VELIKE PROMJENE

Novi Zakon o sportu: Uvode se kategorizacije sportova, nacionalne stipendije i naknade za trenere

Financijsku podršku dobit će i najugroženiji klubovi, a planirana su ciljana ulaganja u javnu sportsku infrastrukturu
 Davor Pongracic/Cropix

Zakon o sportu, početkom 2023. godine, trebao bi doživjeti niz novina. Ministarstvo turizma i sporta od 30. srpnja omogućilo je javnu raspravu o prijedlozima za izmjenu Zakona, a mogućnost komentara i savjetovanja završava danas. Resorna ministrica Nikolina Brnjac sa suradnicima predstavila je izmjene u Zakonu, koje bi svjetlo dana trebale ugledati iduće godine.

U izradi prijedloga Zakona sudjelovala je radna skupina od 15 članova, predstavnici krovnih sportskih udruženja, dijelovi nacionalnih saveza, te ostali predstavnici. Jedan od najvažnijih noviteta ogleda se u uvođenju kategorizacije sportova, koju će donositi krovna sportska udruženja na temelju kriterija masovnosti, zastupljenosti i uspješnosti. Vrlo bitan kriterij bit će i udio mladih sportaša u ukupnom broju sportaša.

Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše prve, druge i treće kategorije, dok će sportaši prve kategorije imati osigurano mirovinsko i zdravstveno osiguranje, naravno, uz postavljen cenzus. Od promjena u Zakonu koristi će imati i treneri i izbornici koji su zaslužni za osvajanje medalja na Olimpijskim, Paraolimpijskim i Olimpijskim igrama za gluhe, pa se tako planira uvesti mjesečna naknada za sve takve trenere starije od 55 godina.

image

Ministrica Nikolina Brnjac

Davor Pongracic/Cropix
image

Anto Nobilo, Nikolina Brnjac

Davor Pongracic/Cropix

Financijsku podršku dobit će i najugroženiji klubovi, a planirana su ciljana ulaganja u javnu sportsku infrastrukturu, temeljena na potrebama i podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava u sportu. Ulaganja Vlade Republike Hrvatske u sport 2016. iznosila su 215 milijuna kuna, dok se ove godine taj iznos udvostručio, pa iznosi 438 milijuna kuna.

Postojeći Zakon donesen je još davne 2006., a sama ta činjenice upućuje na zaključak kako su potrebne promjene, pogotovo ako se uzmu u obzir uspjesi naših sportaša, te uvjeti za rad koji nisu na razini ostatka Europske unije. Noviteti u Zakonu trebali bi Hrvatsku približiti ostatku Europe, a samim time, uspjesi hrvatskog sporta mogli bi biti još i bolji. Svi sportski savezi pokazali su zajedništvo za izmjenama u Zakonu, a takvo suglasje temelj je za daljnji razvoj hrvatskog sporta.

Nakon prve faze, slijede usklađivanja s tijelima državne uprave, zatim i procedura prijedloga nacrta na sjednicama Vlade, dok je prvo čitanje u Saboru predviđeno sredinom listopada, drugo tijekom prosinca, pa bi se tako Zakon mogao usvojiti potkraj godine, čime bi stupio na snagu od 1. siječnja.

image

Zlatko Mateša, Nikolina Brnjac

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Josip Pavić, Tomislav Družak, Nikolina Brnjac, Krešimir Samija

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:56