NETRANSPARENTNO

NOVI SLUČAJEVI SPORNE DODJELE BRANITELJSKIH STANOVA Ministar Goran Marić iseljava Getoš Magdić i dvojicu spornih stanara

 CROPIX/Google

Nakon što je Jutarnji list prije tri tjedna objavio priču o Bruni Paureviću, kojemu je Ministarstvo hrvatskih branitelja dodijelilo stan na korištenje od 80 metara četvornih u centru Zagreba iako nema ni status branitelja, a pod opravdanjem da je to za potrebe liječenja, otkrilo se da postoji još slučajeva netransparentne dodjele stanova.

Kako Jutarnji doznaje, a potvrđuje dokumentacija do koje smo došli, Ministarstvo hrvatskih branitelja od Ministarstva državne imovine tražilo je još tri stana za potrebe liječenja branitelja, a u jedan od njih useljena je i optuženica za ratne zločine u slučajevima selotejp i garaža, Gordana Getoš Magdić.

Status i dokumentacija

No, ona barem ima status braniteljice i invalid je Domovinskog rata, tvrde u Ministarstvu branitelja, kao i ostale osobe koje su dobile stanove na privremeno korištenje uz svu potrebnu dokumentaciju. Bruno Paurević im se, kažu neslužbeno, provukao jer je i on imao dokumentaciju, ali je pitanje sada je li ona valjana. Međutim, činjenica je da uopće nije imao status branitelja, da je počeo renovirati stan, a da dokumentacija koju je nama poslao ne pokazuje ozbiljnije zdravstvene probleme.

Dakle, uz stan u Petrinjskoj 31 u koji je useljen Bruno Paurević, Ministarstvo branitelja uselilo je još neke osobe u stanove na adresama Drage Ivaniševića 10A, Trnsko 20 i Selska cesta 125, u kojem je Getoš Magdić. I tvrde da je njihovo Povjerenstvo na temelju dokumentacije useljavalo te ljude, da su im doista zbog potrebe liječenja ustupili te stanove i da će sada biti iseljeni.

U međuvremenu, Ministarstvo državne imovine poslalo je DORH-u zahtjev za iseljenje Bruna Paurevića, koji za Jutarnji list poručuje da će se ipak iseliti iz stana te da će tužiti medije, a Ministarstvu branitelja poslali su prošli utorak i dopis u kojemu traže povrat i svih drugih stanova.

- Da bismo stvorili uvjete da se slične okolnosti ne ponavljaju, ubuduće će Ministarstvo državne imovine tražiti od Ministarstva hrvatskih branitelja da se uz pisani zahtjev dostavi i rješenje Ministarstva branitelja kojim se utvrđuje status branitelja, veličina stana i pravna osnova za korištenje - poručuje za Jutarnji ministar državne imovine Goran Marić.

Povjerenstvo

Dosadašnja je praksa bila takva da bi Ministarstvo hrvatskih branitelja od Ministarstva državne imovine samo navelo koji stan im se treba dodijeliti za potrebe liječenja neke osobe, bez detaljnijih obrazloženja i dokumenetacije, pa su se ti zahtjevi i odobravali bez provjere. Nakon što je otkriven slučaj Paurević, Ministarstvo državne imovine sada želi jasnije kriterije na temelju kojih će se dodjeljivati stanovi. A ova tri stana koja su se naknadno otkrila u vlasništvu su Ministarstva obrane (MORH) i oni su s Ministarstvom branitelja dogovarali te slučajeve.

Iz Ministarstva branitelja pak poručuju da su raspustili Povjerenstvo koje je odlučivalo o dodjeli stanova, te formirali novo koje je za neke stanove već donijelo rješenje da se osobe isele i stanovi vrate, a za ostale će donijeti rješenje kada im Ministarstvo državne imovine dostavi zahtjev, iako tvrde da su dodijelili stanove jer su tim ljudima bili potrebni za liječenje. Paurević se, kažu, provukao i bit će iseljen, ali za ostala tri slučaja tvrde da su privremeno zbrinuti jer im je bilo potrebno.

- Formirali smo novo Povjerenstvo koje će analizirati svaki predmet koji nam stigne ponaosob. Nismo još dobili spise od Ministarstva državne imovine, a kada to dobijemo i njihov zahtjev za povrat, stanove ćemo vratiti - poručuje za Jutarnji ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:08