 7. travnja otkriveno da je zaraza ušla u Dom, ravnatelj Ivan Škaričić priznao je da su neki od štićenika danima ranije imali povišenu temperaturu... Naknadno je otkriveno da je glavna medicinska sestra Zdravka Đapić Kolak simptome prijavila još 29. ožujka, te obavijestila epidemiološku službu, ali oni nikoga nisu poslali na teren. Đapić Kolak tražila je i zaštitnu opremu, ali je nije dobila. Zaraza se razbuktala, u međuvremenu su poslane i inspekcije da istraže slučaj, ali ni nakon više od dva tjedna ne znaju se odgovorni za ovu tragediju u Domu. Škaričić je i dalje ravnatelj, u Dom je poslana povjerenica, a ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je kazao kako u dijelu zdravstvenog inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a i liječnice Doma zdravlja nisu nađeni elementi krivog postupanja.

- Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima - poručio je Beroš. Slobodna Dalmacija neslužbeno je doznala i o nadzoru koje je provelo Ministarstvo demografije, a prema njemu u splitskom Domu poštovale su se sve upute HZJZ-a i Ministarstva koje se tiču sprečavanja zaraze, pa ispada da nema krivnje ni na ravnatelju Škaričiću.

Nalaz

Beroš je i jučer ponovio da u kontekstu zdravstvenog sektora nije pronađena pogreška u postupanju. Kazao je da ima drugih institucija koje mogu dalje istraživati, te dodao da nalaz inspekcije Ministarstva demografije još nije gotov. Na upit u čemu je onda stvar, rekao je - najvjerojatnije u virusu.

Hoće li zbog skandala u Domu na kraju uopće itko odgovarati?

Resorna ministrica socijalne politike Vesna Bedeković ni nakon gotovo tri tjedna nije odgovorila na pitanja Jutarnjeg lista o tome kakva je situacija u najosjetljivijem resoru, onom socijalne skrbi - ne samo u domovima za starije, nego i u onima koji brinu o djeci, o kroničnim psihijatrijskim bolesnicima, djeci s teškoćama, u centrima za socijalnu skrb.... Ne objavljuje čak ni najosnovnije analize iz kojih bi mogli dobiti egzaktni odgovor o tome koliko je osoba zaraženih u domovima, koliko ih je preminulo, koliko se izliječilo.

Kronologija: 15 štićenika više od 10 dana imalo temperaturu

29. ožujka

- prvi štićenici na drugom katu doma, prema riječima ravnatelja, dobivaju temperaturu

- glavna medicinska sestra je, prema vlastitim tvrdnjama, posumnjala na koronavirus kod jedne štićenice u dubokoj starosti koja je, zbog slomljene ruke, boravila izvan doma u bolnici

- glavna sestra tvrdi - a to potvrđuje i ispis brojeva - kontaktira epidemiologe

- istog se dana dva puta čuje s epidemiolozima i dobiva informaciju da ne mogu izaći na teren jer ih prije toga mora nazvati liječnica štićenika

- liječnica utvrđuje urinoinfekt kod štićenice, uz koji je uobičajena i temperatura

- liječnica ipak kontaktira epidemiologe u više navrata, no nitko joj se, tvrdi, ne javlja na telefon, što potvrđuje ispisom brojeva

oko 3. travnja

- glavna sestra privatno zove svojeg poznanika epidemiologa i moli da se nešto poduzme jer sve veći broj štićenika starijih od 80, tijekom epidemije koja je fatalna za starije osobe, ima temperaturu

6. travnja

- laborant dolazi u dom i uzima briseve štićenicima s temperaturom

7. travnja

- ujutro potvrđena zaraza kod 10 štićenika

- tijekom večeri i noći 50-ak štićenika prebačeno u bolnicu

9. travnja

- ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, epidemiologinja Željka Karin, rezolutno tvrdi da ih nakon 29. ožujka nitko više nije zvao. “Mi ne izlazimo na teren u slučaju temperature kod jedne osobe, u toj situaciji mora reagirati obiteljski liječnik. Da su nas zvali sutradan i rekli da je netko obolio, mi bismo sigurno došli”, tvrdi

- župan Blaženko Boban, u čijoj je ingerenciji izbor vodstva Doma za starije, najavljuje najoštrije sankcije ako se utvrde propusti

REZIME:

54 zaražena štićenika, 14 zaraženih djelatnika, 12 preminulih štićenika

ZAKLJUČAK:

Nije bilo nikakvih propusta

Izvori iz HDZ-a kažu kako su u stranci svjesni da se slučaj splitskog doma zbog javnosti neće samo tako zatvoriti, te da se s odugovlačenjem inspekcijskih nalaza samo kupuje vrijeme dok ne nađu rješenje. Doznajemo da je šef županijskog HDZ-a Ante Sanader, navodno, već pokušao dogovoriti sa Škaričićem da on podnese ostavku, ali je on to odbio.

