SUBVENCIONIRANI STANOVI

Novi slučaj zlouporabe stanova namijenjenih zbrinjavanju mladih obitelji: Od 20 stanova POS-a na Malom Lošinju, osam se koristilo kao apartmani

Predrag Štromar
 Davor Pongračić / CROPIX

Država i Grad Mali Lošinj su preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odlučili investirati više od 12,6 milijuna kuna javnog novca kako bi krajem 2015. krenuli u gradnju 20 stanova po modelu društveno poticane stanogradnje (POS).

Od studenog 2015. do ožujka 2017. izgrađene su dvije zgrade sa po deset stanova na atraktivnoj lokaciji s pogledom na more, a 28. ožujka 2017. gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) svečano je uručila ključeve za 20 malološinjskih obitelji koje su, mislilo se tada, riješile svoje stambeno pitanje.

Novi ugovori

No, kako smo istražili, samo u jednoj zgradi čak je šest od deset stanova bilo pretvoreno u apartmane, dok su u drugoj zgradi najmanje dva stana koja je država subvencionirala uređena za apartmane.

Vlasnici stanova odlučili su zloupotrijebiti POS-ov model, koji bi trebao rješavati stambeno pitanje mladih obitelji koje nemaju gdje živjeti, i na nekretninama koje je država subvencionirala u ljetnim mjesecima zarađivali su minimalno 100 eura po danu, odnosno, ako su bili puni barem dva ljetna mjeseca, zaradili su minimalno 6000 eura bruto.

Stanove su kupovali po cijeni od 1125 eura po četvornom metru, a danas je prosječna cijena četvornog metra u Malom Lošinju viša od 2000 eura.

Apartmane su sada, tvrde vlasnici s kojima smo razgovarali, odjavili, a zbog zakonskih izmjena u idućih 10 godina neće ih smjeti prodavati, davati u najam podstanarima niti ih pretvarati u apartmana. Sve do srpnja 2019. nitko im nije branio da to rade, jer nije bilo zakonske zabrane niti je to bilo definirano u ugovoru koji su potpisivali, a sada je izmijenjen Zakon o POS-u.

U Ministarstvu graditeljstva pojašnjavaju kako se izmjenama sprečava zloupotreba javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaje stanova.

- Svi novi ugovori sadrže zabranu davanja u najam ili prodaju stana POS-a. Ako netko unatoč zakonskoj zabrani odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će APN, koji potom o svemu obavještava banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. Uz to, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora - kažu u resornom ministarstvu.

Osim toga, Zakon sada sadrži i odredbe koje se odnose na sprečavanje zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova kupljenih prije 10 godina od dana stupanja na snagu Zakona o POS-u, što se definira upisom u zemljišne knjige. Nakon donošenja zakona takvi se stanovi više ne smiju ni kategorizirati u turističke svrhe niti oglašavati.

- Dosad smo imali nekoliko slučajeva da je korisniku cijeli kredit sjeo na naplatu, što je uslijedilo nakon upisa u zemljišne knjige. Isto tako, reagira se po svakoj prijavi te će se i slučajevi iz vašeg upita odmah provjeriti te će se reagirati sukladno zakonu - rekli su nam u ministarstvu.

Vlasnici nezadovoljni

Toga su sada itekako svjesni i vlasnici spornih stanova s kojima smo razgovarali. Tvrde da više ne iznajmljuju stanove, ali misle da je to nepravedno jer takvi uvjeti nisu bili kada su kupovali stanove.

- Ne smijemo više, nažalost, iznajmljivati. Odjavila sam apartman i jako sam žalosna zbog toga, jer kada smo sklopili ugovor, takve klauzule nije bilo. Onda je to nametnuto izmjenom zakona prošle godine. Sada ne smijemo imati ni podstanare niti iznajmljivati turistima idućih 10 godina - kaže jedna od vlasnica stana u POS-ovoj zgradi. Tvrdi da inače živi u tom stanu, ali bi se ljeti preselila roditeljima i dva mjeseca iznajmljivala turistima.

- Ljudi su se snalazili, znate, treba otplaćivati kredit. Nije nama to poklonjeno, cijena je bila skoro 1200 eura po četvornom metru - kaže ova vlasnica nekadašnjeg apartmana “Radmila” u POS-ovoj zgradi. Njezina susjeda u zgradi do njene, u kojoj je bilo čak šest apartmana, vlasnica je stana većeg od 60 četvornih metara koji je bio pretvoren u apartman Dora.

