IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

SENZACIONALNI REZULTATI EU IZBORA, U POSLJEDNJI TRENUTAK DOGODIO SE VELIKI OBRAT! Opća euforija u SDP-u, imaju isti broj mandata kao i HDZ!

HDZ i  SDP osvajaju po četiri mandata, a Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid te Amsterdamska koalicija po jednog zastupnika
 CROPIX

Nedjeljni europski izbori završili su neočekivano lošim rezultatom vladajućeg HDZ-a i iznenađujuće dobrim, unutarstranačkim previranjima oslabljenog SDP-a.

Obje liste osvojile su po četiri mjesta u idućem petogodišnjem sazivu Europskog parlamenta. Osvajanje samo četiri mandata, jednog manje od postavljenog cilja, kao i tek 22,7 posto glasova predstavlja prvi veliki poraz HDZ-a otkako mu je na čelu Andrej Plenković. Štoviše, rezultat Plenkovićeve liste spada u najgore rezultate HDZ-a u povijesti. Čak je i korupcijskim aferama izranjavan HDZ predvođen Jadrankom Kosor na parlamentarnim izborima 2011. ostvario nešto bolji rezultat od Plenkovićeve europske liste.

Sa četiri osvojena mandata HDZ sigurno ne može biti zadovoljan, jer to je bitno slabiji rezultat od onog na prošlim euroizborima kada su, doduše u koaliciji s HSS-om Marijane Petir i HSP AS-a Ruže Tomašić, osvojili šest mandata i čak 41,42 posto glasova (381.844 glasova ukupno).

Nezadovoljstvo rezultatom na europskim izborima priznao je kasno večeras i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Zadovoljan sam što je HDZ nastupio samostalno jer je to principijelna i konsenzualna odluka iza koje stojimo. Ono što se ovdje dogodilo je velika disperzija glasova, veliki broj lista gdje su se sve snažno angažirale da privuku veliki broj birača, pa je u takvim okolnostima HDZ-u nedostajalo tisuću do tisuću i petsto glasova za peti mandat. I s te strane nisam zadovoljan – poručio je Plenković.

Zagreb, 260519.
Trg zrtava fasizma, sjediste HDZ-a.
Pracenje izbornih rezultata Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Bez obzira na večerašnje izjave nekih članova HDZ-a, u kojima su često naglašavali da su i dalje najjača politička snaga u Hrvatskoj, činjenica je da su osvojili bitno manji broj glasova nego što su se u vladajućoj stranci nadali.

Podbačaju HDZ-a sigurno je kumovao dobar rezultat liste Hrvatskih suverenista koju je predvodila njihova bivša koalicijska partnerica Ruža Tomašić, kao i solidan rezultat Neovisnih za Hrvatsku koju su predvodili bivši HDZ-ovci Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Dio HDZ-ovih birača, onih konzervativnih i jako podložnih utjecaju Katoličke crkve, možda je privukla i Marijana Petir koja je na europske izbore izašla sa svojom nezavisnom listom nakon što su propali njeni pregovori sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem o još jednom zajedničkom izlasku na europske izbore. Do dogovora nije došlo jer je, tvrdi Petir, Plenković suradnju uvjetovao njenim učlanjenjem u HDZ.

S druge strane, u SDP-ovom stožeru večeras je bilo euforično; nitko se od socijaldemokrata naime nije nadao osvajanju čak četiri mandata u Europskom parlamentu. Štoviše, i s tri osvojena mandata bili bi presretni. Na nedjeljnim izborima za SDP je glasalo 18,71 posto birača, a osporavani predsjednik SDP-a Davor Bernardić – koji se sa suzama radosnicama obratio javnosti - svakako može biti zadovoljan rezultatom jer nakon što je s Plenkovićem na euroizborima odigrao “nerješeno” njegovi unutarstranački oponenti vjerojatno više neće tražiti njegovu ostavku.

Najveće iznenađenje ovih izbora i nova politička zvijezda definitivno je Mislav Kolakušić koji je na populističkoj i antisistemskoj retorici osvojio čak 73 tisuće glasova – 7,88 posto. Birači su očito honorirali i njegov prošlotjedni potez kada je podnio ostavku Državnom sudbenom vijeću na dužnost suca Trgovačkog suda. U Europski parlament ušli su još Hrvatski suverenisti (8,5 posto), Živi zid sa 5,67 posto i Amsterdamska koalicija s 5,21 posto osvojenih glasova.