- Plenković pritišće Sanadera da to riješi, ali Škaričić se očito ne dâ. Sada kupuju vrijeme - kazao je jedan od naših sugovornika. Jedan HDZ-ovac iz županije ističe kako su glavni krivci za situaciju Sanader i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, te njihovo kadroviranje.

- Tko je postavio Škaričića u Dom? Sada ga se plaše maknuti jer je pitanje i što bi on sve još o njima mogao otkriti ako ga smijene. Sve su to političke igre. Sramota! Idu izbori i sada se pegla situacija jer su Stožeri stranci ionako glavni adut za izbore - kazao je sugovornik iz dalmatinskog HDZ-a, dok nam trojica ključnih HDZ-ovaca - Sanader, Boban i Škaričić jučer nisu odgovarali na pozive.

Testiranja

Zbog cijelog slučaja predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur u subotu je poručio da ako ne dođe do trenutačne smjene ravnatelja Škaričića, ostavku mora podnijeti župan Blaženko Boban. No, na njegove izjave odmah je reagirao Sanader nazivajući ih sramotnim.

- Njihove izjave prema kojima bi prvo trebali sankcionirati, a tek nakon toga argumentirano i činjenično ispitati situaciju, podsjećaju nas na neka davno zaboravljena vremena - poručio je Sanader u priopćenju. Stao je u obranu Bobana, tvrdeći da su on, Stožer i ostale službe pravodobno reagirali.

- Traženje ostavke našeg župana možemo podvesti pod obično politiziranje - naveo je Sanader, čije je priopćenje Kotur jučer komentirao.

- Nakon 19 dana od otkrivanja zaraze, nekoliko desetaka zaraženih i dvanaest umrlih štićenika Doma u Splitu, ravnatelj Škaričić, koji je po službenoj dužnosti odgovoran, i dalje je na svojoj dužnosti. Sramotno je to što Upravno vijeće Doma, župan Blaženko Boban i predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader na ovaj način narušavaju povjerenje u sustav usred epidemije. Svaka sumnja na infekciju Covida-19 prijavljuje se nadležnoj epidemiološkoj službi te se dogovara postupak testiranja i daljnja obrada, propisano je u Uputama HZJZ-a. Na taj se način nije postupilo u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu dok je 15 štićenika koji spadaju u rizičnu skupinu deset dana ležalo s temperaturom - kazao nam je Kotur.

A situacija sve više eskalira i u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici. Tamo su jučer potvrđena tri nova slučaja, pa je od ukupno 63 zaraženih, njih 37 u Domu. Gradonačelnik Koprivnice, SDP-ov Mišel Jakšić, prije par dana pozvao je na smjenu ravnateljice tog Doma Vesne Križan.

Virus se probio u domove u najmanje sedam gradova

Poznati podaci o proboju virusa u domove:

Split

- 56 zaraženih štićenika

- 14 zaraženih djelatnika

- 10 preminulih

Koprivnica

- 32 zaražena štićenika

- 6 zaraženih djelatnika

- 2 preminula

Ploče

- 12 zaraženih štićenika

- 6 zaraženih djelatnika

- 3 preminula

Dicmo

- 15 zaraženih štićenika

- 1 zaraženi djelatnik

Zagreb

- 20 zaraženih štićenika

Dubrovnik

- 6 zaraženih štićenika

- 1 zaraženi djelatnik

Makarska

- 10 oboljelih štićenika

*podaci nisu potpuni budući da nadležno Ministarstvo ne objavljuje ni najosnovnije analize

Političke igre

- Smjena ravnateljice i imenovanje kriznog ravnatelja po uzoru na splitsko rješenje je prvi korak u sređivanju stanja i u našem Domu - naveo je Jakšić.

