UTAJA POREZA

NOVI PORAZ POSRNULIH PODUZETNIKA Ustavni sud odbacio tužbu Zdravka i Višnje Pevec u kojoj su se žalili da nisu imali pravično suđenje

    AUTOR:
    • Jutarnji list

  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2019. u 22:36

Kapela, 180319.
Nakon pravomocne presude Zdravko i Visnja Pevec odrzali su konferenciju za medije u Zdravkovoj rodnoj kuci.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Zdravko i Višnja Pevec

Ustavni sud odbio je tužbe Zdravka i Višnje Pevec koji su ih, zbog navodne povrede prava na pravično suđenje, podnijeli u povodu presude Vrhovnog suda iz siječnja ove godine.

Vrhovni je sud, podsjetimo, potvrdio presudu bjelovarskoga Županijskog suda kojom je Zdravko Pevec proglašen krivim za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza te je osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora te još toliko uvjetno s rokom kušnje od tri godine.

Višnja Pevec osuđena je na godinu dana zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro. Također im je naloženo da oštećenom Pevecu d.o.o. isplate 3,91 milijun kuna. Peveci u ustavnoj tužbi prigovaraju zakonitosti utvrđenja činjenica te tvrde da ključnog svjedoka R. S. obrana nije mogla ispitati jer je iskaz dao u Austriji.

Ustavni sud, međutim, zaključuje da su obrazloženja sudova vezana za činjenična utvrđenja iscrpna te da su Peveci i njihova obrana u više navrata tijekom postupka izjavili da ne traže neposredno ispitivanje svjedoka R. S. To su razlozi, navodi se u danas objavljenoj odluci, za odbijanje ustavnih tužbi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo