REHNOV NASLJEDNIK

Novi povjerenik EU neće zaboraviti zapadni Balkan

Štefan Füle je već najavio kako će svoju pažnju većinom posvećivati Turskoj, Hrvatskoj te zemljama zapadnog Balkana
 AP

ZAGREB - U novoj Europskoj komisiji povjerenik za proširenje prvi će put biti čovjek iz istočne Europe, Čeh Štefan Füle (47), koji smatra da je važno nastaviti pregovore s državama koje su ih već započele, ali i da zemlje zapadnog Balkana neće biti zaboravljene.

Najavio je da će svoju pažnju i posjete većinom posvećivati Hrvatskoj i Turskoj, te zapadnom Balkanu, koji već dobro poznaje.

- Bio sam na Kosovu, u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Većinom kao veleposlanik pri NATO-u, ali i u posjetu kao zamjenik ministra obrane te privatno - rekao je Füle.

Preskakanje prepreka

Za razliku od Olija Rehna, Füle će biti povjerenik ne samo za proširenje, nego i za tzv. politiku susjedstva, čiji je cilj jačanje političke i ekonomske integracije sa zemljama susjednim Europskoj Uniji.

No, još mora preskočiti eventualne prepreke pri saslušanju u Europskom parlamentu, gdje su zastupnici Europske pučke stranke već najavili da će htjeti čuti o njegovoj komunističkoj prošlosti.

Slične biografije

Njegovi kritičari, naime, upiru prstom u činjenicu da je sve do 1989. bio član Češke komunističke partije, te da je nakon Filozofskog fakulteta na Karlovu sveučilištu u Pragu studij od 1981. do 1986. nastavio na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose MGIMO, u vrijeme kada je ta institucija bila poznata po svojim vezama sa sovjetskom tajnom službom KGB.

Jan Brezina, češki demokršćanski zastupnik u Europskom parlamentu, rekao je da najveće zamjerke zbog toga imaju mađarski eurozastupnici. No, drugi češki europaralmentarac, socijaldemokrat Libor Rouček, vjeruje da to ne bi trebala biti nepremostiva prepreka za Fülea, s obzirom na to da su i drugi povjerenici već prolazili sa sličnim biografijama. Estonski povjerenik Siim Kallas, primjerice, bio je član Komunističke partije Sovjetskog Saveza, a bivša poljska povjerenica Danuta Hübner bila je članica Poljske partije ujedinjenih radnika. I Maroš Šefčovič, kojeg je za povjerenika predložila Slovačka, a koji bi u novoj Komisiji trebao voditi portfelj obrazovanja, kulture i mladih, studirao je na MGIMO-u.

Kvalitetna diplomacija

U obranu Fülea stao je i bivši češki predsjednik Vaclav Havel, koji je rekao da je prije 1989. jedino mjesto u istočnom bloku gdje se moglo kvalitetno studirati diplomaciju bio upravo MGIMO.

- Kad je riječ o tom fakultetu, i dalje ga cijenim kao vrhunsku obrazovnu instituciju. Kad je riječ o mom članstvu u partiji, volio bih ponoviti da to nije nešto na što mogu biti ponosan - rekao je Füle.

Češki kandidat za povjerenika inače je iskusan i ambiciozan diplomat kojeg u Češkoj opisuju kao “eurooptimista”. Nakon Baršunaste revolucije radio je kao prvi tajnik češke misije pri UN-u, potom tri godine kao veleposlanik u Litvi, pa još dvije u Velikoj Britaniji.

Veleposlanik pri NATO-u

Od 2005. do 2009. bio je veleposlanik pri NATO-u, a nakon pada češke vlade usred češkog predsjedanja EU u ožujku postao je ministar za europska pitanja. Iako je na tom položaju bio kratko, smatra ga se jednim od ključnih ljudi za pregovaranje i finaliziranje ratifikacije Lisabonskog sporazuma u Irskoj i Češkoj.

Idući koraci

11. - 19. siječnja 2010.

Saslušanje kandidata za povjerenike u Europskom parlamentu

26. siječnja 2010.

Glasanje o cijeloj Europskoj komisiji u Europskom parlamentu

1. veljače 2010.

Nova Europska komisija stupa na dužnost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:04