NAPAO MALOLJETNIKA

Nobilo: Da, ošamario sam ga. Pa što? To su fakini

Mladići su blokadom prometa prosvjedovali jer su im gradske vlasti oduzele igralište
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Poznati i ugledni odvjetnik Anto Nobilo ošamario je 15-godišnjeg dječaka na ulici usred Zagreba!

Dječaci su blokirali Zeleni val kontejnerima i kantama za smeće kako bi protestirali protiv odluke gradskih vlasti koje su ih istjerale s igrališta pa više nisu gdje imali igrati nogomet. Prosvjed je bio prijavljen.

Nobilo je bio ljut jer nije mogao proći pa je izašao iz automobila i udario dječaka. Dječak je prije tjedan dana, kažu njegovi prijatelji, imao teški potres mozga, pa su se zbog šamara jako zabrinuli.

Odvjetnik u telefonskom razgovoru nije poricao da je udario dječaka. No, prema njegovim riječima, to nisu bila djeca, već punoljetni mladići koji su izgledali nasilno.

Igrali nogomet

- Da, ošamario sam ga. Našao sam se u koloni automobila koja nije mogla proći jer su nagurali kontejnere i igrali nogomet. Žurio sam na sastanak, pa sam izašao iz auta i maknuo kontejner. No, jedan od mladića gurnuo je kontejner natrag. Njih petnaestak fakina krenulo je prema meni pa sam prvog ošamario kako bih ih obeshrabrio - ležerno je prepričao Anto Nobilo i dodao kako su se nakon šamara mladići zaista i ukopali na mjestu.

Nakon toga odvjetnik je sjeo u auto i odjurio na sastanak. No, dječak koji tvrdi da ga je Nobilo napao, kaže da se sve ipak drugačije odvijalo.

- Nije me samo ošamario, nego mi je prešao i autom preko noge, a umalo je i prijatelja ‘pokupio’. Stigli smo na raskrižje, postavili kante za smeće i igrali nogomet. Iznervirani vozači počeli su pomicati kante, a mi smo ih vraćali. Među njima je bio i Nobilo, koji je uz psovke pitao što radim. Vratio sam kantu koju je on pomaknuo, i tada mi je opalio šamar. Bio sam u šoku, zavrtjelo mi se - ispričao je 15-godišnji F.Z. te dodao kako je zatim Nobilo zauzeo gard za tučnjavu. Poslije incidenta dječaci su zbog narušavanja javnog reda odvedeni u policijsku postaju.

- U stanici sam rekao da me Nobilo ošamario te sam ga prijavio - rekao je F.Z. po povratku s Rebra, gdje je bio na pregledu noge.

Njegov stariji brat J.Z. izrazio je čuđenje Nobilovim ponašanjem.

- Ne shvaćam kako netko tko živi od zakona to učini usred dana u centru grada. Da ga je ‘opalio’ neki građevinski radnik koji misli da na to ima pravo, onda bih shvatio, ali odvjetnik koji je završio Pravni fakultet... I onda je na kraju izjavio da su ga klinci napali - rekao je 30-godišnjak. Do sada, Nobila nitko iz policije nije pozvao na razgovor.

KOMENTAR SNJEŽANE PAVIĆ

Nulta tolerancija prema nasilju

"Da, ošamario sam ga”, potvrdio je Anto Nobilo našoj novinarki. Ne slaže se samo da je udario 16-godišnjaka: nisu to bila djeca, tvrdi, nego fakini od 18-19 godina, nasilnog izgleda.

Uglednog odvjetnika je u nekoj pokrajnjoj ulici okružila grupa nasilnika, naoružanih palicama i bokserima?

Počeli su ga tući, ili su mu samo zaprijetili da će ga polomiti ako im ne preda novčanik i ključeve auta?

Fizičko nasilje nema opravdanja - osim u nužnoj samoobrani.

Tome učimo još sasvim malu djecu.

Nikakve dvojbe o tome ne bi trebao imati odvjetnik koji je i na fakultetu i u svom poslu morao naučiti nijanse između “nužne obrane”, “prekoračenja nužne obrane” i golog fizičkog nasilja.

Da ga je 16-godišnjak i pokušao napasti, teško je vjerovati da bi iole ugrozio nositelja crnog pojasa i svjetskog veteranskog prvaka u taekwondou.

Nobilo već ima jednu presudu za neopravdanu primjenu fizičke sile (prema Josipu Šiliću koji ga je vrijeđao), no to mu nije bitnije okrnilo ugled. Ipak, morao se odreći političke karijere kad je njegova supruga potvrdila nagađanja da je bio nasilan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 09:12