SPORNA AKVIZICIJA

NOVA AFERA TVRTKE 'TEXO MANAGEMENT' U KOJOJ JE PRIJE AGROKORA RADIO ANTE RAMLJAK Prije nekoliko dana preuzeli su slovensku tvrtku pod istragom...

 
 Hanza Media

Texo Management d.o.o., tvrtka u kojoj je radio Ante Ramljak prije nego što je imenovan Vladinim povjerenikom u Agrokoru, preuzela je prije desetak dana tvrtku KBM Leasing Hrvatska u likvidaciji, nekadašnjoj tvrtki kćeri propale državne banke - Nove kreditne banke Maribor (NKBM) - protiv čije bivše uprave je u lipnju 2017. slovensko tužiteljstvo podignulo optužnicu.

Slovensko tužiteljstvo u tom postupku tereti ukupno 13 osoba predvođenih tadašnjim čelnicima banke Matjažom Kovačičem i drugima, a u Hrvatskoj je slučaj dobio publicitet jer se među okrivljenicima našla i bivša hrvatska Miss sporta Vlatka Matić Pivac. Službena istraga pokrenuta je 2013., a neki od osumnjičenih čelnika NKBM-a bili su tada i na čelnim pozicijama u tvrtki KBM Leasing Hrvatska d.o.o. koju je 8. veljače ove godine, kako se navodi u registru Trgovačkog suda u Zagrebu, preuzeo Texo Management d.o.o. Direktor Texo Managementa Tomislav Matić, nekadašnji Ramljakov suradnik, upisan je od 17. siječnja ove godine kao likvidator KBM Leasinga. Ta tvrtka ima temeljni kapital u visini od 132 milijuna kuna, a temeljni kapital Texo Managementa iznosi 500 tisuća kuna.

Slovenski Hypo

Postavlja se pitanje kako Texo Management, tvrtka koja je 2016. prijavila dva zaposlena, a sad su rekli da ih imaju pet, u trenutku dok je angažiran u složenom procesu restrukturiranja Agrokora, ima vremena za preuzimanje KBM Leasing?

Pokušali smo jučer dobiti komentar od direktora Texo Managementa Matića, ali nije odgovarao na pozive ni poruke do zaključenja ovog izdanja.

Istraga u Sloveniji je pokrenuta još 2011., a slovenski mediji su je prozvali ‘slovenski Hypo’. Sumnje su krenule kad su u portfelju banke otkrivene velike financijske rupe nastale najviše zbog kupovine nekretnina u Hrvatskoj, te su se tada pojavile sumnje kako je tadašnje vodstvo banke preko posrednika u Hrvatskoj preplaćivalo nekretnine i tako izvlačilo novac iz banke.

U Texo Management, neslužbeno doznajemo, ovih dana trebao bi ući nadzor Porezne uprave. Isprva će tvrtku, neslužbeno doznajemo, provjeriti kroz tzv. kompjuterski “sustav analize rizika”, a trebao bi se u tvrtki provesti i vanjski nadzor. Podsjetimo da je Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak jučer podnio neopozivu ostavku zbog afere da je tvrtka Texo Management d.o.o. u kojoj je radio do imenovanja u koncernu sklopila s tvrtkom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor o savjetovanju krajem travnja 2017. godine, i za svoje usluge tjedno izdala račun u visini od oko 242.893,76 kuna.

Jutarnji list, naime, objavio je jedan od računa izdanih AlixPartnersu 10. siječnja 2018. za razdoblje od 2. do 8. siječnja 2018. Potpisao ga je direktor Texo Managementa Tomislav Matić koji slovi za jednog od Ramljakovih najvažnijih ljudi u koncernu.

Bakina kuhinja

- Tjedna naknada za usluge savjetovanja u skladu s Ugovorom o savjetovanju od 25. travnja 2017.: za razdoblje od 2. do 8. siječnja 2018. godine u iznosu od 242.893,76 kuna - navodi se na računu koji je Texo Management d.o.o. izdao AlixPartnersu. Matić i Ramljak prethodno su bili partneri u spomenutoj tvrtki Texo Management, sve do trenutka kad je Ramljak imenovan za povjerenika Vlade u Agrokoru. Međutim, ovih dana u javnost je dospio još jedan dokument, a riječ je o kartici mirovinskog osiguranja Ramljaka iz koje je vidljivo da je u tvrtki Texo Management Ramljak bio prijavljen sve do 30. travnja prošle godine, dakle dvadeset dana nakon što je došao u koncern.

Iz Agrokora su taj podatak objasnili s dokumentom Sporazumnog raskida ugovora o radu koji su Tomislav Matić, direktor Texo Managementa, i Ramljak potpisali 10. travnja 2017. Međutim, zanimljivo je da, kako se navodi u dokumentu, “stranke sporazumno utvrđuju da se predmetni Ugovor o radu na neodređeno vrijeme zaključuje, danas 1. svibnja 2014., raskida s danom 10. travnja 2017. godine te slijedom navedenog stranke sporazumno utvrđuju da su suglasne da Poslodavac izvrši odjavu radnika kod HZMO i HZZO”.

Ta otkrića da je Ramljakova bivša tvrtka posredno angažirana u Agrokoru te iznosi koje naplaćuje za svoje usluge izazvali su brojne kontroverze, ponajviše jer se radi o tvrtki koja dotad nije prijavljivala toliko visoke godišnje prihode kakve je ostvarivala na angažmanu za Agrokor. Riječ je o tvrtki koja je osnovana u ožujku 2003., ali tada se bavila sasvim drugim poslovima pod imenom Bakina kuhinja d.o.o., ali 2008. promijenila je u Texo projekt d.o.o. te 2010. u Texo Management. Pet godina poslije, 2015., tvrtki je pripojena ona Borislava Škegre Quaestus partneri, a njezin temeljni kapital povećan je sa 20.000 kuna na 500.000 kuna.

U Quaestus partnerima, uz Škegru, Matić je također bio član društva sve od 2003. Texo Management tako je 2015. prijavio najveće prihode u iznosu od 2,6 milijuna kuna, ali je rashod iznosio 4,6 milijuna kuna te su godinu završili s gubitkom od 1,9 milijuna kuna. Godinu dana prije, kad je u tvrtku došao Ramljak, prijavila je prihod od 1,4 milijuna kuna. Ukupni prihodi 2016. iznosili su 1,3 milijuna kuna, rashod je bio milijun kuna te su prijavili dobit u visini od 283,6 tisuća kuna.

Savjetovanja

Tvrtka je 2016. imala dva zaposlena s prosječnom neto plaćom od 4276 kuna, što je više nego 2014., kad je tvrtka imala jednog zaposlenog i prosječnu neto plaću od 2730 kuna. No, sada Texo Management u samo tjedan dana odradi poslove savjetovanja u vrijednosti većoj od 200-tinjak tisuća kuna.

- Uz njihovo iskustvo i stručna znanja pružaju Agrokoru vrijednost za novac - poručili su tada iz AlixPartnersa. Izvanredna uprava Agrokora tada je objasnila da se troškovi svih savjetnika objavljuju unutar mjesečnog izvještaja izvanredne uprave.

- Naknada savjetnicima do okončanja postupka izvanredne uprave ovisno o duljini trajanja postupka i uspješnom sklapanju nagodbe procjenjuje se na iznos od oko 58 do 69 milijuna eura, što je manje od 1 posto ukupnog duga kompanije - komentirali su tom prilikom u upravi Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:23