SMJENA SAVJETNIKA

NOVE REAKCIJE NA RADELJIĆEVE OPTUŽBE Božo Petrov: 'Oni koji su sudjelovali u tome moraju podnijeti ostavke' MIRO KOVAČ 'Treba dedramatizirati'

Miro Kovač, Božo Petrov
 HANZA MEDIA

Tvrdnje iz pisma Mate Radeljića, sada bivšeg savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, da mu je SOA prijetila ne prestaju izazivati reakcije.

Oglasio se čelnik Mosta Božo Petrov, koji je, kako prenosi HRT, izjavio: - Ovaj karneval koji nam priređuju premijer i predsjednica za svoje unutarstranačke borbe mora prestati. Počelo je s 'sms' i paraobavještajnom aferom, a sad se nastavilo sa zlouporabama obavještajnog aparata. Oni trebaju odgovoriti na pitanje: tko je poslao savjetnika. Na kraju klauni ispadaju građani, a po meni su, ako je ovo točno - premijer, predsjednica i šef SOA-e - klauni. Oni koji su sudjelovali u tome moraju podnijeti ostavke, smatra Petrov.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i europske poslove (HDZ) Miro Kovač kazao je: - Gospodin Radeljić i SOA su dali priopćenje pa očekujem da će se o tom pitanju oglasiti i Ured predsjednice. Treba dedramatizirati i zato čekamo da se Ured predsjednice oglasi, izjavio je.

- Gospođa predsjednica je donijela odluku o promjeni strukture savjetnika u svom uredu, ima pravo na to prema propisima i zakonima. Naravno ne ide to uvijek bezbolno, a o stvarima koje su nezgodne, ili barem tako izgleda javnosti, pretpostavljam da će se oglasiti Ured predsjednice, kratko je rekao novinarima Kovač, koji je danas u Splitu sudjelovao na konferenciji za medije zastupnika HDZ-a iz IX. i X. izborne jedinice.

Na pitanje kakvi su odnosi Vlade RH s predsjednicom Republike podsjetio je da su i predsjednica Grabar-Kitarović u sinoćnjem intervjuu HTV-u, kao i predsjednik Vlade, rekli da su odnosi kvalitetni, dobri i cilj je sljedeće godine pobijediti na predsjedničkim izborima.

Vezano za predsjedničke izbore rekao je da ako se predsjednica Grabar-Kitarović izjasni o svojoj kandidaturi, imat će podršku HDZ-a te u tom slučaju očekuju da pobijedi na izborima na čemu će i raditi.

Novinari su ga pitali za komentar izjave Davora Bernardića koji je za smjenu Radeljića rekao da je to "dokaz sustavnog korištenja, odnosno zlouporabe SOA-e od strane HDZ- a".

- Gospodin Bernardić puno toga može reći i puno toga govori. Nažalost nije vjerodostojan kao čovjek iz opozicije. Ja bi volio da imamo malo bolju opoziciju, zaključio je Kovač.

HRT podsjeća da se Radeljić pismeno očitovao o svojoj smjeni nakon što ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i službeno razriješila dužnosti savjetnika za unutarnju politiku. Tvrdi da mu je vijest da će biti smijenjen priopćio šef Kabineta ravnatelja SOA-e. On mu je, tvrdi Radeljić, rekao, da je taj zadatak dobio od ravnatelja SOA-e - koji je pak, navodi se u priopćenju - zadatak dobio od predsjednice. SOA je priopćenjem reagirala na pismo Mate Radeljića. Ističu da svoje zadaće obavljaju u skladu s Ustavom, zakonima i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija - koje donosi VNS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:10