NOVI IZBORI?

Kriza dosegnula vrhunac, Furio Radin za Jutarnji potvrdio: ‘Ili Pupovac ili nitko!‘

Prva kriza vladajuće većine počela je jučer poslijepodne...

Ivan Penava, Andrej Plenković, Milorad Pupovac

 /Vesna Veselić

NOVO 13.19 "Predložit ću na sastanku Kluba nacionalnih manjina da predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalnih manjina bude Milorad Pupovac i da kao Klub ne dajemo nikakav drugi prijedlog osim njega. Bit ćemo jedinstveni jer je Pupovac čovjek koji ima najviše iskustva, poslije mene, al‘ ja sam potpredsjednik Sabora.

S DP-om treba razgovarati. Treba im objasniti da su zadnjih četvrt stoljeća, bez obzira na to tko bio na vlasti, desnica ili ljevica, koje se ionako više ni po čemu ne razlikuju, o predsjedniku Odbora odlučivali manjinci - to je postalo nešto poput stečenog prava. To je tako već jako dugo, ja sam za to da DP-u, za koji ne želim vjerovati da je samo jedna etnička, pristrana stranka, ukažemo na tu činjenicu: po Poslovniku u Odboru sjedi većina manjinaca automatizmom i tom logikom nas se pita koga želimo. Uvijek smo birali svog predsjednika i red je da nastavimo s tom praksom", rekao nam je Furio Radin koji smatra da je on predugo bio na čelu tog Kluba i da njegov izbor ne bi imao smisla.

Prije Radina, novinarima se obratio i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Malenica koji je izjavio da Klub HDZ-a nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora, nego da je ta odluka na Klubu nacionalnih manjina.

„Klub nacionalnih manjina će donijeti stav o tome i predložiti predsjednika tog Odbora. Između njih se treba naći određeni konsenzus i dogovor, a HDZ će podržati ono što Klub nacionalnih manjina odluči", kazao je.

Dodao je da je koalicija HDZ-a i DP-a stabilna te da ništa neće dovesti u pitanje njihove odnose. "Sve ide u dobrom smjeru. Svi će biti zadovoljni", poručio je Malenica, a javlja Hina.


12.23 Hrvatski sabor u petak je za dvoje potpredsjednika Sabora iz redova oporbe izabrao SDP-ove Sabinu Glasovac i Sinišu Hajdaša Dončića, čime je popunjeno svih pet potpredsjedničkih mjesta.

Za Glasovac i Hajdaša Dončića kao potpredsjednike Sabora zastupnici su glasali jednoglasno, sa 135 glasova "za". Glasovac je bila potpredsjednica Sabora i u prošlom sazivu.

Na konstituirajućoj sjednici prošlog tjedna za potpredsjednike Sabora iz redova vladajuće većine izabrani su Željko Reiner (HDZ), Ivan Penava (DP) i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

image
Damjan Tadic/Cropix

Sabina Glasovac rođena je 1978. u Našicama, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru te time stekla zvanje profesorice njemačkog i engleskog jezika i književnosti. Ima bogato političko iskustvo, bila je vijećnica u Skupštini Zadarske županije i Gradskom vijeću Grada Zadra, savjetnica i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. U Hrvatski sabor izabrana je na parlamentarnim izborima 2015. godine, obnašala je niz dužnosti u saborskim odborima, a 2020. godine izabrana i na dužnost potpredsjednice Hrvatskoga sabora.

Siniša Hajdaš Dončić rođen je 1974. u Zaboku. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorat u području društvenih znanosti polje ekonomije stekao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Od 2002. do 2006. bio je pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i komunalne djelatnosti Krapinsko-zagorske županije, 2006. godine dolazi na mjesto direktora Zagorske razvojne agencije, a 2009. izabran je za župana Krapinsko-zagorske županije. Od 2012. do 2016. obnašao je dužnost ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Saborski zastupnik je od 2016. godine.