Poseban razlog za zadovoljstvo ima nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić koja je osvojila najveći broj preferencijalnih glasova od svih kandidata. Ako je Kolakušić najveće iznenađenje europskih izbora onda je Most najveći gubitnik jer su sve predizborne ankete sugerirale da bi ekipa predvođena Božom Petrovom, Nikolom Grmojom, Mirom Buljom trebala osvojiti jedno mjestu u Bruxellesu. Mostova lista osvojila je samo 4,67 posto glasova.

Ispod praga ostali su i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hanasbegovića koji su u koaliciju s HSP-om osvojili 4,36 posto, te lista Marijane Petir sa 4,41 posto glasova.

Razloga za veliko nezadovoljstvo pa i teško razočaranje ima i nositeljica liste Starta Dalija Orešković. Prošlogodišnja ispitivanja raspoloženja birača sugerirala su naime da bi upravo bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mogla postati nova liderica lijevo-liberalne političke scene. No, prvo su propali pregovori Starta i lijevih stranaka okupljenih oko platforme Možemo!, a onda i oni sa strankom Pametno. Na koncu su, čini se, izgubili svi. Koalicija predvođena strankom Možemo! osvojila je 1,64 posto glasova, Start 1,95 posto, a Pametno samo 1,34 posto.

Gubitnici izbora su i lista Milana Bandića i HDZ-ov koalicijski partneri iz HNS-a, kao i HSLS. SDSS, koji je po mnogima imao najinovativniju izbornu kampanju, ipak nije uspio osvojiti mandat u Bruxellesu. Njihovoj listi nije pomogao niti pojačan interes hrvatskih državljana koji su glasali u susjednoj Srbiji – lista SDSS-a osvojila je 2,79 posto glasova. Rezultati svake pojedine liste podrobnije će se analizirati idućih dana, ali već sada možemo reći da su najveći pobjednici nedjeljih europskih izbora populisti i nacionalisti. Dok su na nekim prošlim izborima među populistima hit bili Most i Živi zid, ovi euroizbori iznjedrili su novu populističku zvijezdu – od prošlog tjedna bivšeg suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića. On se večeras nije oglasio, najavio je da će se svojim biračim i cijeloj javnosti obratiti tek tijekom ponedjeljka. Stoga ćemo tek sutra saznati hoće li Kolakušić sudački stol zamijeniti dobro plaćenom zastupničkom foteljom u Bruxellesu ili će u Europski parlament poslati nekog drugoga sa svoje liste, a on ostati u Zagrebu i pokušati postati predsjednik RH. Naime, Kolakušić je već ranije najavio mogućnost da se kandidira na predsjedničkim izborima kao i želju da se sa svojom listom natječe na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Kronološki tijek događaja možete pratiti ovdje:

>>> NOVO 0:45 Neovisni za Hrvatsku ostali su bez svog predstavnika u EU parlamentu. Iako su prve izlazne ankete bile obećavajuće, izborni prag nisu prešli. Za razliku od ostalih stožera ovdje se nisu rezultati pratili na videozidu.

Bruna Esih, nositeljica liste rezultate je dočekala uz pjesmu tako da je rezultate saznala s nekoliko minuta zakašnjenja. Na pitanje jesu li razočarani, Esih je rekla, pogledajte atmosferu pa procijenite. Opširnije pročitajte OVDJE

-------------------------------------

0:27 Prebrojano je 100 posto glasova.

-------------------------------------------

23:59 Amsterdamska koalicija s osvojenih 5,36 posto glasova na euroizborima, po prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, dobila je jedan mandat u Europskom parlamentu, a on će pripasti nositelju njihove izborne liste, istarskom županu i potpredsjedniku IDS-a Valteru Flegi.

Flego je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova na izbornoj listi Amsterdamske koalicije - 40,42 posto glasova, pokazuju prvi rezultati DIP-a objavljeni iza 23 sata, koji su u izbornom stožeru Amsterdamske koalicije dočekani oduševljenjem i pljeskom.

