PROBLEM U NATJEČAJU

NOVI APSURD Lani školama prodali tablete bez kamera, a sad izgubili natječaj zbog greške u prijavi

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu odbio je tvrtku STS jer je ponudu poslala preko korisničkog računa povezane tvrtke Hangar 18
 Marko Todorov / CROPIX

Nakon javnih polemika zbog provedene javne nabave za 40.070 mikroračunala, Ministarstvo znanosti je postupke velikih javnih nabava prebacilo na Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, ali tvrtka STS sada problematizira jedan od tih postupaka, onaj vezan za nabavu 91.641 tableta.

Taj je natječaj, početno vrijedan 146 milijuna kuna, realiziran prije mjesec dana, a posao je dobila tvrtka S&T Hrvatska, uz cijenu od 101 milijun kuna s PDV-om. Na natječaj se prijavio i Hangar 18, tvrtka koja je prošle godine pobijedila na natječaju za nabavu 6400 tableta, kupljenih za eksperimentalnu Školu za život, ali njihova ponuda je ovaj put ocijenjena nepravilnom. Tada je Hangar 18 isporučio tablete bez kamera, ali se ispostavilo da su poštivali tražene uvjete i specifikacije natječajne dokumentacije i da je Ministarstvo znanosti propustilo navesti kamere u tim specifikacijama.

Dokumenti

Do problema u ovom natječaju dolazimo, pak, tvrdi Stjepan Vanđija, predsjednik uprave tvrtke Smartphone i tablet servisi (STS), zbog toga što je ponudu dala njegova tvrtka, a ne Hangar 18, i to za 18 milijuna kuna jeftiniju od one koju je ponudio pobjednik natječaja.

Radi se o tome, rekao nam je Vanđija, da je ponudu za STS iz usluge predao HANGAR 18 d.o.o. koji ima zaposlenu osobu koja radi javnu nabavu. Zabunom je, kaže, ponuda predana putem Elektroničkog oglasnika s korisničkog računa Hangara, no vidljivo je da su svi dokumenti ponude od STS-a (koji je ovlašteni serviser Hangarovih mobitela i tableta). Nakon što im je ponuda odbijena kao nepravilna, žalili su se Državnoj komisiji za javnu nabavu, ali je žalba odbijena zbog proceduralnih razloga i zbog toga što se nisu žalili na zapisnik o otvaranju ponuda.

Stoga smo Vanđiju pitali za detaljnije pojašnjenje čitave situacije i dobili smo sljedeći odgovor: “Osoba koja je bila zadužena za predaju ponude učestalo je predavala ponude za Hangar 18, te je naprosto pogriješila prilikom predaje ponude. Radilo se o velikoj ponudi, vjerojatno je tu bilo i stresa i dogodilo se. Tko radi, taj i griješi. No naša ponuda ispunjava sve zakonske uvjete, jer je podnesena elektroničkim putem, te je sva zatražena dokumentacija dostavljena u propisanom formatu. Nigdje, niti zakonom, niti dokumentacijom o nabavi, nije propisano da bi korištenje pogrešnog korisničkog računa samo po sebi činilo predanu ponudu nepravilnom.

Osoba koja je kao naš predstavnik prisustvovala otvaranju ponuda izvijestila je e-mailom neposredno nakon otvaranja da smo ponudili najpovoljnije uvjete. Također je izvijestila da je odmah na otvaranju kada je uvidjela pogrešku, komisiji koja je vodila otvaranje pojasnila da je korišten račun EOJN Hangara 18, ali da u ponudi mogu vidjeti kako je ponuditelj STS, te da su mu na to odgovorili da je bitno samo da su podaci i naziv ponuditelja koji je dao jamstvo ispravni, te da je jamstvo dostavljeno.

Provjerili smo da je to uistinu tako, te smo bili uvjereni da nemamo razloga za brigu. Upravo takav odgovor nas je odvratio od razmišljanja o žalbi na zapisnik o otvaranju ponuda. Samo ću naglasiti da je zapisnikom uredno utvrđeno da je naš ovlašteni predstavnik bio prisutan otvaranju kao predstavnik ponuditelja STS-a. Samo po sebi, to je bilo dovoljno da se sruši zapisnik o otvaranju ponuda. No, bili smo uvjereni da nemamo razloga za brigu pa čemu onda odugovlačiti postupak”, ističe Vanđija.

Komisija

Za razliku između njihove i odabrane ponude, kaže, moglo je biti kupljeno dodatnih 26.000 tableta.

“Ne kažem da je naša ponuda trebala biti uvažena, no nije li uvjeravanje komisije da će ponuda biti u redu u kombinaciji s evidentno neefikasnim trošenjem sredstava razlog da naši argumenti barem budu razmotreni? Umjesto toga, žalba na odluku o odabiru je odbačena zbog proceduralnih razloga, propuštanja prethodne žalbe na zapisnik”, naglašava Vanđija.

Postupak je pred Upravnim sudom

Predsjednik uprave STS-a kaže kako je u tijeku postupak pred Upravnim sudom.

“Upravni sud je upoznatiji s načelima ustavnog i europskog prava. Ako me pitate za ishod, kao poslovan čovjek uvjeren sam da su naši argumenti na mjestu i opravdani te da bi naša ponuda trebala biti odabrana kao ekonomski najpovoljnija”, smatra Vanđija.

U Ministarstvu znanosti nisu imali komentar, dajući nam do znanja kako su baš zbog kvalitete i transparentnosti procesa nabavu povjerili Središnjem uredu. U Središnjem uredu su nam, pak, kazali tek kako je i Državna komisija za kontrolu rješenjem od 16. rujna 2019.. “odbacila žalbu tvrtke STS d.o.o. zbog nedostatka pravnog interesa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:55