SPORNA KUĆA

NOVA OTKRIĆA O IMOVINI MINISTRA Marićeva žena prodajom imovine i plaćom od 4000 kn kupila teren od 1,45 milijuna kuna

 
Kuća sina ministra Gorana Marića
 Luka Gerlanc /Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Očitovat ću se Povjerenstvu, biti na raspolaganju, a kad povjerenstvo završi svoj posao, onda ću ja govoriti, tako je ministar državne imovine Goran Marić komentirao jučer otkriće Jutarnjeg lista da je izostavio kuću od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama iz svih imovinskih kartica, iako je bila u vlasništvu njegove supruge.

U ministrovoj kartici iz 2008. godine spominje se samo zemljište na kojem je sporna kuća, a navodi se da je vrijednost zemljišta iznosila 1,1 milijun kuna (dok je u kupoprodajnom ugovoru iz 2006. godine navedena cijena u iznosu od 1,45 milijuna kuna). Te godine ministar Marić prijavio je u imovinskoj kartici da njegova supruga ostvaruje “plaću od 4000 kuna”, a pod stavkom “način stjecanja i izvori sredstava” za stjecanje navedene nekretnine, odnosno zemljišta, zaokružio je tri stavke: “sredstvima od plaće”, zatim “primicima od imovine”, a uz to je rukom nadopisao “prodaja imovine” te stavku “na neki drugi način”, uz što je rukom također nadopisao prodaja poslovnih udjela.

Rashod i dobit

U toj istoj kartici navedeno je da njegova supruga posjeduje 8,75 posto udjela u tvrtki Scientia d.o.o. te da je nominalna vrijednost tog udjela 74.000 kuna, 2014. tu je tvrtku preuzeo poduzetnik Zvonko Šarić od kojeg je, pak, ministar Marić kupio vikendicu u Živogošću. U toj tvrtki je supruga ministra Marića upravo od 2008. godine direktor. Te godine tvrtka je prijavila ukupni prihod od 332.192 tisuće kuna te rashod od 160.547 tisuća kuna i dobit od 134.311 tisuća kuna. Zanimljivo je da je toj tvrtki Scientia 20. listopada 2009. godine pripojena druga tvrtka supruge ministra Marića, Limakon d.o.o., koja se, pak, u ministrovoj imovinskoj kartici iz 2008. godine također ne spominje, iako ju je ispunio u veljači 2008. dok je ta tvrtka egzistirala i glasila na njegovu suprugu. Te godine, 2008., ta tvrtka prijavila je prihod od 650.500 kuna, rashod od 214.300 te dobit od nešto više od 200.000 kuna. Godinu dana kasnije pripojena je tvrtki Scientia s temeljnim kapitalom većim od 800.000 kuna.

Postupak u tijeku

Upravo nakon što je tjednik Globus nedavno otvorio pitanje Marićeve imovine s člankom o spornoj vrijednosti te vikendice u Živogošću, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak “provjere imovine ministra Marića”.

- Provodimo provjeru nad cijelom imovinom ministra Marića i taj postupak je u tijeku. O detaljima još ne možemo govoriti - izjavila je jučer glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Spomenuta nekretnina u kasnijim se karticama više ne spominje, kao ni zemljište. Darovnim ugovorom nekretnina je 2013. prebačena na njihova sina, pa je u imovinskoj kartici više nije ni dužan prijavljivati. Ta su kuća i zemljište u zemljišnim knjigama od 2006. do 2013. glasili na suprugu ministra Marića, a poslije, sve do danas, na njihova sina.

U toj kartici nema spomena o kući na tom zemljištu, niti se navodi što se s tim zemljištem poslije dogodilo, pa ni u napomenama u imovinskim karticama iz kasnijih godina. Tako se ne navodi ni to da je na zemljištu sagrađena nova kuća od oko 140 četvornih metara i garaža.

Uvidom u zemljišne knjige utvrdili smo da je supruga Gorana Marića u prosincu 2006. kupila spomenuto zemljište s kućom, i to po cijeni od 1,45 milijuna kuna. U kupoprodajnom ugovoru opisano je da je riječ o “zgradi ukupne površine 67 četvornih metara te dvorištu površine od 500 četvornih metara i oranici od 577 četvornih metara”.

Ta nekretnina ministra Marića spominje se samo u imovinskoj kartici iz 2008. u kojoj stoji da je njegova supruga vlasnica 1/1 - “zemljišta od 1000 četvornih metara u Zagrebu vrijednog 1,1 milijun kuna te da na nekretnini nema tereta”.

Izdana dozvola

Nema spomena o kući od 67 četvornih metara koja se vidi u kupoprodajnom ugovoru iz 2006. Marić je karticu predao u veljači 2008., a u svibnju iste godine od Grada Zagreba zatražena je “lokacijska dozvola za gradnju zamjenske stambene zgrade (s jednom stambenom jedinicom) i pomoćne zgrade - garaže, koja je i izdana u svibnju 2008. godine”. U kartici iz 2010. ministar nije naveo gradnju kuće.

- Dozvola je izdana u skladu s tada važećim GUP-om, prema kojemu je predmetno zemljište bilo u zoni stambene namjene unutar granica urbanog pravila Zaštita, uređenje i dogradnja zapadnoga, središnjeg i istočnog dijela podsljemenskog područja - navodi Dinko Bilić, pročelnik zagrebačkog Ureda za izgradnju grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:46