IDS-ovci Boris Miletić i Valter Flego u Zagreb bi trebali stići iz Istre pola sata iza ponoći kada se očekuje i Flegino obraćanje javnosti.

Rezultate DIP-a dočekali su ostali čelnici i članovi stranaka okupljenih u Amsterdamskoj koaliciji - HSS-a, Glasa, HSU-a, Demokrata, Laburista, IDS-a i PGS-a.

"Očekivano dobili smo jedan mandat, iako smo se možda nadali kojem postotku više", rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak nakon objave DIP-ovih rezultata.

--------------------------------------

23.20 - Došlo je do velike promjene, SDP je došao do četvrtog mandata, HDZ je izgubio jednog. Apsolutno ludilo na Iblerovom trgu, došao je i Bernardić.

Opširnije pročitajte OVDJE

HDZ je dobio 22,92 posto glasova, lista SDP-a osvojila je 18,54 posto glasova, a na trećem mjestu su Hrvatski suverenisti s 8,41 posto.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića dobila je 7,79 posto glasova, Živi zid 5,73, a Amsterdamska koalicija 5,36 posto. Oslale liste nisu prešle prag od pet posto.

Podaci su dobiveni nakon obrađenih 95,91 posto biračkih mjesta.

----------------------------------

NOVO 23.15 - Definitivno najveći gubitnici izbora definitivno su iz Mosta. Ispod izbornog praga, neće imati niti jednog predstavnika u EU parlamentu... Također, među gubitnike se može svesti Bruna Esih, tj. njezini 'Nezavisni za Hrvatsku' koji su ispali najveći gubitnici raskola desnice.

-----------------------------

23.00 - Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za Europski parlament, koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), HDZ je osvojio 5 mandata, SDP 3, a Hrvatski suverenisti, Mislav Kolakušić, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan mandat .

HDZ je dobio 23,21 posto glasova, lista SDP-a osvojila je 18,36 posto glasova, a na trećem mjestu su Suverenisti sa 8,29 posto.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića dobila je 7,67 posto glasova, Živi zid 5,81, a Amsterdamska koalicija 5,62 posto.

Podaci su dobiveni temeljem obrade 89,69 posto biračkih mjesta, a obrađeno je 83,71 posto glasova. Na obrađenim biračkim mjestima odazvalo se 914.664 birača, odnosno 29,57 posto birača..

-----------------------------

>>> NOVO Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je u nedjelju da je, prema neslužbenim informacijama o rezultatima izbora, SDP najjača stranka u Zagrebu i većini županijskih središta, čime je pokazao da je "nepoderiv".

Opširnije pročitajte OVDJE

-----------------------------

22:36 Prema novim projekcijama budućeg saziva Europskog parlamenta, Europska pučka stranka ostaje najjača, ali s 46 mandata manje nego dosad, a socijalisti su drugi s 40 mandata manje nego u dosadašnjem sazivu.

Prema izlaznim anketama iz 11 zemalja članica i predizbornim anketama u 17 članica, Europska pučka stranka dobija 170 mjesta, što je 46 zastupnika manje nego sada. Socijalisti i demokrati dobivaju 147 mjesta, 40 manje nego sada.

Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebali bi imati 103 mjesta, 34 mandata više. Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija, imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Europski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 59 mjesta, 18 mandata manje. Dosadašnji zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije, u kojem su talijanski antisistemski pokret Pet zvijezda i stranka Brexit Nigela Faragea 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena europska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 46 mjesta, šest manje nego dosad.

-----------------------------

22:06 - IDS se obratio javnosti tek nakon 21 sat te vele da su zadovoljni izlaznošću birača u Istri, ali i činjenici da je opet većina birača glasala za njih.

-Imamo europarlamentarca, euforično je rekao predsjednik IDS-a Boris Miletić prije nego su on i istarski župan Valter Flego krenuli prema Zagrebu gdje će s koalicijskim partnerima čekati objavu izbornih rezultata Državnog izbornog povjerenstva.

