VISOKO ŠKOLSTVO

NOVI NASTAVAK SAPUNICE O HRVATSKIM STUDIJIMA Fakultet upisan u sudski registar, u Ministarstvu kažu da im nitko nije javio da je ustanova osnovana

Hrvatski studiji i Pavo Barišić
 Ronald Goršić / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije dobilo ni odluku Senata vezano za osnivanje fakulteta Hrvatskih studija ni zahtjev za osnivanjem, priopćili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) tragom vijesti da su Hrvatski studiji prošli tjedan upisani u sudski registar pri Trgovačkom sudu u Zagrebu kao samostalna pravna osoba pod nazivom Fakultet hrvatskih studija.

U sudskome registru, kao osoba ovlaštena za zastupanje Hrvatskih studija, upisan je Pavo Barišić kao dekan Fakulteta hrvatskih studija. Prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Hrvatski studiji kao fakultet mogu početi obavljati djelatnost i izvoditi studije iako nisu dobili potrebnu suglasnost MZO-a koji financira tu visokoobrazovnu instituciju.

Tako je višemjesečna sapunica oko Hrvatskih studija dobila novi nastavak. Podsjetimo, Senat Sveučilišta u Zagrebu (SuZG) u prosincu prošle godine donio je odluku prema kojoj Sveučilišni odjel Hrvatski studiji postaje fakultet, a vršitelj dužnosti dekana Pavo Barišić, bivši ministar znanosti i obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića. Zanimljivo je da je novi fakultet osnovan iako Hrvatski studiji nisu imali dopusnicu za rad koju izdaje Ministarstvo znanosti.

Iako je od Odluke Senata SuZG-a o osnivanju novog fakulteta prošlo mjesec dana, MZO o tome nije dobio nikakvu službenu obavijest. - Akademski uzusi, ako ne već zakonska obaveza, nalagali bi Senatu sveučilišta i rektoru da tako važnu odluku pošalje i ministru. Moramo vidjeti sudsku praksu, što se zapravo dogodilo, meni je to isto nova stvar, da su upisani bez naše suglasnosti. Jesu li oni sad legalni ili nelegalni, to je sad sudsko pitanje - rekla je na brifingu za novinare ministrica znanosti Blaženka Divjak. Njezini suradnici, pak, kažu da se u MZO analiziraju potencijalne mogućnosti za rješenje nastale situacije.

Za komentar smo zamolili i Nezavisni sindikat znanosti (NZS) koji je prije nekoliko tjedana upozorio da je osnivanje Fakulteta hrvatskih studija prožeto nezakonitostima.

- Zakonom o ustanovama propisana je dužnost svake pravne ili fizičke osobe koja je posebnim zakonom ovlaštena osnovati javnu ustanovu, da u postupku njezina osnivanja zatraži od nadležnog ministarstva prethodnu ocjenu sukladnosti akta o osnivanju sa zakonom. Zakon o sudskom registru određuje da se takva ocjena sukladnosti ministarstva u formi rješenje ministarstva prilaže uz prijavu za upis. Dakle, Sveučilište u Zagrebu u postupku osnivanja fakulteta kao javne ustanove ima obvezu ishoditi od Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovarajuće rješenje o sukladnosti odluke o osnivanju fakulteta sa zakonom - rekla nam je Ana Petošić, voditeljica Pravnog odjela NZS-a.

- Ako Sveučilište do dana upisa u sudski registar od nadležnog ministarstva nije ishodilo takvo rješenje, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upis fakulteta u sudski registar. S tim u vezi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao nadležno tijelo koje se u ovom postupku osnivanja javne ustanove očito posve 'zaobišlo', ima pravni interes i pravo i dužnost reagirati te na doneseno rješenje suda izjaviti žalbu Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske - dodala je Ana Petošić.

Potvrdila je da Nezavisni sindikat znanosti ne namjerava šutke promatrati situaciju oko Fakulteta hrvatskih studija.

- U povodu brojnih nepravilnosti u vezi s osnivanjem novog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu, Sindikat će se pismom obratiti rektoru Borasu sa zahtjevom da se kao najodgovornija osoba za zakonit rad Sveučilišta bez odgode pobrine da se sve nepravilnosti u vezi s osnivanjem novog fakulteta razjasne i otklone. Istodobno će se obratiti i nadležnom ministarstvu sa zahtjevom za provedbom upravnog nadzora nad svim postupcima i odlukama poduzetim u svrhu osnivanja novog fakulteta - zaključila je Ana Petošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:22