TURBULENCIJE U PARTIJI

NOVI VELIKI OBRAČUN U SDP-u: OVOGA PUTA KOPLJA SE LOME OKO EUROPSKIH IZBORA Protivničke struje jedna drugu guraju na listu očekujući loš rezultat

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon više od dva mjeseca pauze, predsjednik SDP-a Davor Bernardić za utorak je sazvao sjednicu Predsjedništva stranke. Članovi Predsjedništva koji su preživjeli unutarstranačke sukobe (četiri su suspendirana, a Bojan Glavašević je otišao iz SDP-a) trebaju se okupiti kako bi potvrdili listu SDP-ovih kandidata za Europski parlament. Bernardić je, saznajemo, pripremio popis od 12 imena, ali bez njihova poretka na listi, a među imenima nema njegovog. Bernardić zbog lošeg osobnog rejtinga (u siječanjskom CRO Demoskopu nije ni u prvih deset političara koji bilježe pozitivan dojam, a SDP-u je dodatno pao rejting na 16,1 posto) ne želi na listu za Europski parlament, a potpredsjednici SDP-a Zlatko Komadina i Rajko Ostojić iz istih ga razloga žele vidjeti na čelu liste.

- Smatram da prvi na listi mora biti predsjednik stranke Davor Bernardić. Ne predstavlja potpredsjednik stranku, nego je predstavlja predsjednik. Upravo su EU izbori mjesto i vrijeme gdje šef stranke mora preuzeti odgovornost i povesti vojsku u izbornu bitku. I to ću predložiti na vodstvu stranke - kazao je nedavno Komadina. Naime, kada je Komadina napokon odlučio uskratiti Bernardiću podršku na čelu stranke i prikloniti se strujama u SDP-u koje žele njegovu smjenu, više za to nije imao dovoljno ruku u Glavnom odboru. To je razlog zbog kojeg on i Ostojić žele Bernardića gurnuti na čelo liste za europarlamentarne izbore jer bi se na izborima vrlo egzaktno pokazalo kamo ide SDP s njim na čelu.

Kada bi SDP osvojio manje od tri očekivana mandata i ako bi Bernardić bio među kandidatima s najmanje preferencijalnih glasova, teško bi i dalje mogao braniti svoju poziciju na čelu stranke. Dakako da je Bernardić toga svjestan i nije mu na kraj pameti preuzeti ovakav rizik. Uostalom, i on je s istom računicom Komadini nudio da bude na čelu liste, i to u vrijeme kada se kalkulirao da bi Komadina kao v.d. mogao preuzeti vođenje stranke.

Argumentacija s kojom Bernardić odbija nositi listu svodi se na to da predsjednici velikih stranaka ne idu na liste za europarlamentarne izbore. Govori da na izborima neće sudjelovati ni Andrej Plenković kao predsjednik HDZ-a. Komadina pak podsjeća kako je i Zoran Milanović, kada nije bio premijer, vodio stranku na zagrebačke izbore. Dodaje pritom da će se i drugi oporbeni lideri, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak i ostali izložiti na ovim izborima, odnosno povesti liste.

- Predsjednik ste i to vas pripada - smatra Komadina. Od preostalih 14 članova Predsjedništva (brojeći i Bernardića) svega je njih pet čvrsto na stavu koji su zauzeli Komadina i Rajko Ostojić. Ovisno o tome kako će se odvijati rasprava, eventualno im se može pridružiti i Predrag Fred Matić koji bi stavio Bernardića na listu, ali tek na peto mjesto. SDP-ovci nam kažu kako Matić silno želi biti na prvi na listi na Europski parlament, dok aktualni zastupnici u EP-u, Biljana Borzan i Tonino Picula, mogu dobiti treće i četvrto mjesto. Matiću je, prepričavaju nam, već dosta situacije da stalno podržava Bernardića i čuva mu leđa, a pritom prolazi lošije od onih koji su ga rušili.

Tako navodi da su svi suspendirani članovi Predsjedništva koji su inicirali pismo kojim se tražila Bernardićeva ostavka ostali na funkcijama, od potpredsjednika Sabora do pozicija u saborskim odborima, da se i Biljani Borzan jamči dobro mjesto na listi iako je potpisala zahtjev za Bernardićevom ostavkom. A njega se preskače. Nije dobio šansu da ide na izbore za gradonačelnika Vukovara, nema pozicije u saborskim odborima, i sada očekuje prvo mjesto na listi za EP. Neki naši sugovornici iz Predsjedništva navode da će glasati za to da se Glavnom odboru predloži lista kandidata bez poretka, i bez Bernardića. Tvrde da Bernardić ne želi otkriti poredak na listi kako bi mogao manipulirati kandidatima.

Tako, ako ne znaju koje će biti na listi, članice Predsjedništva Romana Jerković i Ivana Posavec Krivec ne mogu biti razočarane i Bernardiću uskratiti daljnju podršku. Osim njih, od žena bi na listi trebala biti Borzan, zatim predsjednica županijske organizacije u Varaždinu Barbara Antolić Vupora, predsjednica zadarske županijske organizacije Renata Sabljar Dračevac, te Marina Opačak iz Slavonskog Broda. SDP će imati zip listu, a muški dio će zastupati Tonino Picula, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović, Gordan Maras, spominje se predsjednik gradske organizacije u Splitu Goran Kotur, Predrag Fred Matić, te Ranko Ostojić. Na listu ne želi Zlatko Komadina, a više nisu zainteresirani ni Rajko Ostojić i Domagoj Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:31