NEŠTO RANIJI ROK

NOVI TV SIGNAL KREĆE RANIJE NEGO ŠTO JE NAJAVLJENO Cijeli projekt bit će završen prije Eura, evo do kada točno morate kupiti nove prijamnike

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2019. u 14:29

Osijek, 230311.
Veceras je u Osijeku svecano otvoren najveci regionalni trgovacki centar Portanova koji se prostire na povrsini od 80 tisuca kvadrata.U Portanovi ce biti otvoreno preko 100 trgovina koje ce zaposljavati vise od tisucu djelatnika a u cijeli projekt investitora Zeljka Bilosa osjeckog podezetnika ulozeno je 85 milijuna eura..Na svecanom otvorenju bio je prisutan veliki broj poznatih osoba iz politickog i javnog zivota.
Na fotografiji:trgovina tehnickom robom,Konikom.
Foto: / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Odašiljanje televizijskih signala u starom DVB-T MPEG-2 sustavu umjesto 1. srpnja prestat će već od 25. svibnja 2020. u pojedinim regijama, a prelazak na novi sustav DVB-T2 H.265/HEVC u cijeloj Hrvatskoj bit će dovršen prije početka Europskog prvenstva u nogometu, odlučio je HAKOM na temelju zahtjeva Odašiljača i veza (OiV).

HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djalatnosti) priopćio je u ponedjeljak da prihvaća zahtjeve OiV-a za nešto raniji rok početka korištenja radijskih frekvencija za odašiljanje TV programa u novom DVB-T2 sustavu s H.265/HEVC standardom kodiranja.

Tako je novi rok u dozvoli izdanoj OIV-u pomaknut s prvobitno za to određenog datuma 1. srpnja na 25. svibnja 2020., od kada će početi prelazak na novi sustav po odašiljačkim regijama.

Iz HAKOM-a kažu da bi sve trebalo biti dovršeno do EP u nogometu (koji će se igrati u 12 europskih gradova od 12. lipnja do 12. srpnja 2020.).

- OiV je u svojem zahtjevu za izmjenom roka pojasnio kako bi zbog interesa javnosti promjenu sustava odašiljanja trebalo obaviti prije samog početka natjecanja, a ne tijekom njegova trajanja, čime se osigurava stabilno stanje novog odašiljačkog sustava za vrijeme tog EP-a, ali i druge učinke, poput slike u HD rezoluciji - iznose iz HAKOM-a.

Ne moraju svi mijenjati televizore

Iz HAKOM-a navode i tko treba, a tko ne treba mijenjati televizore.

- Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike, tzv. set top boxove, koji podržavaju novi sustav, trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk. Građani koji pak TV programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja, od nekoga od operatora, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a, neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu - poručuju iz HAKOM-a.

Najavljuju i da će OiV građane na vrijeme obavijestiti o točnoj dinamici prelaska na novi sustav po regijama.

Iz HAKOM-a objašnjavaju i da je trenutačno u RH u upotrebi stari sustav odašiljanja TV programa DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dozvoljava prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti HD, a što će novi sustav omogućiti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo