8. MART

NOĆNI MARŠ ZA PRAVA ŽENA DILJEM HRVATSKE U Zagrebu se okupilo više tisuća ljudi: 'Borimo se za naša prava danas, ali i prava budućih generacija'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Feministički kolektiv fAKTIV i ove je godine u povodu Međunarodnog dana žena organizirao 'Noćni marš - 8. mart' koji je u 18 sati počeo na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, a slični marševi održavali su se istovremeno i u drugim hrvatskim gradovima: Zadru, Rijeci, Splitu...

Prema prvim procjenama, na maršu u Zagrebu okupilo se nekoliko tisuća građanki i građana koji, kako su, kako poručuju organizatori, dižu glas i bore se za 'naša prava danas, ali i za prava budućih generacija'.

Ruta kojom je prošao 'Noćni marš - 8. mart' jest Trg žrtava fašizma - Ulica Franje Račkog - Ilica - Gundulićeva - Masarykova - Zrinjevac, a sudionici su tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije, pravo na pobačaj i rodnu ravnopravnost.

Zatražena je i ostavka ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić jer, rečeno je, ženama šalje poruku da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida, a takve osobe ne mogu odlučivati o ičemu vezanom uz obiteljsku i socijalnu politiku.

"Međunarodni dan žena, najveći je praznik žena - žena kao političke snage. To je dan slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe, dan kada naglašavamo zašto smo ljute i dan kada glasno tražimo promjene", poručila je predstavnica organizatora Marša u kojem su sudjelovale i brojne osobe iz javnog života.

"Ljuti smo jer je na sjednici Odbora za ljudska prava održanoj jučer poslana poruka da žene, žrtve nasilja, moraju šutjeti i trpjeti jer je štititi njihove živote preskupo. Da ne smiju cinkati svoje muževe. Ljute smo jer rodno uvjetovano nasilje prolazi nekažnjeno, jer premijer otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije. Jer se ministrica Murganić o slučaju obiteljskog nasilja u redovima HDZ-a očituje rečenicom: 'Tako je to u braku'. Jer konzervativni i crkveni krugovi izmišljaju rodnu ideologiju da bi očuvali patrijarhalni sustav. Jer HRAST-ov Hrvoje Zekanović najavljuje referendum o Istanbulskoj konvenciji koristeći se lažima i manipulacijama", stoji u proglasu Marša.

FOTOGALERIJA: Noćni marš za prava žena u Zagrebu

Upozoreno je kako su žene u hrvatskom društvu potplaćene radnice koje se doživljava isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije dok rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno. Stoga su pozvali vladajuće da osude svako nasilje nad ženama, pa i kada do njega dolazi u redovima njihove stranke.

"Ljute smo jer je ugroženo davno izboreno pravo na pobačaj. Opet je na udaru crkve i vladajućih, jer se donosi novi zakon s jasnom tendencijom uvođenja obaveznog savjetovanja prije pobačaja, jer se sasvim slučajno paralelno otvaraju centri za odgovaranje žena od pobačaja. Ljuti smo jer se propagira tzv. post-pobačajni sindrom, koji znanost opovrgava. Ljuti smo zbog onih koji pod krinkom molitve stoje pred bolnicama, jer priziv savjesti čini pobačaj nedostupnim", istaknuto je u proglasu Marša.

U doba neoliberalnog kapitalizma žene rade u nesigurnim uvjetima, potplaćene u tzv. ženskim sektorima, a siromaštvo u Hrvatskoj ima žensko lice - lice mladih žena koje ne dobivaju priliku za dostojanstven život, lice starijih žena koje sustav ostavlja da se bore za preživljavanje te svih drugih i drugačijih za koje nema mjesta i koji ostaju na margini društva. Stoga je 8. mart dan kada žene izlaze na ulice, svjesne nužnosti otpora i spremne nastaviti pružati otpor sustavu koji ih izrabljuje, rečeno je.

Prosvjed i u Splitu

U Splitu se povorci pridružio bivši predsjednik Republike Ivo Josipović koji je marširao u društvu šefice stranke Pametno Marijane Puljak.

FOTOGALERIJA: Noćni marš za prava žena u Splitu

Evo kako je 'Noćni marš - 8. mart' izgledao u Rijeci:

Štrajkovi i prosvjedi za prava žena u svijetu: od maratona u Mosulu do Prištine

Od štrajkova žena u Španjolskoj do ženskog maratona u bivšem uporištu skupine Islamska država u Iraku, brojnim događajima i manifestacijama je ovog četvrtka obilježen međunarodni dan žena u svijetu.

Opći štrajk žena u Španjolskoj, bez presedana u toj zemlji, vođen je pred robim kućama, u prometu, a iz medija su bile odsutne glavne voditeljice. Dva glavna španjolska sindikata UGT i CCOO su pozvala na dvosatni prekid rada kojem je pristupilo 5,3 milijuna ljudi u zemlji, procjenjuje se. Deset drugih sindikata je pozvalo na cjelodnevni štrajk, po uzoru na sličan pokret 1975. na Islandu.

Oko 300 žena je sudjelovalo na simboličnom "maratonu" dugom 900 metara na jednoj aveniji Mosula, drugog grada Iraka, koji je u srpnju oduzet džihadistima skupine Islamska država. "Tim 'maratonom' želimo ženama vratitit njihovo mjesto", rekla je jedna organizatorica, dok su druge nosile transparente koji su podsjetile na surovu stvarnost Iračanki "Dosta je maloljetničkih brakova", "Prekini šutnju i reci ne" , "Imam se pravo slobodno izraziti".

U Njemačkoj je u video poruci kancelarka Merkel istaknula da se "nastavlja borba žena za jednakost". Ona smatra da preostaje još puno posla "kako bi žene dobile ista prava, a muškarci nove obveze". Obećala je da će u njezinoj budućoj vladi postojati "zanimljiva kombinacija žena i muškaraca".

Egipatski muzej u Kairu izlaže blaga koja pokazuju ulogu žena u starom Egiptu. Jedno od tih djela je kvarcitna glava Nefertiti, kraljice legendarne ljepote koja imala osobitu političku i vjersku ulogu prije više od 3300 godina.

Na Kosovu su na tri jumbo plakata, nalik plakatima za film "Tri plakata izvan grada" ispred glavnog stožera policije Pristine piše "Koliko još zanemarenih poziva?" dok su na druga dva pisala imena Diane Kastrati i Zajnepe Bytyqi, koje su 2011. tj. 2015. ubili supruzi čije su nasilja više put prijavljivale vlastima.

U Oslu je pred zgradom parlamenta otkrivena replika kipa "Neustrašive djevojčice", slavnog kipa djevojčice koja hrabro stoji ispred bika. Milijarder Christain Ringnes, koji je kupio kip je objasnio da je kip "Tu da pozdravi činjenicu što Norveška ima čelnice u vladi i predstavnice u poslovnom svijetu, ali i da podsjeti da još ima posla pred njima".

U Francuskoj se dnevni list Liberation u četvrtak prodavao muškarcima 25 posto skuplje nego ženama, kako bi se istakla razlika u plaćama muškaraca i žena, koja prosječno iznosi 25 posto. Premijer Edourad Philippe je najavio niz mjera protiv tih nejednakosti u svijetu rada.

Na inicijativu Amnesty Interantionala, desatak osoba se u Moskvi, među kojima Ksenia Sobčak, oporbena kandidatkinja a za predsjedničke izbore 18. ožujka okupile su se ispred Dume kako bi podržali novinarke koje su zastupnika Leonida Sluckija optuže za spolno uznemiravanje. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:31