AFERA IMOVINA

NOVA OTEŽAVAJUĆA OTKRIĆA O POSLOVNOJ POVIJESTI MINISTROVE OBITELJI I tvrtke Kuščevićeva oca i brata bile su na poreznoj listi srama

 
Lovro Kuščević
 Tom Dubravec / CROPIX

Komunalni doprinos, odvoz smeća... - samo su neki od poreza i doprinosa koje ministar uprave Lovro Kuščević proteklih godina nije plaćao za svoje dvije nekretnine koje nije upisao u katastar.

Primijetio je to u četvrtak Josip Kregar, profesor na Pravnom fakultetu i politički analitičar, ukazujući na taj problem tijekom gostovanja na N1 televiziji.

Problem s porezom

- Ovdje se ne radi o tome da je netko zabunom propustio upisati u katastar, nego da katastar postaje i temelj za mnoge druge stvari. Dakle, on nije upisan ni kao vlasnik u zemljišnim knjigama. Ne plaća poreze i doprinose. To je već vrlo ozbiljna stvar; kako jedan načelnik ne plaća svojoj općini što je dužan; kako jedan ministar ne plaća u državni proračun ono što je dužan kao vlasnik, posjednik imovine - rekao je Kregar.

- Ovdje će ne prekršajni sud, nego i Ministarstvo financija imati dosta ozbiljan zadatak - dodao je.

Međutim, problema s neplaćanjem poreza imali su Kuščevići i prije s obzirom na to da je na takozvanoj listi srama bila svojedobno i tvrtka čiji je vlasnik isprva bio Lovro Kuščević, a potom i njegov brat. Ministar ima, naime, dva mlađa brata, blizanca, od kojih se jedan svojedobno pojavio i u reality showu “Big Brother”.

- Svi se oni aktiviraju kad je kampanja i okupljaju se oko HDZ-a - rekao nam je jedan njihov sumještanin. U lokalnoj politici aktivan je i otac ministra uprave, Nenad Kuščević, koji je predsjednik Općinskog vijeća Općine Nerežišća, a čija je tvrtka Carrara Brač d.o.o. također imala problema s poslovanjem.

I ta je tvrtka, kao i Kuščević d.o.o., povezana s njegovim sinovima, bila na takozvanoj listi srama, a 2015. godine “brisana je iz sudskog registra jer isti nije tri godine po redu postupio po zakonskoj obvezi da objavi svoja godišnja financijska izvješća s propisanom dokumentacijom”. Tvrtka je bila registrirana za prodaju mramora i kamena, a doznajemo da se bavila i prodajom građevinskog materijala.

Loše poslovanje

- Mislim da se još time bave, ali u manjoj mjeri jer su u jednom trenutku imali problema s poslovanjem, nije im baš išlo - rekao nam je jedan sumještanin koji je želio ostati anoniman. Budući da Kuščevićima privatni posao očito nije išao, odnosno da su se njihove tvrtke svojedobno našle na listi srama, a kasnije su neke od njih i ugašene, postavlja se pitanje o porijeklu svih ministrovih nekretnina.

Posljednje otkriće portala Telegram pokazalo je kako je ministar uprave Kuščević 2015. godine, dok je još bio načelnik Općine Nerežišća, došao do svoje druge kuće: u zoni koja nije građevinska, podigao je štalu, a onda izmijenio Prostorni plan tako da štale mogu postati kuće. Telegram je došao i do podataka o dugovima koji su ostali iza tvrtke Kuščević d.o.o. - portal, naime, tvrdi da je ostala dužna 300.000 kuna državi i milijun kuna dobavljačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:07