ANGAŽMAN NAKON SABORA

NOVA KARIJERA MARTINE DALIĆ Bivša ministrica financija i zastupnica HDZ-a ide u centralujedne od najmoćnijih svjetskih institucija

Dalić je jedno vrijeme bila ministrica financija, a prije nekoliko mjeseci razišla se s HDZ-om
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Kada je podnijela ostavku na mjesto zastupnice u Saboru, nekoliko mjeseci prije njegova raspuštanja, Martina Dalić je svoju odluku obrazložila činjenicom da političari sada počinju svoje predizborne aktivnosti, dok se ona želi pripremiti za nastavak karijere u struci. Sada je jasno da će ta ekonomistica koja je odradila jedan saborski mandat, najprije kao predstavnica HDZ-a, a potom kao nezavisna zastupnica, nastaviti karijeru u Međunarodnom monetarnom fondu.

Da odlazi u Washington potvrdila nam je i sama Dalić, ali o detaljima angažmana, kazala je da ne može govoriti. Doznajemo ipak da će se u MMF-u baviti fiskalnom politikom, odnosno reformama vezanim uz javne financije, što je i glavno područje njenog interesa.

- Stručnost, reputacija i znanje koje je Dalić izgradila u ovom području vode je, izgleda, u pravcu njihove primjene u drugim državama - kaže dužnosnik koji je dosta surađivao s Dalić.

Njen angažman u MMF-u bit će vezan uz zemlje regije koje se nalaze u procesu pristupanja Europskoj uniji. Stoga će, nakon inicijalnog boravka u Washingtonu, najveći dio vremena provoditi u Beogradu.

Presudno iskustvo

To što će karijeru nastaviti u MMF-u i nije neko iznenađenje imajući u vidu da je s tom institucijom dosta surađivala u vrijeme dok je u Ministarstvu financija bila pomoćnica i ministrica. Iako se u protekle četiri godine, premda ne baš uspješno, okušala i na domaćoj političkoj sceni, Dalić nije zapostavila struku pa je u međuvremenu i doktorirala na Sveučilištu u Splitu s temom iz područja fiskalne politike. Nakon što je napustila HDZ, kako je kazala, iz razloga što njegovo vodstvo nije spremno temeljito se pripremiti za preuzimanje vlasti i provesti reforme koje Hrvatskoj trebaju, imala je nekoliko inicijativa u Saboru, poput prijedloga reforme državne uprave.

Često se govori da domaćoj političkoj sceni kronično nedostaju stručnjaci, osobito iz područja ekonomije, ali slučajevi poput Martine Dalić i Sandre Švaljek govore da u tom prostoru i dalje mnogo bolje prolaze populisti, prekaljeni političari koji se dodvoravaju biračima i uvjeravaju ih kako im je njihova dobrobit na prvom mjestu.

Odlazak iz politike

Za dugoročni opstanak u politici, kazale su neke stranačke kolege Martine Dalić kada je lani napustila stranku, potrebno je strpljenje i kooperativnost. Prema njihovom mišljenju, te osobine nisu bile njena jača strana. No, činjenica je isto tako da se vođe političkih stranka teško nose s malo jačim osobnostima i ne ostavljaju im mnogo prostora za rad. Izgledni premijer Tomislav Karamarko ranije je učestalo govorio da će u njegovoj Vladi glavnu riječ imati stručnjaci, ali u posljednje vrijeme to manje ističe. Iako iz redova HDZ-a stižu optužbe da su “populizam i slatkorječivost sadašnje Vlade prešli granicu dobrog ukusa”, slučaj švicarskog franka govori da se tome i sami teško odupiru.

Opraštanje dijela duga svima, bez obzira na njihovo bogatstvo i za što su uzeli kredit, HDZ će, naravno, podržati. U predizbornoj kampanji očito je da HDZ ne želi riskirati, već se s vladajućom koalicijom natječe tko će se više dodvoriti biračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:12