STEŽE SE USKOK-ov OBRUČ

NOVI ZAPLET AFERE LAŽNI SMS-ovi Obranu informatičara kojeg sumnjiče da je za Mamića lažirao poruke preuzeo odvjetnički tim - Zdravka Mamića!

Brkićevu kumu Blažu Curiću, osumnjičenom da je Vargi dojavio da je pod mjerama praćenja, sudac istrage odredio je 30 dana istražnog zatvora
u krugu: Franjo Varga; desno: novi Vargini odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić
 Facebook, Srđan Vrančić / CROPIX

Odvjetnici Zdravka i Zorana Mamića, Ivan Stanić i Nikola Mandić, preuzeli su obranu Franje Varge, bivšeg MUP-ova informatičara osumnjičenog da je izradio lažnu SMS korespondenciju koju je Mamić objavio dva dana prije izricanja nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Osijeku, tražeći da se zbog toga odgodi izricanje presude njemu, bratu mu Zoranu, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru.

Podsjetimo, riječ je o lažnim SMS porukama između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog člana sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a u kojima se od sudaca tražilo da donesu osuđujuće presude. Stanić i Mandić preuzeli su Varginu obranu u četvrtak poslijepodne neposredno prije nego što je on u osječkom USKOK-u trebao dopuniti svoju izjavu koju je dao nakon uhićenja prošloga četvrtka.

Varga je, naime, kako neslužbeno doznajemo, u četvrtak ujutro poslao dopis kojim traži da mu se omogući dopunjavanje iskaza u USKOK-u te sastanak sa Stanićem i Mandićem kako bi im dao punomoć radi preuzimanja njegove obrane. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti bio je Miroslav Šatlan iz Osijeka, koji je došao u četvrtak poslijepodne u USKOK kako bi nazočio dopuni Vargina iskaza, no neposredno prije početka saslušanja, u USKOK-u su se pojavili Stanić i Mandić, kojima je Varga potom potpisao punomoć, a onda dopune iskaza, kako doznajemo, nije ni bilo. Varga se, naime, prije iznošenja dopune obrane odlučio savjetovati s novim braniteljima.

Srđan Vrančić / CROPIX

Odbijena žalba

Usput, Šatlanova žalba na rješenje o određivanju istražnog zatvora Vargi u četvrtak je odbijena te će bivši policijski informatičar do daljnjega ostati u osječkom zatvoru, gdje je u utorak počeo i štrajk glađu ne bi li time, kako je rekao, ubrzao tijek procesa. Inače, u pravosudnim krugovima postavilo se i pitanje kako će Varga plaćati odvjetnike koje je angažirao, a s obzirom na to da je već godinama službeno nezaposlen.

Jučerašnji dan u osječkom je pravosuđu bio vrlo dinamičan, jer se istovremeno na Županijskom sudu u Osijeku odlučivalo o istražnom zatvoru za Blaža Curića, osumnjičenog da je Vargi prošloga četvrtka dojavio da je pod mjerama praćenja ta da uništi sve hard diskove i druge dokazne materijale koji bi ga mogli dovesti u vezu s lažnim SMS porukama.

Sudac istrage Miroslav Rožac na kraju je uzeo u obzir argumente USKOK-ovih tužitelja Svena Miškovića i Tonćija Petkovića te Curiću odredio 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela te je on odmah odveden u osječki zatvor u kojem je i Varga. U sklopu istrage, naime, treba ispitati i četvero svjedoka koji bi prema mišljenju USKOK-a trebali imati informacije o Curićevu i Varginu djelovanju, pa možda i dovesti do osobe koja je Curiću dala informaciju o mjerama nad Vargom.

Među svjedocima je, kako doznajemo, jedna poznata osoba. Nismo mogli dobiti potvrdu je li riječ o Milijanu Brkiću, inače Curićevu kumu, ali i osobi s kojom se Varga dobro poznavao te hvalio da Brkić u njega ima veliko povjerenje. Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović najavio je žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora.

Zaplijenjeni mobiteli

Daljnja policijska istraga, kako doznajemo, ponajprije je usmjerena na otkrivanje osobe ili osoba koje su osumnjičenom Blažu Curiću dojavile za tajne mjere i uputile ga da na to upozori Franju Vargu. Policija je u srijedu pri pretrazi Curićeva doma u Zagrebu zaplijenila određene predmete i materijale pa i njegov mobilni uređaj. Sada trebaju skinuti podatke s mobitela i pokušati utvrditi s kim je sve kontaktirao u posljednje vrijeme, posebno neposredno prije dojave Vargi u četvrtak navečer, kao i gdje se sve kretao.

Hoće li analizom tih podataka policija uspjeti ući u trag zasad nepoznatim osobama u navedenom lancu, koji je probio tajne mjere u toj USKOK-ovoj istrazi, tek će se vidjeti. Međutim, ako je suditi prema u međuvremenu otkrivenim postupcima osumnjičenih osoba u ovom slučaju, Curić je navodno otkriven jer je uz mobitel s jednokratnim brojem s kojega je zvao Vargu, nosio i privatni mobitel, pa se čini da ipak nisu postupali krajnje oprezno. Stoga je itekako moguće da su umiješani u probijanje tajnih mjera uvjereni da neće biti otkriveni, ostavili određene tragove uz pomoć kojih ih sada mogu razotkriti.

Osim uz spomenutu SMS prepisku sa Zdravkom Mamićem, Franjo Varga, prema neslužbenim informacijama, povezuje se i s izradom u svibnju objavljene prepiske navodno na temu Agrokor, premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koja je dostavljena Ivici Todoriću, kako je ustvrdio, putem pošte u London. Varga je navodno usluge nudio raznim političarima i drugim osobama, kako za potrebe kompromitacije njihovih protivnika, tako i za privatne potrebe, razotkrivanje intimnih veza i slično.

U kuloarima se spominje da je slične usluge nudio i pojedinim poduzetnicima, tvrdeći da ima mogućnost ući u razne sustave i mreže te im pribaviti povlaštene, za njih korisne podatke. Koliko u svemu tome ima istine, trebalo bi se utvrditi provjerom podataka s računala zaplijenjenih u Varginoj kući u Belišću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:07