A slično kao i sa Škaričićem, i za ravnateljicom Doma u Koprivnici, HDZ-ovom Vesnom Križan vuku se afere. U središtu skandala našla se kad je otkriveno da je do stana u Zagrebu došla temeljem ugovora o uzdržavanju koji je potpisala s jednom gospođom, da bi tri dana nakon potpisivanja, gospođa dobila mjesto u koprivničkom Domu za starije. Križan u to vrijeme nije bila ravnateljica, nego zaposlenica Doma i čelnica povjerenstva koje je odlučivalo o smještaju u Dom.

Mišel Jakšić je u subotu uputio i otvoreno pismo Davoru Božinoviću, Viliju Berošu i Vesni Bedeković. Naveo je da je njihov Dom postao žarište koronavirusa, te ih pozvao da hitno dođu u Koprivnicu.

- Time ćete pokazati da posjet kninskoj bolnici nije bio nikakvo predizborno pokazivanje. Našem Domu treba stručna pomoć koju neupitno posjedujete. Uključite se u kreiranje djelatnog sustava za zdravstvenu zaštitu ljudi u Domu - naveo je Jakšić. Podsjetio je i na slike prijevoza zaraženih štićenika, koje su na putu od Doma do županijske bolnice u Koprivnici prevozili u kolicima.

- Te slike će nam ostati uklesane u sjećanju na slom socijalne države - napisao je Jakšić. Beroš je u subotu, komentirajući pismo, poručio kako Domovi za starije nisu u nadležnosti Ministarstva zdravstva, ali da participiraju u svemu.

- Žalosti me da ne vrijede isti kriteriji za Koprivnicu i Split - kazao nam je jučer gradonačelnik Koprivnice.

Domovi u Varaždinskoj županiji: U Varaždin odbili poslati nadzor pa Čačić oformio svoju inspekciju

Varaždinska županija još je početkom mjeseca od Državnog inspektorata zatražila žuran nadzor sanitarne inspekcije domova za starije. U kratkom dopisu Inspektoratu inspekcija se traži zbog zaštite zdravlja starijih osoba.

Odgovor koji su dobili 8. travnja šokirao je varaždinskog župana Radimira Čačića. Iz Inspektorata su zahtjev ne samo odbili, nego ga i proglasili opasnim.

Varazdinske Toplice, 161119.
Narodna stranka - Reformisti odrzali su Sredisnji odbor u hotelu Minerva u Varazdinskim Toplicama.
Na fotografiji: Radimir Cacic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Radimir Čačić

- Trenutačno, bez prijeke potrebe, u sadašnjoj situaciji pojačani nadzori u takvim objektima imala bi suprotan učinak od onoga koji se želi postići, a to je ‘sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kod starije populacije’.

U tom virus je već harao splitskim Domom.

- Četiri su razreda opasnosti. Prva je stepenica da se svi možemo zaraziti, druga je da stariji od 65 godina imaju slabiji imunitet, treće su ljudi koji već boluju od nečega i četvrto su rezervoari benzina gdje mi hodamo s bakljom, domovi za starije. Tu su objedinjeni svi razredi i kontakti su eksplozivni - govori nam župan Čačić. Varaždinska županija, ističe, ima 36 domova i u njima 2486 štićenika.

- Županija je osnivač domova, a ima nula ovlasti u tim ustanovama. Županija izdaje papire i uporabnu dozvolu i tu završava svaka njezina odluka. Sva upravljanja, kontrole, inspekcije, sve to radi Ministarstvo s 12 inspektora za ovaj segment - govori. Kad nije htjela država, Čačić je osobno formirao inspekciju.

- Formirao sam inspekciju na koju uopće nemam pravo. Pošaljem svog epidemiologa i ljude iz ureda da dostave izvještaj i naprave tabele situacije, tko što ima ili nema, a treba mu. Ljudi su bili oduševljeni jer žive u totalnoj panici od početka pandemije. Inspekciju mrze iz dna duše, a sad su je jedva dočekali pa objeručke prihvatili i ovu, bez bilo kakvih ovlasti - govori župan.

Tjedan dana nakon što je Varaždinska županija oformila “svoju” inspekciju, Stožer civilne zaštite donosi Odluku prema kojoj su županijski stožeri dužni u svoje timove uvrstiti i sanitarnog inspektora. (Višnja Gotal)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:01