-Hvala svima što smo još jednom ostvarili pobjedu u Istri. Mi smo govorili o programu i idejama napredne i otvorene, tolerantne, jedne progresivne i normalne Hrvatske koju želimo vidjeti sutra u Europskom parlamentu. Bez vas ne bismo uspjeli napraviti ovakav rezultat i biti dominantna opcija na našem poluotoku, kazao je Flego. Dodao je da je sretan što su Istrani ponovno prepoznali njihov program i dali im povjerenje.

Pula, 260519.
U stozeru IDS-a prate se izborni rezultati za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Valter Flego i Boris Miletic na press konferenciji.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Valter Flego i Boris Miletić

Miletić je dodao da je za Istru veliki uspjeh imati europarlamentarca budući da Istra ima samo 209 tisuća stanovnika, a da Europski parlament ima 751 eurozastupnika na 600 milijuna ljudi.

- Nije to lako, ali uvijek smo htjeli biti najbolji. Nisu bili laki ovi izbori. Gledamo što se dešava u Europi, jača desni populizam. Ali u Istri nije prošao i neće proći, poručio je Miletić. Kazao je da je IDS dao svog najboljeg čovjeka te se zahvalio Jakovčiću koji je Istru zastupao u zadnjem mandatu Europskog parlamenta.

- On je pet godina stvarno odradio. Rezultati govore da je IDS i da je dominantan u Istri. Vidimo i da je odaziv u Istri veći od prosjeka. IDS je napravio iskorak i idemo u Zagreb jer želimo napraviti iskorak na sljedećim izborima. Narod Hrvatske je rekao da ne želi ovaj HDZ, zaključio je predsjednik IDS-a. (Barbara Ban)

---------------------------------------

21:58 U stožeru Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), bez obzira što izlazne ankete pokazuju kako nisu osvojili nijedan mandat, ipak je vladalo zadovoljstvo kampanjom i porukama koje su poslane javnosti.

Milorad Pupovac kaže da je stranka ostvarila dobre rezultate, iako su pomalo razočarani što nisu dobili i “prvog Srbina u Bruxellesu”.

Jurica Körbler /

Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------------------------

21:51 U stožer Hrvatskih suverenista stigao je i Velimir Bujanec, a dvoranom se ori Thompsonova pjesma "Čavoglave".

Kako nam javlja naš novinar u stožeru je raspašoj, piju se pive, a neki ljudi su u stožer donijeli i svoju rakiju... Općenito, čini se da polako popuštaju kočnice okupljenih. Opširnije pročitajte OVDJE

---------------------------------------

21:05 Nositelj liste Amsterdamske koalicije Valter Flego još je u Puli u središnjici IDS-a sa članovima svoje stranke. Među njima je i dosadašnji europarlamentarac Ivan Jakovčić. Obratio se novinarima samo na početku večeri i kazao je da su prve izlazne ankete pokazale da su građani prepoznali njihovo program.

- Drago mi je da su odlučili dati podršku modernom i naprednom kandidatu naše koalicije koji će ih zastupati u Europskom parlamentu. Vidljiva je mobilizacija desnice te da su se oni trendovi koji su se dogodili u Europi sada zapljusnuli Hrvatsku. Žao mi je što populisti, radikali , odnosno krajnja desnica jačaju. Ja ću u Europskom parlamentu zastupati interese jedne otvorene i tolerantne Hrvatske, kazao je Flego, a potom se povukao.

Bilo je predviđeno da on i pulski gradonačelnik te predsjednik IDS-a Boris Miletić u 21 sat krenu prema Zagrebu i pridruže se članovima svoje koalicije u Novinarskom domu, ali to još nisu napravili. Očito čekaju daljnje rezultate da bi se obratili javnosti budući da su na granici za osvajanje jednog mandata. (Barbara Ban)

---------------------------------------

20:51 Za Jutarnji.hr je izlazne ankete komentirala SDP-ova Biljana Borzan.

"Mi smo ostvarili cilj koji smo si zadali a to su tri zastupnika. No činjenica je da velik broj građana smatra da Vlada vodi zemlju u krivom smjeru. EU izbori su ipak bili kombinacija toga za koga ljudi smatraju da bi bio dobar zastupnik i onoga što je situacija u Hrvatskoj. Ako uzmemo u obzir da HDZ trenutno dobro stoji, kao i desnica općenito, nema razloga za zabrinutost", kaže Borzan.

Više pročitajte OVDJE!

