DONESENA ODLUKA

NOVI LIJEKOVI FINANCIRAT ĆE SE UPLATAMA PRAVNIH OSOBA I GRAĐANA Vlada prihvatila prijedlog ministarstva, uplate idu na račun državnog proračuna

 
Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila inicijativu Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi prikupljanja financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za rijetke i/ili teške bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Novac u tu svrhu osiguravat će se kroz uplate pravnih i fizičkih osoba na račun državnog proračuna s posebnim pozivom na broj.

Posebno stručno povjerenstvo, koje imenuje ministar zdravstva Milan Kujundžić, zaduženo je za procjenjivanje stručno-medicinske opravdanosti primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika oboljelog od rijetke i/ili teške bolesti.

Povjerenstvo će nakon analize temeljene na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama za primjenu lijeka u slučajevima kada je indicirano preporučiti i odobriti primjenu lijeka, navodi se u Vladinu zaključku.

Zagreb, 211217 .                                                                  Trg svetog Marka,Banski dvori.
Na dnevnom redu sjednice vlade RH uvrsten Prijedlog zakljucka o prihvacanju inicijative Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi s prikupljanjem financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za lijecenje rijetkih i teskih bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.                     Na fotografiji:  Janica Kostelic.                   
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Milan Kujundžić i Janica Kostelić

Ministarstvo zdravstva zaduženo je za praćenje namjenskog trošenja novca uplaćenog u tu svrhu u proračun, a ministar Kujundžić ističe kako je cilj omogućiti bolesnicima nove lijekove što prije i njihovu što veću dostupnost.

Vlada je na sjednici usvojila i Plan zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu, za kada je planiran ukupno 121 zakon, od toga za njih 37 planira se provesti postupak procjene učinaka propisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:33