ANGELA MERKEL SLAVI

Njemačka potegnula i cijelu Europu izvukla iz recesije

German Chancellor Angela Merkel smiles and points towards the media after her re-election during the meeting of Germany's lower house of parliament, Bundestag in Berlin, October 28, 2009. Germany's Angela Merkel was formally elected chancellor for a second term on Wednesday by members of parliament, paving the way for her new centre-right coalition to take the reins of power later in the day. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY POLITICS HEADSHOT)
 REUTERS

Čestitke Njemačkoj: Superman nosi crno, crveno i zlatno, njemačke nacionalne boje, slave analitičari

Tajna uspjeha: Njemačka je prava izvozna mašina, s trgovinskim suficitom od 60 milijardi eura

Uspješni i neuspješni: Dok je eurozona uspješni izvoznik, cijela EU ima 9,6 milijardi eura deficita

ZAGREB - Supermen ove godine nosi crno, crveno i zlatno, njemačke nacionalne boje, slave od jučer svjetski mediji uspjeh europske gospodarske velesile koja je izvukla Europu iz recesije. Eurostat je objavio podatke o BDP-u u drugom kvartalu ove godine, koji je u odnosu na prvi kvartal 2010. u eurozoni za jedan posto veći, a glavni motor rasta bila je Njemačka, kojoj je BDP rastao 2,2 posto u odnosu na prvi kvartal ove, a 3,7 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. To je najveći njemački rast od ujedinjenja 1990., a na godišnjoj bi razini iznosio fantastičnih 9 posto!

Ne smeta im ni jak euro

Nije čudo da je Njemačka tako potegnula, pa ta je zemlja prava izvozna mašina, komentirali su jučer analitičari. Njemačka je industrija bila profitabilna i kad je euro vrijedio 1,6 dolara, a kad je pao na 1,3 dolara, njemačka je postala još konkurentnija, unatoč visokim plaćama i troškovima.

Prema podacima Eurostata, također objavljenima jučer, eurozona je u prvoj polovici godine izvezla robe i usluga za 630 milijardi eura, 20 posto više nego u prvoj polovici 2009., a samo u lipnju ove godine izvezla je za 137,9 milijardi eura, 27 posto više nego u lipnju 2009.

Najviše je opet, naravno, izvezla Njemačka: samo u lipnju 32,6 milijardi eura, a u prvih pet mjeseci 371,1 milijardu eura, čime je svoj trgovinski suficit povećala na 60 milijardi eura! Za usporedbu, taj je trgovinski suficit velik kao jedan i pol hrvatski BDP!

Najveći kupci EU robe

Razvijena Europa, na čelu s Njemačkom, lako je mogla održati izvoz i u krizi, jer najviše izvozi strojeve i vozila, kojih je u prvih pet mjeseci izvezla za 238 milijardi eura, dok je istodobno izvezla sirovina samo za 15,2 milijarde eura. Najveći kupci proizvoda iz eurozone bili su Velika Britanija, SAD, Kina, Švicarska, Rusija... Britance je takva politika koštala najneslavnijeg mjesta na EU listi, jer su prvih pet mjeseci završili s najvećim trgovinskim deficitom, od 42,8 milijardi eura!

Opasna Grčka

No, dok su zemlje eurozone, njih 16, u lipnju imale 2,4 milijarde eura suficita u trgovinskoj razmjeni sa svijetom, svih 27 članica europskog kluba ostvarilo je 9,6 milijardi eura deficita! Za to su krive tzv. periferne zemlje EU, poput Grčke, Irske, Španjolske i Portugala, sa svojim golemim državnim dugovima i deficitima. Grčka je, s padom BDP-a od 1,5 posto i zbog činjenice da se pad nastavlja sedmi kvartal zaredom, najgori član EU.

Njemačka će se, pak, na stanje prije krize vratiti znatno prije nego što se očekivalo: sada joj predviđaju da će to biti već krajem 2011., unatoč činjenici da će se rast u drugoj polovici godine usporiti.

Angela Merkel je s ovakvim rastom BDP-a njezine zemlje i veliki pobjednik u velikoj globalnoj raspravi kako iz krize: štednjom ili potrošnjom. Dok se američki predsjednik Obama i njegovi savjetnici zalažu za porast javne potrošnje, koja stvara rast, Merkel je krenula putem štednje i pobijedila Obamakonomiju, slave analitičari.

Neslavni rekordi: Gdje je među novim europskim podacima Hrvatska

Brojke ne lažu: nama BDP pada, deficit visok, industrija stoji

Da je Hrvatska u EU, bila bi među vodećima na listi neslavnih rekorda, s kvartalnim padom BDP-a od 2,5 posto, doduše u prvom tromjesečju, jer za drugo podataka

još nema. Bila bi i među zemljama s vanjskotrgovinskim deficitom, koji prema posljednjim podacima, za prvih šest mjeseci, iznosi 3 milijarde eura. No, bila bi i među zemljama s najlošijim

omjerom uvoza i izvoza,

jer nam je uvoz 7,2 milijarde eura, a izvoz 4,2 milijarde.

Njemačka je svojim posljednjim podacima pokazala što neka zemlja treba imati da bi bila motor razvoja: proizvode koje svijet treba, koje želi i za koje je spreman platiti.

Da bi imala takve proizvode, mora imati industriju koja ih je u stanju proizvesti i državu koja podupire takvu politiku. Hrvatska se, naravno, ne može uspoređivati s Njemačkom, ali model je jasan i uvijek uspješan. Samo netko treba pokrenuti tu industriju.

( B. Stipić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:04