USPJEH

NOVI NAPREDAK NOVOG PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA Sessa napreduje i u europskim okvirima

Đuro Sessa
 Damjan Tadić / Hanza Media

Novi predsjendik Vrhovnog suda, Đuro Sessa napredovao je i u europskim okrivima. Na plenarnoj sjednici Savjetodavnog vijeća europskih sudaca koja je održana 9. studenoga 2017. u Strasbourgu, Sessa je izabran za predsjednika ovog tijela, priopćili su u petak s Vrhovnog suda.
U priopćenju se navodi da je Savjetodavno vijeće europskih sudaca tijelo vijeća Europe za pitanja neovisnosti, nepristranosti i kompetencije sudaca.


- Ovo tijelo, osnovano 2000., je sastavljeno isključivo od sudaca iz država članica Vijeća Europe, i kao takvo je jedinstveno u Europi ali i u svijetu. Njegovim osnivanjem Vijeće Europe je istaklo važnost statusa sudaca i njihove kompetencije kao temeljnih pretpostavki za ostvarivanje ciljeva vladavine prava, promicanja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda. Postizanje ovih ciljeva ovise o snazi i neovisnosti sudbene vlasti, međusobnog poštivanja zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i povjerenja građana Europe u sudbenu vlast - ističe se u priopćenju Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:32