TKO ĆE UGOSTITI PREDSJEDNIKA AZERBEJDŽANA?

NOVI SUKOB PREDSJEDNIKA I PREMIJERA Milanović želi ceremoniju u Vladi, Josipović na Pantovčaku

 Davor Pongračić/CROPIX

Ivo Josipović i Zoran Milanović ponovno su, najblaže rečeno, zahladili odnose, a povod je najavljeni posjet Ilhana Alijeva, predsjednika Azerbajdžana, koji dolazi u Zagreb u ponedjeljak 11. ožujka, doznaje Jutarnji list od izvora u hrvatskoj Vladi.

Razlog je borba za pravo prvenstva: Alijev bi u Zagrebu trebao potpisati važne ugovore o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Azerbajdžana i Josipović je očekivao da će, kao što se najčešće radi kada su u pitanju predsjednici država, i on biti uključen u cjelokupni događaj. Zato je zatražio da se sve odvija u Predsjedničkom uredu na Pantovčaku, gdje bi ugovore potpisali Josipović i Alijev te nadležni ministri dviju država.

Sporazum u Srbiji

Međutim, premijer Zoran Milanović odbacio je Josipovićev prijedlog i odlučio kako je za potpisivanje međudržavnih sporazuma nadležna Vlada Republike Hrvatske, a ne predsjednik države. Argument za takvu odluku jest da se radi o gospodarskim pitanjima koja su isključivo posao njegove Vlade - i Josipović s time nema veze. S druge strane, u Predsjedničkom uredu smatraju kako bi takve sporazume trebali potpisivati čelnici država, a skupa s njima i ministri koji su nadležni za pojedina područja. Primjerice, nedavno su Azerbajdžan i Srbija potpisali Sporazum o strateškoj suradnji, i to predsjednici Alijev i Tomislav Nikolić.

Ipak, čini se da je Milanović izišao kao pobjednik u ovom sukobu. Azerbajdžan spada među najbogatije države svijeta kada je riječ o rezervama nafte i plina i hrvatske su vlasti izuzetno zainteresirane za jačanje gospodarskih veza.

Na prošloj sjednici 28. veljače Vlada je usvojila i točku 29. “Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i vlade Republike Azerbajdžana o suradnji u području zaštite okoliša i prirode”.

Čačićevo putovanje

No, činjenica je da je Ivo Josipović (ne računamo li bivšega predsjednika Stjepana Mesića) prvi u aktualnoj vlasti inicirao jačanje ekonomskih odnosa s Azerbajdžanom. U ožujku 2012. Josipović je u Bakuu predvodio hrvatsku delegaciju na Gospodarskom forumu na kojem je sudjelovalo tridesetak hrvatskih i 140 azerbajdžanskih tvrtki. U formalnom pogledu, forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Fondom za izvoz i promociju Azerbajdžana, a sudjelovali su i predsjednici Ivo Josipović i Ilham Alijev. U Baku je otputovao i tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, a posebno je zanimanje Hrvatska pokazala za plinovod kojim će se plin distribuirati iz Azerbajdžana do europskih potrošača.

- Azerbajdžan je jedna od onih zemalja s kojima imamo vrlo dobru perspektivu međusobne suradnje na gospodarskom planu. Jučer smo imali gospodarski forum i već su tada neki dobri poslovi ugovoreni, posebno kada je riječ o novim brodovima - rekao je tom prilikom Josipović. Sada kada azarbajdžanski predsjednik Alijev stiže u Hrvatsku, Josipović je očekivao da će cjelokupni događaj biti organiziran pod predsjedničkom ingerencijom, a posebno potpisivanje međudržavnih sporazuma. No, s time se nije složio premijer Zoran Milanović te je tako nastavljena kriza u odnosima dvojice najmoćnijih političara u državi.Q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:36