“Objekt ‘Dora’ sadrži terasu s pogledom na more, a udaljen je oko 2,1 kilometar od Muzeja Apoksiomena. Apartman je izgrađen 2017. i nalazi se na 200 metara od utvrde Kaštel. Smještaj obuhvaća spavaću sobu, dnevni boravak i kuhinju s blagovaonicom” - tako se reklamirao na poznatoj buking stranici.

- Što je tu je, borimo se - kaže vlasnica “Dore”.

Živi, kaže, kod roditelja, iznajmljivala je kako bi mogla otplaćivati kredit i uredno je dobila kategorizaciju od Ministarstva turizma.

- Sada je takav zakon i mi smo odjavili smještaj, iako nismo dobili ništa napismeno. To nije u redu jer nama u ugovoru nigdje nije pisalo da ne smijemo iznajmljivati niti prodavati, a još smo i pitali možemo li. Kada bismo tužili državu, sigurno bismo dobili, ali to je dugotrajan proces. Sigurno ne bismo digli kredit na 20 godina da smo to znali - kaže vlasnica ovog stana.

Tvrdi i da je gradnja bila jako nekvalitetna, da voda pušta na sve strane, da nisu dobili parket nego laminat, da su pločice bile napuknute, lajsne oštećene i da su morali uložiti 10.000 eura da bi se uopće mogli useliti. A ljeti bi cijela obitelj išla roditeljima, dok su POS-ov stan iznajmljivali.

Život ide dalje

Sličnu priču ima i vlasnica nekadašnjeg apartmana “Noa”.

- Odjavili smo apartman, živimo u tom stanu, ali ljeti smo se selili roditeljima i iznajmljivali dva mjeseca da možemo preživjeti otplatu kredita. Ali, dobro, snaći ćemo se, živjet ćemo skromnije. Život ide dalje - kaže vlasnica “Noe” iz iste zgrade. U toj zgradi bili su i apartmani “Nancy”, “Karlo”, “Diana”, a u zgradi u kojoj je “Radmila” bio je i apartman “Arianna”.

Pokušali smo stupiti u kontakt i s gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić, ali nije nam se javljala na pozive. Ona je bila zamjenica dugogodišnjeg gradonačelnika, a sada ministra turizma Garija Cappellija, da bi onda postala gradonačelnica kad je on otišao u Vladu. Još za vrijeme Cappellija Gradsko vijeće podržalo je u listopadu 2015. odluku da Grad sufinancira radove na zgradi iznosom od 2,5 milijuna kuna kako bi uopće došlo do izgradnje, jer APN nije mogao sam financirati radove koji su znatno skuplji na otocima nego na kopnu. Iz Grada su tada tvrdili da su svi stanovi prodani sukladno konačnoj listi reda prvenstva koju je utvrdio Grad. Listu nismo uspjeli naći među objavama i službenim glasnicima, ali već tada, kada su stanovi dovršeni, postojala je sumnja Malološinjana da se stanovi neće koristiti za stanovanje.

Atraktivna pozicija

“Mladi se sele s otoka ili žive s roditeljima i u tridesetima, a POS-ove stanove dobiva ekipa koja već ima riješeno stambeno pitanje, samo formalno nema nijednu nekretninu na sebi. Grad je ulupao novce poreznih obveznika da bi pojedinci dobili apartmane na atraktivnoj poziciji. Svaka čast”, jedan je od komentara na vijest o svečanom uručenju ključeva.

Drugi stanovnik Lošinja piše pak kako njegova obitelj i on od gradonačelnice očekuju da će organizirati nenajavljene kontrole kako bi se stvarno vidjelo tko stanuje u tim stanovima, a tko ih iznajmljuje.

“Na svoje smo uši čuli od pojedinaca koji su dobili stan u Creskoj da uopće neće živjeti u tim stanovima, nego će ih iznajmljivati. Smatramo kako je to važno jer nije u redu da se neki prezentiraju kao socijalni slučajevi i dobiju stan koji će iznajmljivati, a mi koji stvarno jesmo bez ikakve nekretnine i bogatih roditelja i dalje nemamo ništa”, piše ovaj ogorčeni Malološinjanin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:42