SPOR OKO LUNGO MAREA

Novi raskol u krhkoj pulskoj koaliciji: Gradonačelnik za gradnju hotela, Možemo bi slušao struku

Možemo je objavio da je vrijeme da se napusti praksa podređivanja struke privatnim interesima.

Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

Nastavljaju se muke po pulskoj koaliciji. Nova neslaganja nakon praktički raskida koalicije, kada Možemo nije htjelo podržati prijedlog pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića oko prodaje dijela gradskih nekretnina, isplivala su oko izmjena i dopuna prostornog plana za područje Lungo marea. Na lokaciji Valkane se, naime, trebao graditi hotel s 360 ležaja na nekadašnjem nogometnom terenu te pročistač, plažni objekti zajedno s prometnom infrastrukturom, ali i nogometni teren za NK Uljanik. Već su u izradi spomenute izmjene i dopune plana koje bi uskoro trebale ići na javnu raspravu.

A nova gradska vlast odlučila je odmah na početku svog mandata po pitanjima izrade prostorno planske dokumentacije tražiti i mišljenje struke, odnosno arhitekata. Tako da je ovo već treći plan koji su podastrijeli radnoj skupini koju čine ugledni pulski arhitekti Emil Jurcan, Breda Bizjak i Leonid Zuban.

Arhitekti su na pak na prijedlog plana dali negativno mišljenje jer smatraju da se previše zadire u prirodni okoliš Lungo marea - što šume, što same plaže. Smatraju da bi se trebao izraditi novi UPU za to područje i da bi se zbog važnosti Lungo marea za Puljane trebala organizirati tribina i da se u nju uključi stručna i šira javnost. Doduše, mišljenje ove radne skupine, koja nije htjela davati izjave oko ovog slučaja, nije obvezujuće.

Ovakvo je mišljenje izazvalo novi raskol između ionako krhke koalicije jer su Zoričić i Sanja Radolović iz redova SDP-a za gradnju, dok je platforma Možemo za to da se sluša struku. Doduše Zoričić se nije izjasnio oko gradnje hotela i uređenja plaže i drugih ugostiteljsko- turističkih sadržaja, nego samo gradnje nogometnog terena za NK Uljanik. Zbog toga je razočaran mišljenjem arhitekata.

- Vjerujem da možemo pronaći rješenje koje će biti dobro za sve. U pitanju je preko 400 djece, HNS nam donira travu i mi smo u proračunu isplanirali kreditna sredstva za to, tako da je itekako jasno da će teren na Valkanama biti, izjavio je pulski gradonačelnik Zoričić. Radolović pak kaže da bi trebalo prestati mlatiti praznu slamu i početi raditi. Ističe i da će se time zakinuti Pula za 50 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

- Kao prvo ja i dalje ne znam čije je to mišljenje - Udruženja arhitekata Istre budući da se u samom mišljenju koriste službeni logo i pečat navedenog Udruženja ili same Radne skupine. Obratilo mi se puno članova Udruženje arhitekata Istre i požalilo kako oni s tim stavom Radne skupine koja koristi službena obilježja Udruženja nisu upoznati, niti ih se pitalo za mišljenje, kazala je Radolović. Smatra da je gradonačelnik u dobroj vjeri formirao Radne skupine, ali da s njenog stajališta one nisu potrebne.

- Zato što su se nažalost pojedini "neovisni" stručnjaci u njima počeli igrati politike, a nisu više vjerni struci.

Nemam problema poslušati mišljenje struke, čak i kada se s njim duboko ne slažem, ali kada ono dolazi od neovisne struke, a ne od navodnih neovisnih stručnjaka koji su sve, samo ne i neovisni.

Uostalom, svi znamo da kada se rade izmjene i dopune prostornih planova provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i tu struka, a i građani mogu izreći svoje mišljenje. Jedno su lijepe želje i pozdravi, a drugo je realnost u kojoj živi. Ako se pita "neovisne" stručnjake iz radne skupine u Puli bi svijet trebao stati i svi bi trebali živjeti sretno do kraja života od pozdrava Suncu, rezolutno će Radolović.

Možemo je pak objavio da je vrijeme da se napusti praksa podređivanja struke privatnim interesima.

- Gradonačelnik Zoričić je osnivanjem savjetodavnog tijela za prostorno planiranje, koje čine samo predstavnici struke, napravio dobar korak ka kvalitetnijem prostornom uređenju u Puli. Loše se prostorno planiranje, često pod utjecajem privatnih interesa, već pokazalo na djelu gubitkom kvalitete prostora i uvjeta života u gradu. Dogovor je bio da prije izmjene i izrade prostornih planova svoje mišljenje daju predstavnici Društva arhitekata Istre, koji su članovi tog savjetodavnog gradonačelnikovog tijela. Možemo! ne samo da ne vidi ništa skandalozno u tome da struka iznese svoje mišljenje, nego smo zagovornici te potrebe. A takvog je stajališta i predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća iznio upravo stajalište da bi baš struka trebala sudjelovati u donošenju odluka o izradi ili izmjeni prostornih planova. Takva je praksa do sada u Puli bila nepoznata i zato i imamo takve planove i stanje u prostoru, poručili su iz pulske platforme Možemo.

Na kraju još jedne pulske balade, postavlja se legitimno pitanje zašto se uopće formirala ova radna skupina, ali i neke druge, ako se oko njihovih stavova i rada na kraju ne mogu uskladiti čelnici pulske koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02