---------------------------------------

20:44 Marijana Petir čija je nezavisna lista prema izlaznim anketama blizu praga rekla je da očekuje još bolje rezultate s obzirom da se ankete rade u gradovima, a njezina lista je usmjerena na poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Zahvaljujem biračima koju su podržali moju neovisnu listu”, rekla je Petir koja s volonterima i kandidatima sa svoje liste prati izbornu noć u Maloj Ludini, njezinom rodnom kraju čime se zalaže za ravnomjeran razvoj Hrvatske.

"Ako se uspoređujemo s nekim političkim opcijama koje su imale novac i infrastrukturu, a mi smo blizu njihovom rezultatu onda možemo reći da smo odradili dobar posao i da su birači prepoznali ono što komuniciramo”, kazala je Petir.

---------------------------------------

20:39 Euractiv prvi donosi rezultate izlaznih anketa u većini država Europske unije. Izbore je obilježila najveća izlaznost u 20 godina.

Opširnije pročitajte OVDJE, a mi vam otkrivamo da bi veliki poraz mogao doživjeti francuski predsjednik Emmanuel Macron.

------------------------------

20:33 Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš komentirala je rezultate izbornih anketa prema kojima Amsterdamska koalicija osvaja jedan mandat.

"Ova je kampanja bila duga i dosadnjikava i ovaj odnos snaga kandidata je sada rezultat toga. Mi smo naglašavali da se zalažemo za tolerantnu Hrvatsku i Europu, a vidimo da jačaju populizam i radikalne opcije, one snage koje se deklariraju kao razbijači Europske unije", rekla je Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže da mu je drago da se vodeća politička opcija počela urušavati.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------

20:24 Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka u prošlom sazivu EP-a smatra da je HDZ isprofilirao mlade kandidate:

- Imamo puno prepoznatljivih lica i naša kampanja je bila afirmativna i dobra. Nismo ni za koga govorili da nije dobar ili nešto slično.

Opširnije o reakcijama iz HDZ-ovog stožera pročitajte OVDJE!

-------------------------------------------

20:22 Veliko oduševljenje vlada u stožeru platforme Hrvatskih suverenista koji su prema prvim izlaznim anketama osvojili jedno mjesto u Europskom parlamentu. Nositeljica liste Ruža Tomašić (Hrvatska konzervativna stranka) kaže kako su zadovoljni s rezultatima anketa, ali da vjeruju kako će biti još puno bolje.

Kako je to izgledalo u njihovom stožeru pogledajte OVDJE!

-------------------------------------

20:11 Nositelj liste Amsterdamske koalicije na europskim izborima Valter Flego, komentirajući u nedjelju navečer u izbornom stožeru IDS-a prve izlazne ankete po kojima ta koalicija dobiva jedan mandat u Europskom parlamentu istaknuo je kako mu je drago što su građanke i građani Hrvatske prepoznali program o kojem su članovi Amsterdamske koalicije govorili diljem Hrvatske.

"Za konačne komentare treba treba još pričekati, no drago mi je što već prve izlazne ankete pokazuju da su građani prepoznali naš program i što su odlučili dati podršku modernom i naprednom kandidatu naše koalicije, koji će ih zastupati u Europskom parlamentu", rekao je Flego.

"Žao mi je što, očito, populisti, radikali, odnosno krajnja desnica jačaju", poručio je Flego dodavši kako će on u Europskom parlamentu zastupati interese otvorene i tolerantne Hrvatske.

---------------------------------

20:04 Neovisni za Hrvatsku prema izlaznim anketama ostaju minimalno ispod praga od 5 posto glasova.

"Nismo ga niti dobili niti izgubili. Ovo će biti duga noć. Nasuprot predizbornim anketama, možemo biti zadovoljni ovim rezultatom. No, pričekajmo prve službene rezultate. Odlučivat će svaki glas", rekao je Zlatko Hasanbegović.

------------------------------------

20:01 Čelnik Mosta Božo Petrov nije želio komentirati rezultate izlazne ankete, po kojima je upitno hoće li uopće osvojiti ijedan mandat, istaknuvši kako je razočaran što veći broj građana nije izašao na izbore.