11:41 I HDZ i manjinci tvrde da odluku o Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina donosi sam Klub nacionalnih manjina.

I u pravu su - dovoljno je zaviriti u saborsku statistiku na službenim stranicama Sabora i vidjeti tko je bio na čelu tog Odbora od 2000. godine do danas.

Punih dvadeset godina, neovisno o tome koja je stranka bila na vlasti, Odbor je vodio Furio Radin, od IV. do X. saziva Sabora. Milorad Pupovac bio je predsjednik Odbora samo u X. sazivu Sabora, i to u prilično nezgodnoj kombinaciji sa Zlatkom Hasanbegovićem kao potpredsjednikom.


10:55 Predstavnici nacionalnih manjina danas su na sjednici Odbora za imenovanje tražili time out da provedu konzultacije i usuglašavanje oko predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je tradicionalno u parlamentarnoj praksi u rukama nacionalnih manjina, a DP je izričito protiv toga da na čelu odbora sjedi predstavnik SDSS-a.

Manjinci nisu kandidirali Milorada Pupovca za predsjednika, ali zasad niti ikoga drugog. Da nema raspleta, novinarima je priopćio Vladimir Bilek, koji je rekao da je zamolio da izbor predsjednika još ne stave na dnevni red te da na njih nije bilo nikakvih pritisaka da nekoga stave ili ne. Bilek je odbacio insinuacije koje su se pojavile u medijima da je HDZ ili premijer dao prijedlog da Odbor vodi Pupovac. Podsjetio je da je dosadašnja saborska praksa takva da predsjednika Odbora bira Klub nacionalnih manjina, bez obzira na to čine li oni dio vladajuće koalicije ili sjede u oporbi.

Senior partnera uzimamo u obzir za ono što se tiče Vlade i ministarstva, a mi ćemo za ono što je u našoj domeni donijeti svoj zaključak, poručio je Bilek koji je potvrdio da je razgovarao s Igorom Peternelom, šefom Kluba DP-a. Objasnili su mu, kaže, da taj odbor predlaže Klub zastupnika nacionalnih manjina. "Nije problem da mi razgovaramo. Imamo još uvijek vremena... Dozvolite da to raspravimo u našem klubu", rekao je Bilek.

Peternel, pak, kaže da se Pupovca ne smije izabrati jer on nije dio vladajuće koalicije i izrazio je stav da se to neće niti dogoditi.


10:30 Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek upravo je izvijestio kako je odluka o tome hoće li lider SDSS-a Milorad Pupovac biti predložen za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina odgođena.


Prva kriza vladajuće većine počela je jučer poslijepodne, kada je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao kako je do njega došla informacija da će HDZ podržati prijedlog da se za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabere lider SDSS-a Milorad Pupovac.

Peternela je posebno razjarila činjenica kako spomenuti saborski odbor spada u "kvotu" nove parlamentarne većine.

- Nama je to potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije dio vladajuće većine, onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine - rekao nam je Peternel.

Na pitanje ne trebaju li zastupnici nacionalnih manjina sami izabrati predsjednika svog odbora, odvratio je kako su zastupnici nacionalnih manjina podijeljeni, što znači da dio njih čini većinu, a tu, kaže, nema mjesta za SDSS ni po kojim uvjetima.

Na daljnje pitanje što ako Pupovac ipak bude izglasan za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, kaže da u tom slučaju "većina u ovoj konstelaciji više ne postoji", ali nije odgovorio na iduće pitanje bi li to značilo da se ide na nove izbore.

Sjednica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove - na kojoj bi trebali biti izabrali članovi većine saborskih odbora i drugih radnih tijela - još nije gotova, a prema neslužbenim informacijama koje smo dobili tik prije početka jutrošnje sjednice, prijedlog da se Pupovca izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina - još nije stigao članovima Odbora za izbor i imenovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 17:23