SUKOB LIJEČNIKA

NOVI KONTROVERZNI DETALJ U SUKOBU UPRAVE BOLNICE S LIJEČNICOM: KBC Osijek se u sporu s dr. Rosso poziva na Povjerenstvo koje o tome nije raspravljalo

 Rosso photography

“Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK do sada nije službeno bilo izravno zatraženo davati mišljenje o etičnosti odnosa dr. Željka Zubčića prema dr. Marineli Rosso.

Časni sud Komore zaprimio je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka od strane dr. Rosso, a postupak rješavanja po istom je u tijeku”, odgovor je koji smo dobili od Hrvatske liječničke komore na pitanje o tome je li njihovo Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju provelo postupak utvrđivanja eventualne povrede odredaba Kodeksa medicinske etike i deontologije od strane ravnatelja KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željka Zubčića u odnosu na bivšu liječnicu ove bolnice prim. dr. sc. Marinelu Rosso, koja je početkom godine dala otkaz.

Dr. Rosso je od Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor HLK dobila potvrdu kako u slučaju zbog kojeg ju je opomenuo ravnatelj KBC-a “nije počinila stručnu pogrešku”. I tu se priča dodatno zapliće. Ponukana zaključkom Povjerenstva, liječnica je putem svog odvjetnika od ravnatelja zatražila javnu ispriku. No, iz Ravnateljstva su na naš upit o tome hoće li se ispričati dr. Rosso, odgovorili kako je “vezano uz izjavu ravnatelja u Jutarnjem listu od 22. 1. 2018., Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK provelo postupak te zaključilo kako u istoj nema elemenata koji bi upućivali na povredu odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije”.

Međutim, sada se ispostavilo kako Etičko povjerenstvo HLK uopće nije raspravljalo o tome je li ravnatelj svojom izjavom o dr. Rosso povrijedio etički Kodeks, naprosto zato što dr. Rosso to nije ni tražila sve do 8. 8. 2018. Neslužbeno smo, pak, doznali da je Etičko povjerenstvo HLK proljetos temeljem prijave drugog liječnika, koji se spominje u tekstu od 22. 1., kao i na zahtjev samoga ravnatelja u odnosu na tog liječnika, raspravljalo o povredi etičkog Kodeksa. U oba slučaja zaključak je bio da nije došlo do povrede etičkog Kodeksa. No, dr. Rosso takav je zahtjev podnijela tek 8. 8., pa smo od KBC-a Osijek zatražili da pojasne javnosti zašto su se pozvali na Etičko povjerenstvo, koje o tome nije raspravljalo niti donosilo zaključke.

No, nemušto su nam odgovorili kako smatraju da se odluka o jednom liječniku odnosila na sve navedene u tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:35