DALMATINSKI BIJES

Novi rat SJEVERA i JUGA: Zašto Split misli da ga prepotentni Zagreb drži za provinciju?

Zakidanje Hajduka bilo je povod da iz Splita krene bujica optužbi prema sve omraženijoj metropoli
 Prkić/CROPIX

ZAGREB - Nogometni rat Zagreba i Splita, zbog sudačkih grešaka na utakmici Hajduka i gradskog rivala Splita , iznio je na vidjelo mnoge tinjajuće probleme - socijalne, kulturološke, društvene, regionalne i političke - u odnosima hrvatskog juga i sjevera.

Hajduk je religija

- Hajduk je postao religija i slamka spasa u očajnom stanju kakvo vlada u Dalmaciji. Od njega više nema ničega - ni igrača, ni igre, ni uprave - ostali su samo ti njegovi vjernici, često sasvim iracionalni. A s tim se, kao i sa svakom religijom, nije za šaliti. Bojim se da ovaj sukob može eskalirati u neželjeni sukob Zagreba, koji je iz dalmatinskog kuta povlašten i politički i ekonomski i sportski, te Splita, odnosno Dalmacije, koja se osjeća ekonomski devastiranom, kulturno zapuštenom, politički odbačenom, sportski pokradenom i provincijalnom - kaže sociolog Dražen Lalić, Splićanin koji živi u Zagrebu.

Samo u posljednjih desetak dana nekoliko je događaja ukazalo na sve veće tenzije na relaciji Zagreb - Split. Dva dan prije sporne utakmice splitski je publicist i novinar Robert Pauletić izazvao burnu medijsku raspravu ustvrdivši da u hrvatskim crtanim filmovima dominira kajkavsko narječje. Nakon optužbe za zagrebački kulturni imperijalizam odigran je spomenuti gradski derbi, poslije kojeg je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš najavio istupanje iz “Dinamove lige”. U utorak su se u Makarskoj pojavili leci u kojima anonimni agitator poziva “na bojkot svega zagrebačkog”.

Privilegirani Dinamo

- Odnosi između Splita i Zagreba već su dugo narušeni, još od Tuđmanove ideje Zagreba kao “metropole” i “centra svih Hrvata” - kaže pisac i teoretičar Velimir Visković. Prema njegovu mišljenju još od proglašenja neovisnosti Hrvati su ostali bez starih neprijatelja, pa na vidjelo izlaze i dosad prikrivane, ali latentne regionalne razlike i sukobi.

- Nema više Zvezde i Partizana, ostao je Dinamo, a taj klub ima političku podršku kao ova dva omražena beogradska kluba, kaže Visković.

Svi naši sugovornici slažu se da se u ovom slučaju ne radi samo o sportskom rivalitetu i očekivanom sukobu pristaša naših najpopularnijih nogometnih klubova uoči njihova susreta u Splitu za desetak dana.

- Split za Zagreb živi samo dva ljetna mjeseca, ostalo je ili priča o božićnom piciginu na Bačvicama ili Splitu grada slučaju, mračnoj provinciji koje se treba bojati - ističe Lalić i tvrdi: - Pogledajte kolike subvencije dobivaju zagrebački muzeji i kazališta, a koliko splitski. Proračun Hajduka je 50 milijuna kuna i on kao dioničko društvo plaća porez, a Dinamo kao udruga građana samo od grada Zagreba dobije 40 milijuna kuna novaca koji uzimaju i od onih koji ne vole nogomet ili ne navijaju za Dinamo! Osim toga, Mamić ne plaća porez! - dodaje Lalić.

Autonomija nije opcija

Književnik Pavao Pavličić na sukob centra i najvećeg grada iz “provincije” reagira ipak nešto mirnije: “Nema države na svijetu u kojoj nema rivaliteta, pa i sukoba između prvog i drugog grada, ali moramo priznati da se Zagreb ponaša više kao glavni grad zagrebačke županije nego Hrvatske, i nema obzira prema drugima”. On, ipak, misli da ovaj “nogometni rat” nema potencijal prerastanja u ozbiljniji politički sukob.

S njim se ne slaže Velimir Visković koji misli da aktualni sukob, koji je posljedica općeg lošeg socijalnog i vrijednosnog stanja u državi može, primjerice, rezultirati dalmatinskim autonomaštvom.

Političke posljedice

- Dalmatinci su trenutačno vrlo integrativni Hrvati, možda i najjači u državi. Jaka su nacionalna hrvatska jezgra, ali njihovo “autonomaštvo” zadržat će integralističke osobine s jakim kritičkim stavom prema nedovoljno patriotskom i elitističkom Zagrebu. Govoreći o mogući političkim posljedicama sukoba Dražen Lalić napominje da na krilima ovog sukoba neki lokalni političar može iskoristiti situaciju, podignuti okršaj na razinu odnosa prepotentnog Zagreba koji ugnjetava Dalmaciju, i tako zaraditi veliki broj političkih poena dok HDZ i SDP o cijelom problemu samo šute.

Apel na zdrav razum

Interesantno je, misli dalje Lalić, da premijerka Kosor, koja inače govori o svemu i svačemu, nije rekla ni jednu jedinu riječ o nogometu. Istovremeno, kaže, premijerka je prepustila Zdravku Mamiću poziciju ministra sporta i dopušta mu da radi što god hoće.

- Mogu Dalmatinci biti najžešći Tuđmanovi i HDZ-ovi glasači, ali oni bi i da Hajduk bude prvak! Mamić je previše umrežen s našom političkom elitom, pa političari nemaju snage riješiti taj nogometni spor koji izaziva frustraciju evidentnu na svakom koraku u Dalmaciji - kaže Lalić.

I Lalić i Visković pozivaju na zdravi razum jer u eventualnom sukobu mogu nastradati ljudi koji sa svim tim nemaju veze. I Split i Zagreb, slažu se, previše su vezani i važni za razvoj ove države.

Komentar Jurice Pavičića TO NIJE RAT SJEVERA I JUGA. CIJELA HRVATSKA NE VOLI BOGATI I POVLAŠTENI ZAGREB pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:07