"Danas su građani mogli reći svoje, trećina je izašla na izbore, a dvije trećine nije izašlo. Meni bi bilo očekivano da građani ipak malo više izađu", izjavio je Petrov nakon objave izlaznih anketa.

"To također govori o apatiji u društvu. Dvije trećine građana Hrvatske očito uopće nije bilo zainteresirano za EU izbore što dovoljno govorio i o politici koja se vodi. Treba se ljude više uključivati da donose odluke, pogotovo na referendumima", ocijenio je Petrov i dodao kako čekaju konačne rezultate izbora.

Zagreb, 260519.
Draskoviceva 23, sjediste MOST-a.
Pracenje izbornih rezultata stranke MOST nezavisnih lista  za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Nikola Grmoja.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Nikola Grmoja

-------------------------------

19:52 Objavljene su nove izlazne ankete zaključno sa 19 sati. Po njima, HDZ osvaja pet mandata, SDP tri mandata, a Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid te Amsterdamska koalicija po jednog zastupnika.

Kad su postoci u pitanju, HDZ osvaja 23,04 posto, SDP-u pripada 17,90 posto podrške, Nezavisna lista Mislava Kolakušića dobiva 8,09 posto podrške, Hrvatski suverenisti 6,61 posto, Živi zid 6,59 posto, a Amsterdamska koalicija 5,47 posto podrške.

--------------------------------

19:50 Nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler rekao je nakon objave rezultata prvih izlaznih anketa kako očekuje da će njegova stranka do kraja večeri ostvariti zacrtani cilj - pet mandata u Europskom parlamentu.

"Pratimo prve rezultate koje će nam dolaziti, ali i prve prave rezultate, a ne izlazne ankete jer su one i ranije bile dosta nenaklonjene HDZ-u. Uvjeren sam da ćemo do kraja večeri uspjeti ostvariti ono što smo si zacrtali kao cilj - da HDZ u Europskom parlamentu ima pet zastupnika", rekao je Ressler komentirajući prve izlazne ankete po kojima HDZ osvaja četiri mandata.

-----------------------------

19:44 Mislav Kolakušić, koji prema izlaznim anketama osvaja mandat eurozastupnika, nema stožer niti će večeras komentirati rezultate izbora.

-----------------------------------

19:38 Bruna Esih kaže da Neovisni za Hrvatsku nisu iznenađeni što im izlazne ankete predviđaju jedan mandat.

"Nije nas ništa iznenadilo. Kao što nas neće iznenaditi ako dođe do promjena. Nikad nismo bili fascinirani anketama. Nama je najvažnije da su naši birači uz nas i da je atmosfera u našoj biračkoj bazi fantastična", rekla je Bruna Esih za Novu TV.

Zagreb, 110519. 
Savska ulica.
U punoj dvorani hotela Westin odrzava se predizborni skup stranke Nezavisni za Hrvatsku na kojem se predstavljaju kandidacijske liste i kandidati na predstojecim Europskim izborima.
Na fotografiji: Bruna Esih.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Bruna Esih

--------------------------------

19:35 U stožeru SDP-a nema veće euforije nakon izlaznih anketa. Tonino Picula rekao je da je rezultat nešto što je SDP i priželjkivao.

"Mislim da ćemo doista uspjeti i riješiti probleme. Ako tako i ostane do kraja, nastavit ću se u Europskom parlamentu zalagati za one zemljopisno zakinute sredine, ruralne krajeve...", rekao je Tonino Picula.

Opširnije pročitajte OVDJE!

Zagreb, 260519.
Iblerov trg, sjediste SDP-a.
Pracenje izbornih rezultata Socijaldemokratske partije Hrvatske za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Biljana Borzan i Tonino Picula.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Biljana Borzan i Tonino Picula

---------------------------------

19:32 Ruža Tomašić, sudeći po izlaznim anketama, će i idućih pet godina raditi u Europskom parlamentu.

"Vjerujem da su građani prepoznali moj rad, sa mnom znaju da ne glasaju za mačka u vreći. Znaju da sam ja odradila ono što sam trebala odraditi", rekla je Tomašić za N1.

