AFERA

NOVI DETALJI O STANU KOJI JE NEDAVNO JEFTINO KUPILA BANDIĆEVA SUPRUGA Šelendić 2015. Uskoku priznao da ga je dao gradonačelnikovoj kćeri na korištenje

Riječ je o stanu koji je Bandićeva kći koristila još od listopada 2005. plaćajući samo režije, a koji joj je majka kupila u prosincu prošle godine
Željko Šelendić (lijevo), Ante Vrban (desno), Milan, Vesna i Anamarija Bandić (dolje)
 CROPIX

Poduzetnik Željko Šelendić potvrdio je istražiteljima USKOK-a još 2015. godine da je kćeri gradonačelnika Milana Bandića, Anamariji Bandić i njezinu tadašnjem dečku, omogućio besplatno korištenje njegova stana na Petretićevu trgu u središtu Zagreba. Riječ je o stanu od 68,52 m² koji je Bandićeva kći koristila još od listopada 2005. plaćajući samo troškove režija, a koji je na koncu, u prosincu prošle godine, za nju od Šelendića otkupila njezina majka Vesna Bandić za 854.000 kuna.

Inače, taj je stan, kao i nekolicinu drugih Bandićevih nekretnina, policija pretresla u sklopu akcije Agram u listopadu 2014. godine.

Sedam mjeseci kasnije, u svibnju 2015., istražitelji su ispitali Željka Šelendića koji im je kazao kako je niz godina obiteljski prijatelj s Milanom Bandićem. Kroz zajednička druženja saznao je da je Bandićeva kći u ljubavnoj vezi s jednim dečkom te da se namjerava iseliti iz roditeljskog doma.

Kompenzacije

- Sjećam se da smo upravo iz tog razloga u nekoliko navrata Milan Bandić, Anamarija Bandić i ja otišli pogledati neke stanove koji bi se iznajmili, a u kojima bi Anamarija živjela zajedno s dečkom. Niti jedan od tih stanova Anamariji se nije svidio pa sam predložio da dođe živjeti zajedno s dečkom u manji stan koji sam ja kupio na adresi Petretićev trg 2a u Zagrebu - izjavio je Šelendić, opisavši ukratko kako je taj stan preuzeo kroz kompenzaciju od tvrtke Niva Inženjering Nikice Valentića.

Dodao je da je stan, osim određenih radova u kupaonici, bio potpuno dovršen. Stan je, naveo je, preuzeo 26. kolovoza 2005., a Bandićeva kći i njezin dečko u njega su došli živjeti 20. listopada 2005.

- Oni u tom stanu žive sve do danas s time da sam se ja s njima dogovorio da samo plaćaju režije, a meni ne trebaju davati nikakvu novčanu naknadu i to zato što sam im tako htio pomoći - izjavio je Šelendić i dodao da su “stanari” cijelo vrijeme uredno podmirivali troškove režija.

Šelendić je negirao da im je on platio troškove uređenja stana te je decidirano ustvrdio da nikad nije kupovao namještaj u Somec interijerima. Istražitelji su mu, pak, predočili račune i dostavnice Somec interijera iz rujna i listopada 2005. godine iz kojih proizlazi da se namještaj isporučuje na Petretićev trg njegovu sinu Josipu Šelendiću te da je račun na 279.000 kuna izdan na Šelendićev obrt i plaćen virmanom.

Šelendić je pokušao objasniti kako je to zato što je stan glasio na njegov obrt te da je vjerojatno njegov sin trebao dočekati namještaj. Istražitelji su mu potom predočili da stan u to vrijeme nije bio uknjižen na njegov obrt, kao i iskaz arhitekta Ante Vrbana koji je svjedočio da ga je za uređenje tog stana angažirao Željko Šelendić koji je platio sve troškove uređenja. Šelendić je ostao pri tvrdnji da on nije platio troškove uređenja.

Inače, otprilike u to vrijeme Šelendić je dobio unosan posao od Grada Zagreba, a radilo se o nabavi dvije tisuće stolica za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Tada se u javnosti digla velika bura zbog visoke cijene stolica, ali i zato što su stolice isporučene prije raspisivanja javnog natječaja. No, sve je prošlo bez ikakvih posljedica.

