KUJUNDŽIĆEVO POVJERENSTVO

NOVI ZAKON O POBAČAJU U RUKAMA KONZERVATIVNIH LIJEČNIKA! Otkrivamo koji od njih već odbijaju raditi abortuse, Udruga: 'Pobačaj će postati nedostupan!'

 
U gornjem redu: prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ginekolog i ravnatelj KBC-a Zagreb (ne radi pobačaj), neurologinja prof. dr. sc. Zdravka Poljaković iz KBC-a Zagreb, ginekolog prof. dr. sc. Marko Vulić iz KBC-a Split (ne radi pobačaj), predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb Darko Marčinko i Tatjana Turudić, ginekologinja u bolnici Sveti duh u Zagrebu (ne radi pobačaj), u donjem redu: prof. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani bavi se liječenjem neplodnosti, prof. dr. sc. Urelija Rodin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ginekolog prof. dr. sc. Berivoj Mišković iz bolnice Sveti duh (ne radi pobačaj) i dr. Anica Čulo Margaletić s Katedre za obiteljsko pravo u Zagrebu

Ministarstvo zdravstva službeno je za Jutarnji list potvrdilo deset imena koja čine Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće.

Povjerenstvo je osnovano 10. studenog, a čine ga prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ginekolog i ravnatelj KBC-a Zagreb, u svojstvu predsjednika te devetero članova. Riječ je o ginekolozima prof. dr. sc. Berivoju Miškoviću i dr. sc. Tanji Turudić iz KB-a Sveti duh, ginekologu prof. dr. sc. Marku Vuliću iz KBC-a Split, neurologinji prof. dr. sc. Zdravki Poljaković, psihijatru prof. dr. sc. Darku Marčinku te ginekologinji prof. dr. sc. Dinki Pavičić-Baldani iz KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Anici Čulo Margaletić s Pravnog fakulteta, ginekologinji osječkog KBC-a mr. sc. Mirni Erman-Vlahović te prof. dr. sc. Ureliji Rodin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Četvero njih (Ćorušić, Mišković, Vulić, Turudić) ne rade pobačaje.

Konzervativni stavovi

- Zadaća stručnjaka je utvrditi iskustva država Europske unije koja se odnose na pravo prekida trudnoće te svojom analizom olakšati sastavljanje prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative - kažu u Ministarstvu zdravstva.

No, tko su članovi i kakvi su njihovi stavovi kada je u pitanju abortus? Predsjednik Povjerenstva Ćorušić poznat je po svojim konzervativnim stavovima i protivljenju abortusu. Tijekom javnih istupa za medije u kontekstu pobačaja naglašavao je: “Nitko ne govori o pravu na život treće osobe. U Hipokratovoj zakletvi piše da ćemo poštovati ljudski život od samog početka, a početak je začeće i s tog aspekta je pobačaj legalizirano ubojstvo.” Iako je moralni protivnik pobačaja i više je puta naglasio da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice, ne bi ga u potpunosti zabranio.

Kao nekadašnji HDZ-ov šef Odbora za zdravstvo, govorio je o potrebi pripreme žene koja želi pobaciti putem obaveznog savjetovanja s liječnikom, psihologom, socijalnim radnikom i, po mogućnosti, duhovnikom; govorio je da žena, ako nije vjernica ili je agnostik, neće morati na razgovor s duhovnikom, ali će trebati ići na obavezno savjetovanje s ostalim stručnjacima, osobito psihologom.

Prof. Mišković, član Povjerenstva za medije, naglašavao je da sve manji broj liječnika želi raditi pobačaje te da se u Svetom Duhu njih 40 posto poziva na priziv savjesti. Također je navodio kako se kod pitanja pobačaja sukobljavaju dva prava u hrvatskoj praksi: pravo žena na pobačaj i pravo ginekologa da odbije izvesti taj zahvat. Također je dao podršku inicijativi “40 dana za život”.

Članica Povjerenstva dr. Anica Čulo Margaletić dolazi s Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. Široj javnosti postala je poznata kao članica uže radne skupine za izradu Obiteljskog zakona, kojoj je na čelu bila šefica Katedre dr. Dubravka Hrabar, koja je iznjedrila zakon po kojem obitelj više nisu činili roditelji bez djece. Podsjetimo, zbog toga, ali i zbog niza drugih kontroverznih rješenja, prijedlog zakona povučen je iz procedure za manje od 24 sata. Na stranicama udruge U ime obitelji ova je pravnica čest gost.

O stavu splitskog ginekologa prof. Marka Vulića i ne zna se previše. Naime, više ga se spominje kao vrsnoga ginekologa, odnosno porodničara, pogotovo kad je riječ o carskom rezu. Njegovo se ime u medijima povezuje i sa Severinom jer je upravo on bio u timu koji je porodio poznatu pjevačicu. Koliko je poznato, on ne radi pobačaje.

Među članovima Povjerenstva je i supruga suca Ivana Turudića, Tanja Turudić.

Svjetonazor

- Oko imena osoba koja se nalaze u Povjerenstvu smo skeptični. Naime, dio njih znamo jer su javno govorili i o pobačaju i o prizivu savjesti, tako da se bojimo koliko će njihov rad biti nepristran, objektivan, stručan, znanstveno utemeljen ili će se raditi na ideološko-svjetonazorskom pitanju, što se pri donošenju ovakvog zakona ne bi smjelo dogoditi - smatra Iva Davorija iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Njihova je zadaća, kaže Davorija, utvrditi iskustva koja se provode u EU po pitanju regulacije i ne mogu činiti konkretne korake, ali zabrinuti su zbog svjetonazora uključenih.

Strah od propusta

- Ovo nije tim koji nama ulijeva nadu da će se raditi onako kako se treba raditi. Strah nas je da će se u nekim koracima činiti propusti. Pitanje je hoće li Povjerenstvo raditi transparentno i hoćemo li u ova tri mjeseca do novog zakona znati podatke i metodologiju kojom rade i do kojih zaključaka će doći - smatra Davorija. Zaključuje da su i zabrinuti oko prava na priziv savjesti jer su u Povjerenstvu, smatra, ljudi koji se strogo drže priziva savjesti.

- Brine nas da će se poslušati Ustavni sud i pobačaj će biti legalan, ali neće biti dostupan zbog velikog broja prizivača savjesti. Statistike ne postoje, a podaci se površno vode u bolnicama, što predstavlja dodatnu zabrinutost - zaključuje Davorija. Inače, kako smo neslužbeno doznali, Povjerenstvo se još nije sastalo. Barem ne u punom sastavu, tako da, formalno, još nije počelo raditi.

- Ono što smo dobili u zadatak jest da dobro proučimo iskustva iz EU i donesemo mišljenje. Za sada još nemamo što reći javnosti, ali vjerujem da će zajednički stav svih nas biti poznat na vrijeme - rekao nam je jedan od članova Povjerenstva i dodao da oni nisu ti koji o bilo čemu odlučuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:19