Zagreb, 260519.
Hotel Dubrovnik.
Pracenje izbornih rezultata Hrvatskih suverenista za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Ruza Tomasic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Ruža Tomašić

----------------------------------

19:30 Živi zid prema izlaznim anketama osvaja jedan mandat. Ipak, stranka je odlučila da neće imati stožer. Ne žele otkriti gdje se nalaze, skrivaju se i komuniciraju isključivo preko društvenih mreža.

Više pročitajte OVDJE!

-----------------------------

19:26 Počele su stizati prve reakcije nakon objave izlaznih anketa. Smrknuti predsjednik Sabora Gordan Jandroković otkriva da prema njihovim procjenama HDZ osvaja pet mandata.

"Polako, nećemo još davati nikakve ocjene", rekao je Jandroković.

Opširnije pročitajte OVDJE!

Zagreb, 260519.
Trg zrtava fasizma, sjediste HDZ-a.
Pracenje izbornih rezultata Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament 2019.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic, predsjednik hrvatskog sabora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Gordan Jandroković

----------------------------------

Izlazne ankete, koje je za domaće nacionalne televizije provela agencija Ipsos, donose prve procjene rezultata izbora za Europski parlament u Hrvatskoj.

Kako su objavili HRT, Nova TV i RTL, četiri mandata osvaja HDZ, SDP će u Europskom parlamentu predstavljati tri zastupnika, lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija i Neovisni za Hrvatsku osvajaju po jedan mandat.

U postocima to izgleda ovako: HDZ osvaja 23,43 posto, SDP 18,38 posto, Nezavisna lista Mislava Kolakušića 8,20 posto, Hrvatski suverenisti 6,43 posto, Živi zid 6,25 posto, Amsterdamska koalicija 5,59 posto te Neovisni za Hrvatsku 5,09 posto.

Prema izlaznim anketama, prvi 'ispod crte' je Most koji na europskim izborima osvaja 4,70 posto glasova. KLGB Marijana Petir osvaja 3,94 posto, a Startu Dalije Orešković pripada 2,48 posto glasova.

Platforma Možemo! osvaja 2,31 posto glasova, a procjena je da će HNS, član vladajuće koalicije, osvojiti 2,16 posto glasova. Odmah ispod je i SDSS koji po anketama osvaja 1,99 posto glasova, dok stranka Bandić Milan 365 osvaja 1,98 posto podrške birača.

Kako je statistička pogreška +/- 1,1 posto moguće su promjene do kraja večeri.

Izborni dan protekao mirno

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta. "Izborni je dan protekao mirno s tek manjim brojem uobičajenih nepravilnosti koje nisu utjecale na izborni proces", kaže potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić- Križanić.

Podsjetimo, do 16:30 sati je u Hrvatskoj glasalo 21,31 posto birača. Prije pet godina izlaznost je bila 16,45 posto, s tim da se, umjesto do 16:30 sati, mjerila do 16 sati.

Dobra je izlaznost i na biračkim mjestima u inozemstvu, odnosno Europi, gdje je do 16:30 sati glasovalo 12.800 birača, od čega u Bosni i Hercegovini gotovo osam tisuća. U Njemačkoj je glasovalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament bira se u još 46 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike glasovanje je već završeno u Australiji, Japanu, Indoneziji, Indiji...

Posljednje otvoreno biračko mjesto je ono u Los Angelesu, otvoreno je u 16 sati po hrvatskom vremenu, što znači da će se zatvoriti u ponedjeljak u 4 sata ujutro, po hrvatskom vremenu.

Dobra izlaznost i u inozemstvu

Pravo birati zastupnike u Europski parlament ima nešto više od 3,8 milijuna birača, zastupnici se biraju proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja. Glasovi koje pojedini kandidat dobije na taj način, 'vrijede' samo ako je dobio najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista, izborni je prag pet posto.

Dobra je izlaznost i na biračkim mjestima u inozemstvu, odnosno Europi, gdje je do 16,30 sati glasovalo 12.800 birača, od čega u Bosni i Hercegovini gotovo osam tisuća. U Njemačkoj je glasovalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament bira se u još 46 država diljem svijeta.

Prvi, nepotpuni rezultati izbora znat će se večeras iza 23 sata, a razvoj događaja tijekom izborne večeri iz minute u minutu pratite uživo na našem portalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56