Nije mu naplatio

I arhitekt Ante Vrban dao je zanimljiv iskaz istražiteljima USKOK-a opisujući kako ga je Šelendić zapravo angažirao za uređenje stana njegova sina Josipa, a onda i za uređenje stana na Petretićevu trgu. Šelendić mu je dao nacrt stana i rekao mu da će mu se javiti Bandićeva kći Anamarija. Upravo je s njom, kazao je Vrban, išao u Somec interijere kako bi odabrali namještaj.

- Ne znam koliki su bili troškovi uređenja navedenog stana jer o tome nisam vodio računa niti je meni Željko Šelendić rekao u kojem iznosu novca se treba kretati prilikom odabira namještaja - istaknuo je Vrban, navodeći da je uređenje ovog stana za Šelendića odradio besplatno jer mu je bio zahvalan što ga je angažirao za uređenje sinova stana.

Vrban je kazao kako je besplatno odrađivao još sličnih uređenja jer mu, kako je napomenuo, novac nije trebao, nego je želio stvoriti ime.

Tako je uređivao i stan, kako je naveo, obiteljskom prijatelju Milanu Bandiću u Bužanovoj ulici. Pritom je spomenuo kako taj stan ima dvoja ulazna vrata, a da se zapravo radilo o jednom stanu veće površine koji je zauzimao cijelu zadnju etažu zgrade.

Njegove prijedloge uređenja Bandić je prihvatio i nikada, iskazivao je Vrban, nije rekao da bi mu neki njegov prijedlog bio preskup. Stan je inače opremljen vrhunskim talijanskim namještajem Fendi i Schiffini kupljenima također u Somec interijerima. Vrban je kazao kako Bandićeva kuhinja marke Schiffini stoji oko 50.000 eura.

Fendijev blagovaonski stol procijenio je na najmanje 7000 eura, a stolice na 1500 do 5000 eura. Dvije sofe iz Bandićeva stana, opet marke Fendi, prema Vrbanovim riječima stoje između 20 i 40 tisuća kuna po komadu, a za cijenu treće sofe rekao da se kreće između 30 i 50 tisuća kuna. Spomenuo je kako je travnju 2015. bio u Bandićevu stanu u Bužanovoj i kako je vidio da više nema pločica s natpisom Fendi na blagovaonskim stolicama.

Bandić ga nagradio

Vrban je napomenuo kako su neki izvođači radova u Bandićevom stanu izdavali račune na njegovo ime, o čemu bi on onda obavještavao Bandića koji mu je potom dostavljao novac za podmirenje tih računa. Bandić mu je tako, dodao je svjedok, dostavio i novac za nabavku audio vizualne opreme Bang&Olufson, linije s četiri zvučnika, za stan u Bužanovoj, koju je on kupio na svoje ime.

Na sličan način uređivao je i stanove Bandiću bliskih osoba, primjerice Lidiji Tomić i Mati Brzici, a onda ga je Bandić na koncu nagradio za njegov trud. Poklonio mu je, izjavio je Vrban, stan od 34 metra m² na Vrbiku. Nije znao reći kako je Bandić stekao taj stan, nego samo da se radilo o zgradi u kojoj je investitor bio Željko Žnidarić.

- Za taj stan nisam platio ni porez na promet nekretnina niti me je itko to tražio. Podrazumijevalo se da ako mi je Milan Bandić poklonio stan, da je isti taj porez i platio - zaključio je arhitekt Ante Vrban.

Arhitekt Ante vrban istražiteljima je dao računicu uređenja Bandićeva stana u Bužanovoj:

- 50.000 eura stajala je kuhinja marke Schiffini

- između 20 i 40 tisuća kuna vrijedne su dvije luksuzne Fendi sofe iz Bandićeva stana

- 30-50 tisuća kuna cijena je treće Fendi sofe

- 7.000 eura koštao je Fendijev blagovaonski stol

- od 1.500 do 5.000 eura plaćene su Fendi stolice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:56